時事熱話

跳至

首頁
12345...31

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

一夜傾情 發表於 18-11-15 22:03
鍾國斌今早在節目上表示,香港在中美夾縫中很脆弱,任何一方有動作必會影響香港經濟發展,「當了香港是中國 ...

有d咩高科技產品係made in hk?
放下自在

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一夜傾情 發表於 18-11-15 22:03
鍾國斌今早在節目上表示,香港在中美夾縫中很脆弱,任何一方有動作必會影響香港經濟發展,「當了香港是中國 ...

哦, 原來係驚要立23條

天朗氣清

珍珠宮

一夜傾情 發表於 18-11-15 22:06
好簡單.細細粒既晶片已經係美國輸出
中國歐洲係無晶片嫁

咁香港利用呢D細細粒既晶片發明過D咩呢?

可唔可以唔好答我: 好多

天朗氣清

珍珠宮

cattz288 發表於 18-11-15 22:06
有d咩高科技產品係made in hk?

輸出香港我都試諗唔到
iPhone, VR, PS4算唔算

天朗氣清

水晶宮

tinlong22 發表於 18-11-15 22:02
放心啦, 一日有莫乃光係度
美國禁唔禁運都係一樣, 乜都做唔到

男爵府

artroboy 發表於 18-11-15 21:56
有錯字,係共患難呀,繁榮比北京、上海都唔會到香港啦。大灣區深圳後花園就差不多。
...

你沒聽在東涌買鼓油回去的大媽講乜嗎?沒中國……我們食乜呀?多謝也來及!

伯爵府

tinlong22 發表於 18-11-15 22:02
放心啦, 一日有莫乃光係度
美國禁唔禁運都係一樣, 乜都做唔到
禁唔禁都一樣既話。林鄭、張建宗同一眾議員做咩咁緊張即刻批評美國咁做

珍珠宮

Mm233 發表於 18-11-15 22:11
禁唔禁都一樣既話。林鄭、張建宗同一眾議員做咩咁緊張即刻批評美國咁做
...

下, 話佢講錯都唔得呀?

天朗氣清

伯爵府

tinlong22 發表於 18-11-15 22:07
輸出香港我都試諗唔到
iPhone, VR, PS4算唔算
輸入香港?大把 你唔知姐

[p=35, null, left]國眾議院召集的「美中經濟與安全審查委員會」,本周三發佈年度報告,批評北京壓制及干預香港,建議美國商務部收緊科技出口管控政策,考慮將香港和中國內地視為同一個關稅區域,限制潛在軍用化的高科技輸港。本身是工程師、專研光纖訊號傳輸的理工大學(科研發展)副校長衛炳江對此感錯愕,坦言一旦美國收緊出口政策,令個別儀器、技術因此無法抵港,勢影響本港創科。

[p=35, null, left]衛炳江指出,現時中國內地及香港科學家引入美國儀器有明顯難、易之分,「喺香港係比較容易」,以他專攻的光纖訊號及材料學為例,美國商務部已訂明個別儀器不可入口內地,但可以入口到香港。他舉例指,早年曾向美國購入一部價值數萬元、分析光纖訊號的儀器,雖然索價不高,美國方面仍要求他簽署聲明書,保證儀器不會帶到內地使用,美國方面有權隨時來港檢查「部機喺唔喺度」。

[p=35, null, left]此外,有衛炳江曾指導的學生現時在內地做研究,告知他無法購買以前在理大使用的儀器,衛表示:「軍用、民用係商務部自己話嘅,如果只係講『潛在軍用』,有可能受影響嘅範疇係好廣,所以我聽到呢個消息都好錯愕。」

伯爵府

tinlong22 發表於 18-11-15 22:12
下, 話佢講錯都唔得呀?
得 你當然講都得啦 把口生係你度

侯爵府

回覆樓主:

呢度某啲人求仁得仁啦,鬧外國勢力搞亂香港嘛,中國照起香港經濟嘛。
林鄭唔好喺度輸打贏要啦!平時就香港係中國一部份,而家淆底就話香港同中國分開稅區,唔係外資嚟香港投資做生意,香港早就玩完喇,仲可以做國際金融中心?! 真係靠中國班大劣人落嚟自由行發達呀?

oolong817    發表於 18-11-25 23:38
jiji2    發表於 18-11-16 15:53

大宅

回覆樓主

弱弱一問 甘港幣會 貶值嗎?

男爵府

Mm233 發表於 18-11-15 22:13

國眾議院召集的「美中經濟與安全審查委員會」,本周三發佈年度報告,批評北京壓制 ...

yes……
高科產品……輸港比中國少限制好多
有些產品……中國根本入不了口

子爵府

super_aries 發表於 18-11-15 22:10
你沒聽在東涌買鼓油回去的大媽講乜嗎?沒中國……我們食乜呀?多謝也來及!
...

血濃於水,真係好感動

咦⋯~?遲下香港同大陸待遇一樣,咪即係一齊用假貨、水貨,國貨?⋯咁d同胞仲會唔會繼續支援下我地架?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

國眾議院召集的「美中經濟與安全審查委員會」,本周三發佈年度報告,批評北京壓制 ...

簡單d講, 即係對科研有影響!! 咁又唔駛講到香港會冧咁喇
放下自在

禁止訪問

珍珠宮

咁我真係唔知喎

請問呢部儀器係香港做過d乜架?
天朗氣清

珍珠宮

一夜傾情 發表於 18-11-15 20:42
不管香港特首林鄭月娥如何再三強調“一國兩制”在港行之有效,但美國國會美中經濟與安全審查委員會,在14日 ...

話自己美若天仙係冇用架,人地承認你絕色美女先為真呀!

珍珠宮

一夜傾情 發表於 18-11-15 22:18
唔敢估.但到時港元同美金脫勾都幾肯定
到時仲係唔係用港元呢.我都唔肯定
如果掛勾人仔.大家都...

哦, 都好丫
個人想港紙同美金脫勾好耐

SIRIABABY    發表於 18-11-16 16:18
天朗氣清

首頁
12345...31

尾頁

跳至