論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

kawaipris 發表於 18-11-22 15:09
希望佢係啦!我都唔想換人
Good luck

複式洋房

gilgil39 發表於 18-11-19 21:27
真係唔知佢哋仲洗唔洗俾錢。
所以我依家唔會長斷約工人,請斷藥工人會令到啲工人以為斷藥唔怕有人請。
...

我之前工人話只係第一個月俾幾百港紙
之後唔洗俾

男爵府

回覆樓主:

我覺得最緊要係期望管理, 防範於未然。要每樣task都清楚講你嘅要求, 要佢點做。 唔好等佢自助波, 佢做開咗你先管就唔開心架啦。 緊要嘅嘢就一早講明, 親自示範, 畫圖, 我仲會google translate 用佢哋d文寫memo 俾佢哋。 唔緊要嗰d就隻眼開隻眼閉, 咁大家都開心d。 工人做唔啱, 唔駛重覆講佢d錯, 我淨係會講我要求佢點做。 仲有工人私事唔好理, 佢講你都唔駛聽, 唔駛回應。 唔好無端端送嘢賄賂佢, 咁佢就係Queen, 你就係servant.

複式洋房

seenfu 發表於 18-11-30 22:42
我覺得最緊要係期望管理, 防範於未然。要每樣task都清楚講你嘅要求, 要佢點做。 唔好等佢自助波, 佢做開 ...

你所講既野我全部做晒,姐姐覚得我地煩管住佢,駁咀…佢巳經係oversea无出國經驗,到咗2星期就成日话我地煩,唔鐘意就炒佢,我講明唔炒,只會教佢,教到做到为止,做2個月,佢索性辭職

男爵府

emk 發表於 18-12-4 12:13
你所講既野我全部做晒,姐姐覚得我地煩管住佢,駁咀…佢巳經係oversea无出國經驗,到咗2星期就成日话我地 ...

咁姐姐資質唔好, 你點教都無用。
Domestic Helper 並唔係一份易做既工, 唔係人人能勝任架!

複式洋房

回覆 princesscupcake 的帖子

No, they will give her some advise, they will not scold her, but will encourage her how to improve the relationship with employer.

首頁

尾頁

跳至