自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章

elsamaman 發表於 18-11-15 15:42
呢幾日我個囝都好抗拒返學, 事源老師喺學校 話佢啲字寫得唔啱, 要擦過再寫 。 我個仔一聽到要擦過再寫就會 ...
K2定K3? 如果K2要下下改打擊係大D. 但如果係K3要開始學下改正. 但老師句 好似係GAP.但一D都唔好笑嘅GAP.

大宅

2024年龍年勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

momo06 發表於 18-11-15 16:08
同老師了解下系咪懷疑小朋友手肌弱?有可能只系小朋友將自己接收到嘅信息講出來。
...

其實我覺得如果佢認為我個小朋友需要睇醫生 可以直接同我講,唔需要同小朋友講。 因為正常小朋友一聽到要睇醫生都會好驚。 佢咁講完我個仔更加抗拒返學啦

子爵府

elsamaman 發表於 18-11-15 16:03
其實已經係幼稚園最後一年, 讀埋今年算

下..咁你諗住點? 最後一年咁又點? 要忍到畢業禮?

咁要同老師傾下喎. 呢D說話語氣完全唔可以接受.! 你問下老師,

咁我洗唔洗 大返你, 同你講直接去教育署投訴你? 你會咩感受!

亞老師, 係要鼓勵, 唔係恐嚇!!!咩叫帶佢去睇醫生?

咩叫喊還喊, 唔好喊濕本功課? 呢D係老師講既話說咩?

大宅

2024年龍年勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

zitzai 發表於 18-11-15 16:09
咩學校?? 咁離譜??

本身間學校好谷㗎?

普通學校, 唔算谷。 讀k1,K2 都好地地㗎,k3 先開始咁嚴謹

大宅

Angel_Rose 發表於 18-11-15 16:19
老師口中的睇醫生係純嚇細路定懷疑佢係讀寫障礙

佢係同我個小朋友講唔係同我講㗎 , 佢同小朋友講要睇醫生, 對小朋友嚟講就係恐嚇囉

大宅

是是但但 發表於 18-11-15 16:29
係, 唔係個個幼稚園老師都咁有愛心。
樓主你要搵老師傾傾好, 唔係話投訴, 但可以真心了解吓佢講既說話, 係 ...

其實今日放學同老師都傾咗少少, 所以諗住又畀個仔聽日返完學睇下點先, 如果佢再係咁抗拒返學我又會再同老師傾下

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

elsamaman 發表於 18-11-15 16:40
佢係同我個小朋友講唔係同我講㗎 , 佢同小朋友講要睇醫生, 對小朋友嚟講就係恐嚇囉
...

咁你問返佢(老師), 咩事要睇醫生? 你覺得佢係讀寫問題? 定係小肌肉發展得唔好?
點解同小朋友講既? 其實佢咁細, 佢未聽得明, 佢會好驚。 (當然問老師既過程, 都要平心靜氣)
Childhood is journey, not a race.

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

elsamaman 發表於 18-11-15 16:42
其實今日放學同老師都傾咗少少, 所以諗住又畀個仔聽日返完學睇下點先, 如果佢再係咁抗拒返學我又會再同老 ...

我諗你同老師講時, 你要話埋俾佢知, 小朋友驚佐返學。
同埋佢真係好抗拒人地擦哂佢既功課, 佢會好唔開心, 或者老師諗唔諗到有冇其他方法較好?
因為小朋友被擦掉哂所有功課時, 情緒都好激動, 咁我都唔想佢驚佐寫字, 同埋怕佐返學。

Childhood is journey, not a race.

大宅

quincy00 發表於 18-11-15 16:37
下..咁你諗住點? 最後一年咁又點? 要忍到畢業禮?

咁要同老師傾下喎. 呢D說話語氣完全唔可以接受.! 你 ...

最搞笑係 ,老師調返轉頭叫我要多啲鼓勵下我個仔 。 我心諗 你喺學校不斷打擊佢, 就叫我返屋企鼓勵返佢, 咁搞笑嘅

男爵府

回覆樓主:

試過老師要阿仔寫完擦左再寫,但又唔講有咩問題,
有啲嬲嬲地,我成頁撕左,
叫阿仔同老師講,媽咪撕左,
之後老師冇再叫阿仔擦左再寫,
我都打算再叫擦我就再撕。
ps 當時阿仔小2

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

elsamaman 發表於 18-11-15 15:42
呢幾日我個囝都好抗拒返學, 事源老師喺學校 話佢啲字寫得唔啱, 要擦過再寫 。 我個仔一聽到要擦過再寫就會 ...

幼稚園就轉班或轉校!

公爵府

BK Milk勳章

言多必失 發表於 18-11-15 17:13
試過老師要阿仔寫完擦左再寫,但又唔講有咩問題,
有啲嬲嬲地,我成頁撕左,
叫阿仔同老師講,媽咪撕左,

點解要撕?如果係要小朋友寫靚d都唔得?咁係唔係以後做野俾人叫改都唔得?

男爵府

auhiyo 發表於 18-11-15 17:25
點解要撕?如果係要小朋友寫靚d都唔得?咁係唔係以後做野俾人叫改都唔得?
...

啲字已經寫得好靚,
我仔自細啲字都寫得好靚,
(唔係得我咁講)
就係唔知老師想點,
擦完又寫,寫完又擦,問老師又唔講有咩問題,
擦到穿埋,
米撕左佢囉。
原來有個字筆晝錯左,
咁講清楚改米得囉。
老師擺明玩野囉。

公爵府

BK Milk勳章

elsamaman 發表於 18-11-15 16:42
其實今日放學同老師都傾咗少少, 所以諗住又畀個仔聽日返完學睇下點先, 如果佢再係咁抗拒返學我又會再同老 ...

其實要唔要搞清楚小朋友寫錯原因?而且唔通小朋友再寫錯字或者唔靚都唔擦得?而且k3唔係k1,2呀!再唔谷佢點跟上小學程度,我仔都k3我都開始谷佢d字寫岩同靚少少。

公爵府

水晶宮

大檸樂 發表於 18-11-15 16:30
K2定K3? 如果K2要下下改打擊係大D. 但如果係K3要開始學下改正. 但老師句 好似係GAP.但一D都唔好笑嘅GAP.
...

個老師咁同小朋友講野太mean了

子爵府

我嗰陣同幼稚園老師請教佢我可以點幫個小朋友,返屋企盡力幫下佢,但試左佢能力係去到呢度,我唔介意佢拎唔到滿分。 盡力保護個女,唔好喺幼稚園已經咁受壓。

男爵府

你有問過老師,小朋友究竟有咩問題嗎?係跟唔上進度定點?始終就小一,係會比較嚴,實在頂唔順,不如轉班吧。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

叫佢唔好喊濕功課,我ok。至多會覺得佢嚴同惡。但嚇佢睇醫生,我唔接受,因為係對錯問題,醫生唔係猩猩王,係幫助人醫病,做咩要灌輸醫生恐怖,係受罰先要去既觀念比小朋友?正如小朋友做錯,就話搵差人叔叔捉佢一樣無知,小朋友要知,有危險要搵警察先啱,唔係要佢當警察係壞人,係要避既人。

首頁

尾頁

跳至