1-3歲

跳至

首頁

尾頁

民房

呀仔岩岩一歲,今日去健康院,姑娘話佢未明白任何指令,唔識hi同拜拜,又企唔隱,有d遲緩。應該點算?想幫佢報playgroup (黃埔)有冇好介紹?

禁止訪問

民房

Desiree_yi 發表於 18-11-15 20:22
我囝一歲時都唔識呢d 都唔想企,但健康院冇話有事⋯⋯

喺屋企試多d 玩多d 比去 playgroup 有用?

你個仔幾多歲學識?

別墅

Elaine117 發表於 18-11-15 19:37
呀仔岩岩一歲,今日去健康院,姑娘話佢未明白任何指令,唔識hi同拜拜,又企唔隱,有d遲緩。應該點算?想幫 ...

我bb一歲去健康院又無話要識呢啲喎,我個一歲又係乜都唔識姑娘都話冇問題

民房

ngaiiii 發表於 18-11-15 22:26
我bb一歲去健康院又無話要識呢啲喎,我個一歲又係乜都唔識姑娘都話冇問題
...

佢係咁話我個b比其他b遲

別墅

呀仔岩岩一歲,今日去健康院,姑娘話佢未明白任何指令,唔識hi同拜拜,又企唔隱,有d遲緩。應該點算?想幫 ...

我囡一歲時都係唔識指令但姑娘冇講喎⋯
咁奇怪既⋯
既然呢度咁多家長都說冇姑娘咁講,應該唔會係你b遲緩⋯會不會個別姑娘講咋⋯
我覺得一歲未識唔出奇⋯我囡在13-14個月間才識bye(宜家就15個月),hi都唔會克意舉起隻手⋯
唔好咁擔心

民房

Maychu820 發表於 18-11-16 00:19
我囡一歲時都係唔識指令但姑娘冇講喎⋯
咁奇怪既⋯
既然呢度咁多家長都說冇姑娘咁講,應該唔會係你b遲緩⋯ ...

可能係啦

洋房

BB開始摸仿期,其實用歌仔教動作會易好多,我有歌list,你有興趣PM你

複式洋房

驚就早啲去協康做!買個安心!而家啲playgroup去參差。睇清楚啲先,自己係屋企可以係佢面前示範多啲,用跨張既動作表情引佢留意。。。潛移默化

民房

Silviaip 發表於 18-11-16 06:42
BB開始摸仿期,其實用歌仔教動作會易好多,我有歌list,你有興趣PM你

請pm

大宅

回覆樓主:

咁姑娘有有講邊方面要加強者先,一歲未識聽指令確係比大部份bb遲,但又未必去到遲緩喎,不過如果企都未穩就真係要正視一下。

平時邊個湊?會唔會係刺激太少?多啲同bb互動,多去公園或playroom爬下,轉換下環境可能會有幫助。

同意樓上講而家啲pg好參差,而且活動普偏都豐富,如果你bb理解未ready,其實報嚟冇乜用,或者你可以搵啲主要玩大小肌的babygym

洋房

Elaine117 發表於 18-11-16 10:40
請pm

歌曲:有埋歌詞同畫面,或者你跟個畫面做俾佢睇,唔俾佢睇影片,咁得閒都可以淨係播歌,佢都會諗下畫面動作
https://www.worldfamily.com.hk/online-ffp/ea/

我個女都係咁學,玩樂過程(emoji)(emoji)‍♀
(emoji)7-17M 片段
bit.ly/2pedVW6
(emoji)20M大 — Q&A(emoji)(emoji) bit.ly/2xrK7sN
(emoji)23M大 - 已懂做出53個英文動作 (emoji)(emoji)bit.ly/2AexGDe

https://www.facebook.com/joannbabymom/

我自己囡囡都係用呢個方法,裏面亦都有啲育兒心得分享☺️

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

多D教BB,有人早有人慢。

禁止訪問

大宅

我女女識拜拜哈佬 識企 但唔識玩益智玩具(切生果、扮聽電話)唔識用水杯 自己飲 都話唔合格
有人快有人慢 所以急唔黎 我聽完依加當算啦
返正有日一定會學識

別墅

可否pm埋比我,謝謝

大宅

.

大宅

一歲真係未必識架咼 唔洗太擔心 每次都捉住佢隻手仔hello同byebye好快就okay 反而我個仔歲半都仲未講單字 我就真係擔心

大宅

mmeilammm 發表於 18-11-17 16:02
一歲真係未必識架咼 唔洗太擔心 每次都捉住佢隻手仔hello同byebye好快就okay 反而我個仔歲半都仲未講單字 ...

我個女歲半時都唔識講野,健康院話2歲要覆診。
後來買了很多點讀認知書本比佢,慢慢教佢。即刻成隻開籠雀咁。。。一但識左某d詞語,重覆n次,講到你讚佢叻為止

複式洋房

我女都是一歲企唔穩,健康院都話有問題要14個月覆診,之後去左協康check話冇事先放心D再返健康院就話歲半前要識行,不過她現在15個月都是未識行(emoji)

首頁

尾頁

跳至