150元Ikea易潔鑊與2388元Le Creuset同分

vincentbabyking
|
25款被測試的易潔鑊售價介乎70元至2388元,包括12款傳統的淨色PTFE塗層(無石紋/顆粒紋)樣本,9款石紋或顆粒紋塗層樣本等。在熱力均勻度方面,樣本被放在電磁爐上加熱時,韓國EuroCook樣本的最大溫差高達139°C,意大利Berndes樣本則表現較佳,最大溫差為40°C。

在傳熱速度上,測試結果發現各樣本的傳熱速度可相差達3倍,在電磁爐及氣體爐上加熱的時間,最快及最慢的樣本均相差逾3倍。報告又指,有動物研究顯示,塗層物料的化學物質或損害肝臟、生殖功能及具致癌性,不少人會擔心塗層剝落會危害健康;但測試結果指出,均低於德國及歐洲理事會的建議上限.

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
amy730
|
我諗BK JM都係會買LC
vincentbabyking
|
amy730 發表於 18-11-15 20:35
我諗BK JM都係會買LC

有可能,我會選ikea 平靚正,隨時可以買過新的
Poyau
|
Ikea抵用
ganggang
|
幾千蚊個煲又系大6 做,一向唔明點解感 多人買感貴的煲
tsung
|
Poyau 發表於 18-11-15 23:24
Ikea抵用

Poyau    發表於 18-11-16 11:09
shita0107
|
ganggang 發表於 18-11-16 07:57

可能相信品牌QC會得
happeecc
|
其實⋯LC主打都唔係易潔鑊⋯
APIGMA
|
ChloeMa
|
ganggang 發表於 18-11-16 07:57

你呢個問題相當於問: 點解要買H 牌手袋,其他手袋都可以裝到咁多野。
pomanlife
|
ChloeMa 發表於 18-11-16 08:15
你呢個問題相當於問: 點解要買H 牌手袋,其他手袋都可以裝到咁多野。

環保袋也一樣功用
siuying705
|
happeecc 發表於 18-11-16 08:08
其實⋯LC主打都唔係易潔鑊⋯

咪係囉
大把人一見到LC就出黎恥笑左先
冇睇到係講易潔鑊
LC 主打係 cast Iron,兩樣野黎喎

雖然我都唔明邊個會買LC易潔鑊
塗層一甩就要掉,咁梗係唔會買咁貴。。。。