論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

D工人真的好難教,我請工人十年都領悟不了;惡佢地又吾驚,tum 又冇用;我ftm, 每日都要走出去譲大家透透氣,好多時只眼開,只眼閉咋!

男爵府

gilgil39 發表於 18-11-17 22:43
D工人真的好難教,我請工人十年都領悟不了;惡佢地又吾驚,tum 又冇用;我ftm, 每日都要走出去譲大家透透氣 ...

我係工人湊大的。
我媽超惡, 但都管唔掂啲工人。
最近我發現姐姐中意錢, 話比bonus佢立即勤力左。
但每個姐姐唔同, 有啲可能收左錢都黑口黑面, 你要搵到佢地既軟肋, 個個人唔同。

子爵府

Solarflare 發表於 18-11-17 23:03
我係工人湊大的。
我媽超惡, 但都管唔掂啲工人。
最近我發現姐姐中意錢, 話比bonus佢立即勤力左。

同意!依家啲工人根本惡過你。我試過問個工人你係咪唔想做,佢話up to u 仲要係做無耐。
我工人懶底,我反而每日出街比大家透透,出得街越耐,佢個面口越好

男爵府

gilgil39 發表於 18-11-18 14:46
同意!依家啲工人根本惡過你。我試過問個工人你係咪唔想做,佢話up to u 仲要係做無耐。
我工人懶底 ...

咁特登出街就個工人又唔好。始終果個你屋企。
不過我就中意下午出一出街買野又好散心又好, 有時太累都會一日唔出去在家訓覺。
我覺得工人講得出做唔做 up to you 真係無乜心做。有冇試過用 bonus motivate 下佢?

而家啲工人, 好多唔中意同 ftm 打工。中意雙職父母, 平時佢自已一人可以為所欲為。如有老人家在家住佢地更加係冇好面口比老人睇。

其實我地做 ftm 更加唔使怕佢地, 因為佢地 resign 有我地頂上。我最討厭睇工人面色, 有排姐姐黑面又叫極唔應, 結果比我鬧到飛起。我話如果先生用你對我啲態度對老闆, 佢今日就立即會比人炒, 你基本禮貌都無點出來打工???

禁止訪問

男爵府

sassyqueen 發表於 18-11-18 15:53
我都唔鍾意睇人面色,我之前個個鬧佢唔睇小朋友仲劈炮唔做!好大支野

你請菲定印? 菲轉工易, 成日叫僱主 fire me.
我朋友請n個菲都做唔長。你講得啱, 跟本佢地惡過你。

禁止訪問

男爵府

sassyqueen 發表於 18-11-18 16:20
菲點解轉工易?識英文?

英文係其中一個原因, 有好多 working mum 為左方便溝通選識得英文既菲姐。
仲有係找新工唔使比 agency fee. 被炒對佢地黎講係淨收入。 所以咁串, 日日叫你炒佢。

子爵府

Solarflare 發表於 18-11-18 17:00
英文係其中一個原因, 有好多 working mum 為左方便溝通選識得英文既菲姐。
仲有係找新工唔使比 agency fee ...

但現在斷約工人一定要返原居地先可再返來做,僱主要比相等於請海外工人agency fee 來請斷約工人

禁止訪問

男爵府

sassyqueen 發表於 18-11-19 00:11
所以都唔明點解有人請繼約,寧願請個全新海外都係搏一鋪好過有個唔好嘅record 既人
...

之前我朋友就係請斷約。佢趕住用無辦法之下就要左。果個斷約姐姐好醒好識湊b不過駁咀駁舌, 借錢, 懶。之後請個完約以為好啲啦點知仲衰, 正式係公主款, 話兩句就喊, 所以真係好睇采數。

禁止訪問

男爵府

sassyqueen 發表於 18-11-19 00:57
但是趕住用,斷約又係等咁耐,時間同全新請一樣,點解會覺得快d 呢

個 agent 質佢要丫嘛。一般 sell 野手法, 比幾個海外同一個本地斷約你。趕住用就 sell 你斷約, 快好多上工。

大宅

lily-of-valley 發表於 18-11-17 08:28
經濟負擔? 咪借錢啦。
老公又揾第二個女人? 佢似 No. 3, 4, 5. Not No. 1. 同人share 緊男人。

真係咁架?我agent既auntie 話新0黎既姐姐
(只係做左1個星期)佢將會比一個月通知信我。話唔開心會比一個月。Auntie 閙爆佢.......今朝叫佢做野又無咩特別,已經叫agent搵過第二個.....琴日番到黎,又幫我屋企掃地抺地;無異樣.....領朝起身又話頭痛,已經俾左頭痛藥佢....唉!佢同婆婆相處唔到就真係好煩

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

kawaipris 發表於 18-11-19 11:40
真係咁架?我agent既auntie 話新0黎既姐姐
(只係做左1個星期)佢將會比一個月通知信我。話唔開心會比一個 ...

佢地一時一樣。 話走, 以為揾到份"筍"工要走。 點知可能發覺唔筍, 或人地唔要佢。 咪死死氣返來騎牛揾馬。 唔使一陣, 又揾到, 又話走。
佢地興架。

我以前D工人玩得多。 我話if you like to work there you go to work with them.

其實想加人工。 係咁多。

大宅

lily-of-valley 發表於 18-11-19 11:54
佢地一時一樣。 話走, 以為揾到份"筍"工要走。 點知可能發覺唔筍, 或人地唔要佢。 咪死死氣返來騎牛揾 ...

原本我係諗住加佢人工,知佢要受埋婆婆既氣,講左做得好會加bonus 俾佢......但唔知而家佢玩咩

子爵府

gilgil39 發表於 18-11-18 14:46
我工人懶底 ...

我以前都有個工人姐姐又係話”up to you”. 我立即説:「唔好話up to you, 如果你宜家告訴我你咁嘅工作表現已經係極限,我會俾你立刻離開,我自己做都無問題。 如果你宜家告訴我你可以再改進,請就做出成績俾我睇!」

其實我咁回應都係權而之計,唔想俾佢大到我。之後我都係替自己爭取時間另作安排。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

kawaipris 發表於 18-11-19 14:23
原本我係諗住加佢人工,知佢要受埋婆婆既氣,講左做得好會加bonus 俾佢......但唔知而家佢玩咩
...
你話過有bonus? 即嫌少啦。 鞋。 好D唔得好D。

公爵府

Solarflare 發表於 18-11-15 20:07

我都發現, 食唔住工人果幾個朋友, 好中意同工人 chit c ...

我就「一啖砂糖一啖屎」, chit chat 之餘,另一面就嚴,佢有嘢無做就即刻糾正,工人一放鬆佢地就hea, 佢哋好多本住做少好過做多,所以要check 住佢地。

樓上JM講得啱,千萬不要俾工人食住,之前請了一個四年完約工人,好鬼串又多要求,開頭係咁試我底線呢樣個樣唔䛊做,又要食得好,又話前雇主好就佢,後來我斬釘截鐵同佢講,我meet唔到你要求,你唔係我想像中有經驗,你唔開心可以搵舊雇主或另找工作,佢就冷笑大我,邊個幫你,我話don’t worry,我有相熟鐘點,係貴些但唔駛煩,佢先至態度好些

子爵府

Solarflare 發表於 18-11-19 00:38
之前我朋友就係請斷約。佢趕住用無辦法之下就要左。果個斷約姐姐好醒好識湊b不過駁咀駁舌, 借錢, 懶。之後 ...

所以點解我咁煩呢!10個有九個都係衰嘅

首頁

尾頁

跳至