撞瘀擦傷查咩好?

sansan1122
|
請問小朋友係學校上pe 堂果陣跑跌親,揸咩藥膏可以去瘀好d?(emoji)(emoji)佢跌到手踭膝頭哥都撞到瘀瘀紅紅咁(emoji)

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
healthymimi
|
輕力按摩增加血液循環
sharon26788
|
即刻搽牛油,推大力少少推散D瘀
Piggler
|
24小時內,冰敷。24小時後,喜療妥!
I9528
|
亞麻籽油,比喜療妥更好
catfitfit
|
烚雞蛋
KHW1
|
sansan1122 發表於 18-11-15 16:50
請問小朋友係學校上pe 堂果陣跑跌親,揸咩藥膏可以去瘀好d?(emoji)(emoji)佢跌到手踭膝頭哥都撞到瘀瘀紅紅 ...

egg is better
tttt709394
|
Piggler 發表於 18-11-15 17:08
24小時內,冰敷。24小時後,喜療妥!

Yes! 頭一日止血止腫先!
ling201
|
揸喜療妥! 好快散瘀重有消炎作用
Poyau    發表於 18-11-16 00:13
hellohellojenny
|
sharon26788 發表於 18-11-15 17:03

搽牛油要撞到立即搽先有效。

幕前玩家
|
我試過仆親至雙膝腫晒,過咗2日越來越黑而且仲係好似兩隻小雞蛋咁。咁啱要去中醫度覆診順便問醫師點處理好,佢答我用強力喜療妥,當下我笑咗出來,因為我以為佢會教我用啲中醫嘅方法不過真係好有用
新用戶
|
小朋友幾大?好多醫生唔建議太細小朋友用喜療妥架
tsung
|
ling201 發表於 18-11-15 19:02
揸喜療妥! 好快散瘀重有消炎作用

ling201
|
新用戶 發表於 18-11-15 19:33

小朋友用普通喜療妥就ok, 我仔仔都有用。。佢1,2歲撞瘀左我都有用。。好快散
新用戶
|
ling201 發表於 18-11-15 20:36
小朋友用普通喜療妥就ok, 我仔仔都有用。。佢1,2歲撞瘀左我都有用。。好快散
...

我小朋友當時接近3歲。撞到頭起左樓,去左博愛同港安,都話太細唔用得,連普通都唔用得,話去瘀嘅藥有一種令d血唔知咩嘅成份,唔建議用去瘀藥物
sansan1122
|
sharon26788 發表於 18-11-15 17:03

係食用果d牛油嗎?

sansan1122
|
幕前玩家 發表於 18-11-15 19:30
我試過仆親至雙膝腫晒,過咗2日越來越黑而且仲係好似兩隻小雞蛋咁。咁啱要去中醫度覆診順便問醫師點處理好 ...

唔該晒(emoji)(emoji)
sansan1122
|
新用戶 發表於 18-11-15 19:33

8歲啦!應該用得!唔該晒
sharon26788
|
sansan1122 發表於 18-11-15 22:27
係食用果d牛油嗎?

係啊
Amy1974
|