論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

lily-of-valley 發表於 18-11-19 11:54
佢地一時一樣。 話走, 以為揾到份"筍"工要走。 點知可能發覺唔筍, 或人地唔要佢。 咪死死氣返來騎牛揾 ...

我工人都係剛剛續約,但係早幾個月前問佢就扮晒嘢,唔嗲唔吊,後來應承我話續約,我叫佢去攞表格,佢冇動靜,於是我都唔再吹佢,因為我覺得佢應該係想搵工,於是我自己都搵下有冇其他選擇,最後有一日佢就自己去入境處攞form返嚟,仲幫我修理家具,我真係好驚牙;所以平時係唔做,唔係唔識做;不過續約後咪又打回原形

複式洋房

Solarflare 發表於 18-11-16 18:29
我怕請bun既原因都係咁。佢地轉工既代價係0, 少少野就叫你炒左佢。唔中意受氣, 講真, 有邊個打工唔受氣架? ...

我個工人黎左一個月又係叫我抄佢 但其實佢地唔係黎之前都要俾錢咩?好似都要5千 點解仲要駁抄呢

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

gilgil39 發表於 18-11-19 18:34
我工人都係剛剛續約,但係早幾個月前問佢就扮晒嘢,唔嗲唔吊,後來應承我話續約,我叫佢去攞表格,佢冇動 ...
又唔自量吓自己有幾多斤両, 以為好多人爭住請, 仲要高薪扢角。

2000年, 有bun人工一萬, 花園道St. Joseph Church, 2 bun, 人工一萬, 工作整乾淨教堂。 煮2-3 個神父 3餐。 一定要英文好, 天主教徒。 若有聖餐, 幾圍枱人, 不能黑面。

唔係個個有本事做。

子爵府

Jinius 發表於 18-11-19 21:16
我個工人黎左一個月又係叫我抄佢 但其實佢地唔係黎之前都要俾錢咩?好似都要5千 點解仲要駁抄呢
...

真係唔知佢哋仲洗唔洗俾錢。
所以我依家唔會長斷約工人,請斷藥工人會令到啲工人以為斷藥唔怕有人請。

子爵府

lily-of-valley 發表於 18-11-19 21:21
又唔自量吓自己有幾多斤両, 以為好多人爭住請, 仲要高薪扢角。

2000年, 有bun人工一萬, 花園道St. J ...

佢哋以為自己完一個約就好巴閉,識好多野;以為煮得熟D食物就叫識煮,真係頂佢地吾順。
之前in 一個做左8年嘅工人,問佢識煮乜都口唖唖,所以完得一個約都吾多掂

男爵府

Jinius 發表於 18-11-19 21:16
...

做左一個月人工, 加埋你炒佢果4千幾, 還晒有突。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

gilgil39 發表於 18-11-19 21:34
佢哋以為自己完一個約就好巴閉,識好多野;以為煮得熟D食物就叫識煮,真係頂佢地吾順。
之前in 一個做左8 ...
因我屋企工人唔使煑餸架, Pa死咗, 我, 媽,全部咀刁, 一係媽煑一係我煑。連飯都唔使工人煑。

只要抬餸抬米, 連菜都我洗。

複式洋房

lily-of-valley 發表於 18-11-19 21:48
因我屋企工人唔使煑餸架, Pa死咗, 我, 媽,全部咀刁, 一係媽煑一係我煑。連飯都唔使工人煑。

只要抬餸 ...

益左啲工人 我地都係怕左佢 自己煮

子爵府

lily-of-valley 發表於 18-11-19 21:48

只要抬餸 ...

你工人咪好嘆!?
我每一晚都買六合彩咁,煮得好吾好睇彩數
我同老公都咀刁架,唯有食少D....

