6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

民房

首先祝願天下小bb都快樂健康成長先。
今日係第一次係親子王國講野有少少緊張。。

是咁的,我個仔小檬檬今個月尾就10個月
一直以來幾乎都是抱到訓放落bb床
但4日前開始,無論訓到幾熟一放落bb床佢就會立即醒扭計
可以連續10次都係咁既情況,一家三口都無覺好訓。
之前都有試過,不過10個月來得2~3日,今次係連續4晚
有冇b媽b爸試過咁樣可以比意見?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得佢系有D習慣咗你地抱住佢訓喇,要幫佢戒

珍珠宮

可能係抱慣左,睇下慢慢轉番,抱慣左,大人真係好辛苦

民房

我要做媽媽 發表於 18-11-15 19:43
我覺得佢系有D習慣咗你地抱住佢訓喇,要幫佢戒
樓上兩位媽子爸子
咁我個囝囝10個月先開始學習自己訓會唔會太遲
同埋有冇咩方法可以教到佢自己訓返?
佢眼訓就會開始扭計通知我地想訓,唔理佢就會一直喊

大宅

911pop 發表於 18-11-15 23:40
樓上兩位媽子爸子
咁我個囝囝10個月先開始學習自己訓會唔會太遲
同埋有冇咩方法可以教到佢自己訓返?

試下佢想瞓果時就放返係bb床,放佢最鐘意既公仔係旁邊,同佢講一陣野,到佢真係好眼瞓,慢慢拍佢心口等佢瞓,睇下得唔得。。。
呢個方法我都未試過,我bb依家8個月,係初生頭果個月可能要抱住瞓,之後慢慢都無抱佢瞓,所以你要依家開始戒左抱住瞓呢個習慣

大宅

911pop 發表於 18-11-15 16:30

我仔岩岩10個月大, 由頭幾個月開始已經自己係床仔訓, 有時扭計我會抱一陣就放返落床唱下歌氹佢訓,就算依家識自己企係床仔, 我都會由佢企下,再放返訓低, loop 到佢認真無電要訓為止。
因為小朋友慣咗抱,媽媽一聽到喊就唔忍心~其實抱住訓,小朋友仲訓得唔好,所以越早習慣自己訓越好. 小朋友岩岩學自己訓係會唔習慣,喊都係好正常. 俾啲公仔毛巾佢攬下,開頭由佢喊一陣,再抱下佢,同佢講媽媽陪你一齊訓,抱一陣就要返床仔架喇. 跟住再放返落床坐係側邊陪佢訓. 等佢慢慢習慣唔抱,媽媽都會陪住自己. 小朋友可以由午覺開始習慣,見佢捽眼就好準備訓覺,唔使等佢扭計,太眼訓會好抗奮架。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

歡迎加入,BB會唔會缺乏安全感?

大宅

我都覺得抱慣,我個以前都係咁嘅,係要抱住先訓。

男爵府

你之前已經抱習慣左啦。所以係咁嘅情況。其實,我個都係咁。哈哈哈

伯爵府

你已經一直以來習慣佐抱到佢訓,抱住訓,肯定舒服過係床度訓

水晶宮

要戒。要恨心d
我5個月開始train
因為陪月走,孖b無可能抱訓。我唔會一喊就抱。同埋要有routine等bb知倒係時候訓。
7個月開始已經可以放低自己訓。初初係房。
到10個月可以放低,閉門自己訓。

routine我就,沖涼飲奶而家加埋brush teeth入睡袋,講故事訓覺

洋房

回覆樓主:

我同bb都習慣每晚大約10:00係大床玩一陣
佢玩到眼訓就陪佢訓一陣,等佢訓得熟睡啲先抱佢落bb床。

大宅

我個女8個月大,我係大人床比佢訓枕頭奶睡,有時飲完奶未訓,我會拍到佢訓著,林左先再抱去bb床,咁樣算唔算唔好習慣?

首頁

尾頁

跳至