自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問今年文書助理考excel同word容易嗎, 有無人已經考咗, 可分享嗎

大宅

回覆樓主:

想知

珍珠宮

bb豬媽媽 發表於 18-11-15 19:53
請問今年文書助理考excel同word容易嗎, 有無人已經考咗, 可分享嗎

政府嗎?考過,勁難,重有過吾到中文打字個part 都吾洗諗

珊瑚宮

angiehouse 發表於 18-11-15 21:17
政府嗎?考過,勁難,重有過吾到中文打字個part 都吾洗諗

吓?我考過, 覺得勁易, 我打中文好慢都過到喎

大宅

cbeyond 發表於 18-11-15 21:28

打字我唔驚, 我驚word同excel

公爵府

回覆樓主:

excel且同word都系啲基本野,排序 整圓 加框線 間距 底色 話難唔難,話易唔易 視乎你有無學過 工作有無用過 唔識就要練下咁羅,以我所知佢地係用2013版office..

珍珠宮

cbeyond 發表於 18-11-15 21:28

words 同excell好難,有人比錢外面上两堂,專for尼個試都吾合格,幾年前尼d課程已經要2000幾,我當年考完覺得算把啦,多人爭,人工又吾系高,得十二個月糧,不過可以hea做,如果後生又勤力醒目,入到大公司做更加好

大宅

angiehouse 發表於 18-11-15 22:52
words 同excell好難,有人比錢外面上两堂,專for尼個試都吾合格,幾年前尼d課程已經要2000幾,我當年考完 ...

我都收到通知,有少少緊張,幾年冇返工,我用速成打字,唔知得唔得呢,有少少緊張添。

珊瑚宮

angiehouse 發表於 18-11-15 22:52
words 同excell好難,有人比錢外面上两堂,專for尼個試都吾合格,幾年前尼d課程已經要2000幾,我當年考完 ...

word & excel最基本野, 當日明天考試, 今日先學都過到。
不過人工真係低, 好彩考唔到, 完家人要求就算。

tester5    發表於 18-11-16 09:24

大宅

係咪英文打字唔過50,中文唔過20可以唔洗去考?

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

cbeyond 發表於 18-11-15 23:31
word & excel最基本野, 當日明天考試, 今日先學都過到。
...

我覺得難,佢止考基本野,比如words,比一張野你,個格色有圖,要做到跟佢一樣,如果做開一d出通告既工就吾難囉,否則坊間都吾會有cause 系for 尼個試囉,講真一個文書助理,要考甘多野,重要過面試真系麻鬼類

琥珀宮

畀面勳章

angiehouse 發表於 18-11-16 06:42
我覺得難,佢止考基本野,比如words,比一張野你,個格色有圖,要做到跟佢一樣,如果做開一d出通告既工就吾 ...

請問,excel 會考乜內容?

珊瑚宮

angiehouse 發表於 18-11-16 06:42
我覺得難,佢止考基本野,比如words,比一張野你,個格色有圖,要做到跟佢一樣,如果做開一d出通告既工就吾 ...

對我真係唔難, 考前一晚我先問家人word圖點劃, 都係跟番佢俾內容問function key。
考試又完全同佢提供資料一樣, 好易pass。

珍珠宮

I9528 發表於 18-11-16 06:58
請問,excel 會考乜內容?

做表,統計,但吾系吾系一般office 用加減乘除既野,我覺得難,不過一定有人出來話吾難既,重有打中文用開速成要一分鐘過20字都有難度,系幾分鐘打一篇野,其中吾可以錯多幾個字

琥珀宮

畀面勳章

angiehouse 發表於 18-11-16 07:49
做表,統計,但吾系吾系一般office 用既野,我覺得難,不過一定有人話吾難既,重有打中文用開速成要一分鐘 ...

明白,謝謝

大宅

angiehouse 發表於 18-11-16 07:49

做表,統計,但吾系吾系一般office 用加減乘除既野,我 ...

博一博,人丁到中年想搵穩定工作,幾年冇做野,可能白行

珍珠宮

云云 發表於 18-11-16 08:01
博一博,人丁到中年想搵穩定工作,幾年冇做野,可能白行

有時間試下無妨

子爵府

cbeyond 發表於 18-11-15 23:31
...

如果學歷好d可以考其他post, CA係政府架構比較junior嘅post, 人工反映左

首頁

尾頁

跳至