論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我請過bun姐既朋友都同我講: 管唔掂個bun姐。就算唔偷野唔借錢, 都駁咀駁咀黑面加做野求其, 郁啲就叫僱主炒佢。
請問有冇高手教路, 如何管理bun姐先唔會比佢地食住?

禁止訪問

水晶宮

Solarflare 發表於 18-11-15 17:53
我請過bun姐既朋友都同我講: 管唔掂個bun姐。就算唔偷野唔借錢, 都駁咀駁咀黑面加做野求其, 郁啲就叫僱主炒 ...

僱主管理得到工人的首要條件係唔怕冇工人用 (份工係筍工 or 冇工人時有 back up)。

wcpcelia    發表於 18-11-16 08:42

男爵府

如果俾工人覺得無左佢唔得,就會吊高嚟賣,食番住你,我工人剛來無耐,就黑面及叫我炒佢,我即時叫佢唔做就俾信我,可即走,並call埋agent,點知轉頭佢話無講過,話係我要佢走,我同佢講想做落去就安份守己,用心去做,不然你可隨時走,我也可隨時炒你,最初我也預佢隨時走,但反而依家態度好轉和勤力左

琥珀宮

Solarflare 發表於 18-11-15 17:53
我請過bun姐既朋友都同我講: 管唔掂個bun姐。就算唔偷野唔借錢, 都駁咀駁咀黑面加做野求其, 郁啲就叫僱主炒 ...

我除工作外,好少同工人溝通,一向只會講出要求,盡量清楚多提點,做出來不乎預期就再講。

So far廿多年用過四個工人,都不過不失,亦跟到我方法煮餸。

男爵府

木土土 發表於 18-11-15 20:03
我除工作外,好少同工人溝通,一向只會講出要求,盡量清楚多提點,做出來不乎預期就再講。

So far廿多年 ...

我都發現, 食唔住工人果幾個朋友, 好中意同工人 chit chat.... 似乎寡言好重要, 否則工人會覺得你好 friendly, 易烚。

水晶宮

Solarflare 發表於 18-11-15 20:07

我都發現, 食唔住工人果幾個朋友, 好中意同工人 chit c ...

仲有, 有d 僱主以為錢可以留人, 其實用錢無道仲衰過唔用錢。
eg. 工人做嘢只係不過不失, 僱主竟然發 "奬金", 工人一係覺得僱主憨,一係就以為自己掂,一係就以為僱主冇咗佢唔得。咁僱主仲点食得住工人 ??

禁止訪問

大宅

回覆 moon7632 的帖子

今朝我新0黎既姐姐都話同婆婆相處唔到, 好驚佢又喊, 又話自己有考慮過同我斷約, 我嚇佢話出面唔完約無僱主肯請, 佢即刻都停一停, 我話你再同婆婆相[處下......又叫婆婆唔好大聲話佢, 攪到佢好怕, 之后就唔記得自己做過d 咩野...........唉.......叫佢再試下幾日, 我之前既印傭初時0黎都俾婆婆鬧到喊.....搵到個方法同老人家相處就得, 唯有氹住佢先, 我好少同佢傾計.......都係慎言好d , 太好朋友成日傾計就俾佢覺得無大無細, 反而仲唔好

禁止訪問

男爵府

sassyqueen 發表於 18-11-16 14:27
我新來嗰個姐姐都係咁同我講,來左一個星期話斷約,朋友話出邊搵工容易,我同佢講冇人會請斷約,佢話唔會, ...

我怕請bun既原因都係咁。佢地轉工既代價係0, 少少野就叫你炒左佢。唔中意受氣, 講真, 有邊個打工唔受氣架?

印要還 agent fee, 起碼有半年會乖! 但真係好好好stupid, 唉, 針無兩頭利。

複式洋房

回覆 Solarflare 的帖子

i will ask agency to talk to her, after talking , her attitude is better

侯爵府

cindy1905 發表於 18-11-16 19:01
回覆 Solarflare 的帖子

i will ask agency to talk to her, after talking , her attitude is better ...

其實個agent係咪都係兇佢令佢乖乖地。

侯爵府

sassyqueen 發表於 18-11-16 14:27
我新來嗰個姐姐都係咁同我講,來左一個星期話斷約,朋友話出邊搵工容易,我同佢講冇人會請斷約,佢話唔會, ...

佢冇經濟負擔嘅咩?來一星期就玩野?
咁結果佢有冇斷你約?

侯爵府

Solarflare 發表於 18-11-15 20:07

我都發現, 食唔住工人果幾個朋友, 好中意同工人 chit c ...

傾閑偈唔緊要,但係適可而止,吾係樣樣都可以倾。

水晶宮

princesscupcake 發表於 18-11-16 19:58
其實個agent係咪都係兇佢令佢乖乖地。

僱主要靠個 agent 去管工人 仲算叫做管得掂個工人?

侯爵府

birdbird 發表於 18-11-16 21:07
僱主要靠個 agent 去管工人 仲算叫做管得掂個工人?

講得啱

禁止訪問

侯爵府

sassyqueen 發表於 18-11-16 22:40
佢有經濟負擔架,有兩個小朋友,老公又搵咗第二個女人比好少錢啲小朋友,諗住出國打工,冇自己屋,住阿媽 ...

單親媽媽都咁易斷約,真係吾知搵咩工人先可靠啲。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

sassyqueen 發表於 18-11-16 22:40
佢有經濟負擔架,有兩個小朋友,老公又搵咗第二個女人比好少錢啲小朋友,諗住出國打工,冇自己屋,住阿媽 ...
經濟負擔? 咪借錢啦。
老公又揾第二個女人? 佢似 No. 3, 4, 5. Not No. 1. 同人share 緊男人。

生咗, 養唔掂就掉在church, 唔使自己養架。

我以前件肥廢人。 2000, 2001, 2002, 2003, 一年生一個, 全部不同男人, 全部掉在church, 同D孤兒一齊, 但佢4個唔算孤兒。

佢selling point 生咗4個。 想請揍小朋友, 就中招。 因識生唔識揍。

佢地D小朋友, 香港D流浪貓狗, 馬騮山D馬騮仲經貴過佢地。

首頁

尾頁

跳至