時事熱話

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

Pooh529 發表於 18-11-16 08:49
好快入時政,留毛先

好快畀啲人, 推入堆填區,畀佢地自己自high。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

daisy17772 發表於 18-11-16 08:54
我都話你好有趣囉 , 越講越遠。 你不如自己開個post搵人同你講。

其實冇講得遠,不過既然你唔想講你所表演的矛盾,就算啦!

水晶宮

DoReMi媽媽 發表於 18-11-16 08:20
到今日,竟然有人相信美國因為香港人權事件而出手

08金融海嘯除左搞到歐洲幾國爭啲破產人盡皆知,其實華爾街仲炒埋糧食搞到沙漠地區糧食危機,於是借facebook吹一吹民主之風便來了場阿拉伯之春,冇得食咁係革命,推翻卡達非生擒薩達姆,在中東大打代理人戰爭,利用穆斯林兩派之爭對敘利亞內戰隻眼開隻眼閉,壯大ISIS,搞到大量難民湧入歐洲,幾年之後歐洲不負重荷開始出現反難民反移民情緒,一個個民選極右執政上台,至今歐盟已有四分一國家是極右領袖領導,與歐盟成立初衷背道而弛,這時德國總理也宣傳退休,剩下法國那個未成大器的新手,且看歐盟如何玩下去⋯⋯
少奶奶的身份,丫頭的命...

水晶宮

54heima 發表於 18-11-16 08:58
08金融海嘯除左搞到歐洲幾國爭啲破產人盡皆知,其實華爾街仲炒埋糧食搞到沙漠地區糧食危機,於是借faceboo ...

續:

此時特朗普單方面宣布中程核導彈條約老子不玩了,歐洲驚一驚,幾個中立國也不中立了,拉埋烏克蘭一起軍演,普京於是show出幾粒核彈⋯⋯明天會更好!

少奶奶的身份,丫頭的命...

子爵府

DoReMi媽媽 發表於 18-11-16 07:56
XX黨港獨言論,fcc副主席咩事被拒發簽證? 立會DQ事件,議員自己冇責任? 又唔見DQ晒全部反對派? 再講, ...

...破壞國家統一安全,哩啲如果喺美國,以國家安全法,治埋罪啦...

Not true. If you haven't heard already, look up 'calexit'. It's the Yes California Independence Campaign initiated by an American name Louis Marinelli. He proposed that the state of California be seceded from USA and become its own Republic.

This is 破壞國家統一安全, correct?

I did a quick search online and as far as i can tell, he's a still free man living in Russia, and is not being chased after by the US government for advocating California's independence from USA.
Display Picture from Rita et Machin

男爵府

根本美國而家同中國鬧交就求其搵啲嘢嚟講,香港不嬲都係英美利用你麻煩中國嘅一個戰場又好乜都好

講真,唔通美國會容忍有人演講話要推翻美國政府? 又或者容許伊斯蘭國演講? 德國可以容許演講支持納粹?

佢要講乜咪由佢。根本你點做佢都會挑你骨頭搵嘢嚟講。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

54heima 發表於 18-11-16 08:58
08金融海嘯除左搞到歐洲幾國爭啲破產人盡皆知,其實華爾街仲炒埋糧食搞到沙漠地區糧食危機,於是借facebook吹一吹民主之風便來了場阿拉伯之春,冇得食咁係革命,推翻卡達非生擒薩達姆,在中東大打代理人戰爭,利用穆斯林兩派之爭對敘利亞內戰隻眼開隻眼閉,壯大ISIS,搞到大量難民湧入歐洲,幾年之後歐洲不負重荷開始出現反難民反移民情緒,一個個民選極右執政上台,至今歐盟已有四分一國家是極右領袖領導,與歐盟成立初衷背道而弛,這時德國總理也宣傳退休,剩下法國那個未成大器的新手,且看歐盟如何玩下去⋯⋯

潦潦數字已概括當今局勢之形成,全靠美國一直興風作浪,希望多啲人睇到。

公爵府

2024年龍年勳章

DoReMi媽媽 發表於 18-11-16 08:54
到時你記得話我知有咩用

let’s see

子爵府

回覆樓主:

連人地國家都可以搞到家破人亡,生靈塗炭,個個變晒難民,一個小小嘅香港想點搞都得

禁止訪問

大宅

54heima 發表於 18-11-16 03:49
其實好多嘢針對中國的確不公道公平,但當下雖然好多國家(包括西方國家)在經濟上得了中國好處,但彼此有 ...

侯爵府

畀面勳章

一夜傾情 發表於 18-11-15 23:56
從1997至今,美國都在觀察與搜集香港回歸中國後依據中英聯合聲明及其它國際恊定有關香港過渡期執行情況,並 ...

算吧啦,唔使咁有心機同佢哋講。 呢度有啲人好似盲毛,睇都唔睇, 就用民粹主義角度去 噏一輪。 佢哋年香港關係法立法基礎歷史乜鬼都唔知就噏, 叫佢了解下, 佢就差開話題。 所以唔使同佢哋認真。

侯爵府

畀面勳章

Reminder 發表於 18-11-16 09:04
我都睇到美國到處侵略,干預別國的事務

都係。 但講返香港關係法 就大大不同。

中國 同佢有得比,但方法就唔同

禁止訪問

大宅

happeecc 發表於 18-11-16 07:36
唔好掉轉講,玩大左㗎係港獨嗰班人,咁你玩到俾人發爛渣,又去搵外國出頭。香港人係中央同港獨中間將會變 ...
我覺得外國唔係真係為佢哋出頭, 只係搵呢個藉口來打擊中國啫

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

一夜傾情 發表於 18-11-15 20:42
不管香港特首林鄭月娥如何再三強調“一國兩制”在港行之有效,但美國國會美中經濟與安全審查委員會,在14日 ...

我自己係香港人,都開始懷疑「一國兩制」,普普雖然傻,咪當佢流先得架,輸打羸要咁容易咩?。。香港點都會受影響,預左。

象牙宮

koala904 發表於 18-11-16 09:03
let’s see

要記住啊

象牙宮

HoneyBee30 發表於 18-11-16 09:01
...破壞國家統一安全,哩啲如果喺美國,以國家安全法,治埋罪啦...

咁都要有啲樣版戲,否則點孭住民主大國之名周圍興風作浪?你睇下Snowden咩下場?

象牙宮

daisy17772 發表於 18-11-16 09:05
算吧啦,唔使咁有心機同佢哋講。 呢度有啲人好似盲毛,睇都唔睇, 就用民粹主義角度去 噏一輪。 佢哋年香港關係法立法基礎歷史乜鬼都唔知就噏, 叫佢了解下, 佢就差開話題。 所以唔使同佢哋認真。 ...

本來我都就此打住,你話有人差開話題,係咪指我? 我係一直圍繞住你個問題,你唔答我咋喎! 而家你係咪想繼續討論落去?

其實要睇,首先你睇下你自己到底係點樣嘅立場先啦!

象牙宮

Reminder 發表於 18-11-16 09:08
當美國係神的人,眼睛只有美國,連自己係中國人都忘記了。

首頁

尾頁

跳至