今日試玩華為Mate 20 Pro

baby668
|

今日去大型連鎖店試玩華Mate 20和Mate 20 Pro, 首先個人對於Mate 20 巨型屏幕 和家燕媽媽嘅大粒墨鏡頭十分冇好感,Mate 20 Pro 繼續用好樣衰的M字額, 最大問題就係兩部機在白底下顏色嚴重偏紅, 尤其是Mate 20 Pro 直頭誇張到爆, 在設定 入面嘗試將顏色調教,但仍出唔到白底原色, 上網搜尋一下先知道今次全部華為都係用LG 屏幕, 大家應該清楚記得LG V30 就係用自家制oled屏幕, 結果全部都出事, 估唔到華為夠膽用LG呢批垃圾Mon, 至於手機操控方面,980 CPU用7NM 製程, 操控速度非常之快, 到我非常關心嘅影相部分, 個人感覺相片質素 ,同我第一次試P20 Pro 會有驚喜嘅感覺相差好遠, 冇錯佢仍然保持到高質素嘅相片, 但驟眼望落去我就睇唔到有任何驚喜

http://www.mobilemagazinehk.com/2018/11/針對-huawei-mate-20-pro-屏幕邊緣發綠,huawei-作出回應v2.html

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
lyh80115
|
除咗LG,仲有用京東方嘅mon。
baby668
|
lyh80115 發表於 18-11-18 20:05
除咗LG,仲有用京東方嘅mon。

京東方屏幕是垃圾級別, 啲大陸人都鬧爆

https://www.zhihu.com/question/301952324/answer/532944543
oceandeepsea
|
後面果舊四方野好難睇,M字額都無好感,不過可以自己取消設定既
baby668
|
oceandeepsea 發表於 18-11-22 20:25
後面果舊四方野好難睇,M字額都無好感,不過可以自己取消設定既

今次佢老貓燒鬚,P 20 Pro 之後好明顯後繼不勁
20150618bb
|
baby668 發表於 18-11-15 18:32
今日去大型連鎖店試玩華Mate 20和Mate 20 Pro, 首先個人對於Mate 20 巨型屏幕 和家燕媽媽嘅大粒墨鏡頭十分 ...
除左影相鏡頭,同小米8分別不大,但是賣三仟行貨
baby668
|
20150618bb 發表於 18-11-27 18:42

最大鑊係佢個mon質素有好大問題
lyh80115
|
20150618bb 發表於 18-11-27 18:42

點止咁少,仲有前置3D鏡、40W快充、無線充、屏幕指紋、HDR屏、無線PC MODE……等等。

我同事部mate20pro播片超靚,話有HDR,拍埋其他機一比更明顯,清晰度、對比度都好好多。
VB04
|
回覆 baby668 的帖子

岩岩想換手機,仲考慮華為添!
有沒有其他推介呢?
baby668
|
lyh80115 發表於 18-11-29 23:53

點止咁少,仲有前置3D鏡、40W快充、無線充、屏幕指紋、HD ...

據聞呢部機出貨量比起比起P20相差極遠, 大陸所有手機論壇,啲人都插到呢部機一文不值, 華為粉絲今次都插到開花 ,睇嚟呢部機應該會隆重收皮
lyh80115
|
baby668 發表於 18-12-8 22:10
據聞呢部機出貨量比起比起P20相差極遠, 大陸所有手機論壇,啲人都插到呢部機一文不值, 華為粉絲今次都插到 ...

個mon衰咗,供貨不足買唔到,梗有人等唔切轉會。我同事都死到部京東方mon國行,部機本身就唔錯嘅。

可惜平面部Mate20削弱得太多……都唔少人唔鍾意曲mon,包括我,好睇唔好用……