象牙宮

gilgil39 發表於 18-11-19 22:35
你工人咪好嘆!?
我每一晚都買六合彩咁,煮得好吾好睇彩數
我同老公都咀刁架,唯有食少D....
個個都叫我教工人煑, 嘥氣。 自己來。 有時多, 比埋工人食。 呢, 做節燒肉雞, 比豉油酒爆香, 佢地無法控制到咸淡。 費事咸到苦。 因肉, 我同媽至多食4舊, 其他工人食。

D菜要煑淋但唔黃, 佢地就係唔掂。 工人主要clean the house, 抬餸。 如有客人來食钣, 工人亦好開心。 因佢亦有得食。 出街拖媽媽。

象牙宮

Jinius 發表於 18-11-19 22:22
益左啲工人 我地都係怕左佢 自己煮
佢通常煑佢自己 philippine style food. 但如我餸多, 會話佢知。

男爵府

OKC 發表於 18-11-19 18:18
我就「一啖砂糖一啖屎」, chit chat 之餘,另一面就嚴,佢有嘢無做就即刻糾正,工人一放鬆佢地就hea, 佢 ...

你係 working mom?
真係唔好比工人覺得你無左佢唔得, 佢會串串共。咁結果呢個串bun做左幾耐?
我識唔少無長老幫手既雙職父母。出糧比姐姐仲要受姐姐氣。有 friend 仲話請左個煮野難食清潔求其既姐姐, 我問佢仲keep黎做乜? 佢話請過個麻煩喎, 求其對佢個仔好就算 。又怕姐姐無lala第信, 玩死佢, 所以都係硬食。我諗bunbun知佢情況所以對佢超串。

公爵府

Solarflare 發表於 18-11-20 07:43

你係 working mom?

係我是working mom.

串bun做左十個月,後來佢突然resign 原來借左三間財務要走佬.

複式洋房

Solarflare 發表於 18-11-19 00:38
之前我朋友就係請斷約。佢趕住用無辦法之下就要左。果個斷約姐姐好醒好識湊b不過駁咀駁舌, 借錢, 懶。之後 ...

我個就係公主咁款
第一次請工人啲老人家對佢太好
得寸進尺
做少少嘢又話呢度痛果度痛發唔到力
我返去兇下佢又話冇事,只係蝦老人家
洗隻碗都要用暖水洗,完全都唔係黎做工人
係準備黎嘆世界
總之一定唔可以俾佢食住
唔可以俾佢認為冇佢唔得
所以前兩日炒左,寧願自己做慳返啖氣

複式洋房

回覆樓主:

大家千祈唔好姑息佢地,只會令佢地恰到你盡,有咩大過錯一定要去入境處投訴佢,等佢地搵工都冇咁易,唔好再禍害其他人

大宅

lily-of-valley 發表於 18-11-19 14:35
你話過有bonus? 即嫌少啦。 鞋。 好D唔得好D。

佢應該係思鄉,做左一個禮拜度;最近好似有心左,做野自己又主動左少少,唔會成日企起度,會開始問下野咁!不過不失,就唔換人啦!費事煩

象牙宮

kawaipris 發表於 18-11-21 15:13
佢應該係思鄉,做左一個禮拜度;最近好似有心左,做野自己又主動左少少,唔會成日企起度,會開始問下野咁 ...
希望識諗吓, 度度做工差不多。 知道D鄉里講大話, 比D心機做啦。 我地要人幫手啫, 又唔係由朝到晚無停手。 講真, 由朝到晚無停手嘅係亞媽就真。

大宅

lily-of-valley 發表於 18-11-21 15:29
希望識諗吓, 度度做工差不多。 知道D鄉里講大話, 比D心機做啦。 我地要人幫手啫, 又唔係由朝到晚無停手 ...

好認同!我要求唔係高,但求照顧二個小朋友;清潔同煮飯最好得,其他橆所謂.....希望佢繼續咁樣就好

象牙宮

kawaipris 發表於 18-11-22 10:14
好認同!我要求唔係高,但求照顧二個小朋友;清潔同煮飯最好得,其他橆所謂.....希望佢繼續咁樣就好
...
好好地做咪好啦。 通常掂的, 人地會keep。

大宅

lily-of-valley 發表於 18-11-22 12:20
好好地做咪好啦。 通常掂的, 人地會keep。

希望佢係啦!我都唔想換人

首頁

尾頁

跳至