自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章

寶石宮

2023年兔年勳章

koalachan2002 發表於 18-11-15 15:23
佢個廢柴大佬邊似咁多鬼主意,有名你叫廢柴
你估梅媽流嫁,你睇佢對答如流就知佢腦筋幾靈活啦:hap ...

官答得妙 依家唔係清朝

水晶宮

焱焱焱焱 發表於 18-11-15 15:20
其實梅媽個姓點讀?

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 分享愛 想生BB熱投 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

都九十幾啦……重搞咁多野!生果金再加基金多佢食用有餘啦!
我阿嫲都係九張,有家用有生果金,佢都唔捨得點食

男爵府

Poyau 發表於 18-11-15 15:36
官答得妙 依家唔係清朝

其實佢都係驚佢瓜左,d錢益哂匯豐

珍珠宮

回覆樓主:

話時話, 佢果女死後所有財產歸佢都啱咖? 但是為何要每個月攞?反正都係佢家人的錢, 想幾時攞唔可以嗎?另外佢都咁大年紀了,啲錢佢又未攞晒的話,最後會點? 會歸於誰?

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

koalachan2002 發表於 18-11-15 15:44

益唔到匯豐...........淨低果D係捐去佛堂

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

mln 發表於 18-11-15 15:51
話時話, 佢果女死後所有財產歸佢都啱咖? 但是為何要每個月攞?反正都係佢家人的錢, 想幾時攞唔可以嗎?另外 ...

好似係阿梅明知佢呢種性格,所以訂咗個基金,每個月好似出糧咁比錢佢,免得佢一次拎唒
每日望住佢哋就充滿力量啦!

伯爵府

話時話, 佢果女死後所有財產歸佢都啱咖? 但是為何要每個月攞?反正都係佢家人的錢, 想幾時攞唔可以嗎?另外 ...

梅艷芳搵咗匯豐做遺產信託...管理佢D遺產....遺囑係安排佢阿媽每月係遺產中拎取生活費.....到佢百年歸老後....淨低果D係捐去佛堂....所以佢阿媽唔係遺產唯一承繼人

珍珠宮

michelin888 發表於 18-11-15 15:53
益唔到匯豐...........淨低果D係捐去佛堂

為何唔留比親戚呢?

子爵府

熱血勳章

2003年梅艷芳去世後,其遺產由滙豐信託管理。由於梅艷芳早在生前為阻止其母覃美金胡亂花費,因此成立信託基金,每月提供七萬元生活費給其母,另外資助其二哥及姐姐的四名年幼兒女讀書至大學畢業及把兩個物業贈予好友劉培基。他日覃美金死後,剩餘遺產會捐贈給妙境佛學會。

Information from WIKI
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%A2%85%E8%89%B7%E8%8A%B3

子爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mln 發表於 18-11-15 16:01
為何唔留比親戚呢?

直系親人得番阿媽同阿哥,遺產比阿媽即係比阿哥,無奈阿哥唔生性。留D 錢比佢阿哥(一係亂洗,一係賭,一係包二奶),不如做善事將愛留比世界。

子爵府

koalachan2002 發表於 18-11-15 15:23
佢個廢柴大佬邊似咁多鬼主意,有名你叫廢柴
你估梅媽流嫁,你睇佢對答如流就知佢腦筋幾靈活啦:hap ...

如果梅媽讀得成書,一定有唔錯既成就!

侯爵府

焱焱焱焱 發表於 18-11-15 15:20
其實梅媽個姓點讀?

公爵府

禁止訪問

寶石宮

2023年兔年勳章

koalachan2002 發表於 18-11-15 15:44

捐給妙境佛學會

男爵府

Poyau 發表於 18-11-16 01:38
捐給妙境佛學會

哦⋯⋯

首頁

尾頁

跳至