時事熱話

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

littlesister 發表於 18-11-16 00:54
奉到人地上天又點?人地當你地班傻仔係棋子咋,仲以為人地會為你地出頭,瞓醒啦而家
...
「人地」係咪指習近平..

daisy17772    發表於 18-11-16 01:05

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

caryfox 發表於 18-11-15 22:28
你無讀過經濟這一科呢?

佢好煩

伯爵府

cattz288 發表於 18-11-15 22:32
香港仲有咩產品係出口去美國? 唔係好多年前已經直接由鹽田出口?
出口現金!

班老美金融大鱷魚肉小股民,刮埋刮埋好鬼多現金番去美國㗎!

水晶宮

驚都冇用,人類從來不會在歷史中吸取教訓,玩到一定時間必會從新洗一次牌,冇人或國家會永遠強盛,亦冇永遠衰敗,三十年河東三十年河西

少奶奶的身份,丫頭的命...

伯爵府

Mm233 發表於 18-11-15 22:33
睇而家邊個緊張咪知邊個怕囉

侵侵係傻,但人地有吉士
由打貿易戰,個傻佬求其講一句已經寸到大陸一棟都無,難得仲有一班人深信中國佔上風,定係真心覺得厲害了,我的國
依家搞埋香港,林鄭話佢損人害己,人地驚都未驚過

水晶宮

ning.. 發表於 18-11-16 00:16
中美博弈唔係今日的事

中國日漸強大威脅到美國利益,人哋要保持美元強勢,阻礙其他國家超越美國動搖美元 ...

其實好多嘢針對中國的確不公道公平,但當下雖然好多國家(包括西方國家)在經濟上得了中國好處,但彼此有共識,不能讓中國繼續壯大,特朗普更是會出盡全力對抗「中國制造2025」,即便沒有特朗普,即便民主黨執政,未來這一方向是不會有改變的

水晶宮

A_lcy 發表於 18-11-16 03:45
侵侵係傻,但人地有吉士
由打貿易戰,個傻佬求其講一句已經寸到大陸一棟都無,難得仲有一班人深信中國佔上 ...

睇你信邊個,習大同特朗普兩個都是強勢政治家,暫時彼此均認為自己有優勢,依中國目前的家底,五六年之內不會輸,未到買單一日不能認定誰會贏。特朗普出盡全力對付的是中國制造2025,讓中國過此一關,只怕沒誰可阻擋中國

伯爵府

54heima 發表於 18-11-16 03:49
其實好多嘢針對中國的確不公道公平,但當下雖然好多國家(包括西方國家)在經濟上得了中國好處,但彼此有 ...

由其他人執政
手段應該會更強硬

伯爵府

54heima 發表於 18-11-16 03:59
睇你信邊個,習大同特朗普兩個都是強勢政治家,暫時彼此均認為自己有優勢,依中國目前的家底,五六年之內 ...

講家底大陸的確幾豐厚嘅,但睇番近排經濟都唔係幾樂觀,房地產又瀉緊,講外交又唔夠人地多friend, 個玻璃心郁下就話人歧視佢話人蝦佢,侵侵小學雞上嚟真係同其他國家玩杯葛就更加陰公豬

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

koala904 發表於 18-11-15 21:25
有BNO揸手唔怕

笑左了,有什麼關係?

原來仲有儍瓜以為BNO有用,我同老婆97後己沒有續,我們外遊一定持有 特區護照,什麼突發事都可以求助中國領事館~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Mm233 發表於 18-11-15 22:13
輸入香港?大把 你唔知姐

國眾議院召集的「美中經濟與安全審查委員會」,本周三發佈年度報告,批評北京壓制 ...

真係多鬼餘,香港同大陸個多小時車程, 來往頻繁 緊密接觸, 就算美國放隻航空母艦在香港 ,中國要睇要研究, 派人到香港便可以了 ,真係白痴先才信~

香港很多漢奸, 根本就是去美國匯報~

睇下李柱銘帶同黃之鋒去美國國會做嘅好事:

https://www.hk01.com/01%E8%A7%80%E9%BB%9E/89387/01%E5%91%A8%E5%A0%B1%E7%A4%BE%E8%AB%96-%E6%9D%8E%E6%9F%B1%E9%8A%98-%E9%BB%83%E4%B9%8B%E9%8B%92%E8%B5%B4%E7%BE%8E%E8%81%BD%E8%AD%89-%E5%B0%8D%E9%A6%99%E6%B8%AF%E6%B0%91%E4%B8%BB%E6%9C%89%E5%AE%B3%E7%84%A1%E7%9B%8A

SIRIABABY    發表於 18-11-16 17:19
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

大力大力 發表於 18-11-16 04:51
真係多鬼餘,香港同大陸個多小時車程, 來往頻繁 緊密接觸, 就算美國放隻航空母艦在香港 ,中國要睇要研 ...

你用呢篇嘢鬧人漢奸咁搞笑,佢一時又話佢地無本事出賣香港,一時又話政治show 一場,美國根本唔care 佢地,咁佢地出賣香港d 乜呢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

都敏俊C 發表於 18-11-15 23:44
講得啱,不過唔知班無知嘅人識唔識雞腸,可能 copy 你段野去 google translate 都睇唔明

前2 日先同 d IT ...

淨係講fintech都唔知係乜
香港落後緊其他地方一大截
大陸都好過香港

侯爵府

畀面勳章

A_lcy 發表於 18-11-16 04:59
你用呢篇嘢鬧人漢奸咁搞笑,佢一時又話佢地無本事出賣香港,一時又話政治show 一場,美國根本唔care 佢地 ...

d 人重有d 漢奸論, 真係好 out。 而家科技咁發達, 西方國家使嘜要靠呢啲平民百姓去通風報信。

侯爵府

畀面勳章

大力大力 發表於 18-11-16 04:51
真係多鬼餘,香港同大陸個多小時車程, 來往頻繁 緊密接觸, 就算美國放隻航空母艦在香港 ,中國要睇要研 ...

你講得好, 真係多鬼餘。 而家科技咁發達, 西方國家使嘜要靠呢啲平民百姓去通風報信。 禁制xx黨, fcc副主席被拒發簽證,立會DQ, 新聞一籮籮。

邊個做得『好事』 多? 邊個國家人哋技術; 被人哋國家罰,唔受規矩,仲要做定drill make sure 呃緊人;果頭同美國講會尊重 intellectual property, 轉果頭係世貿話自己重來都尊重 intellectual property; 果頭制裁北韓, 果頭利用HK 運 油去北韓。

邊個累 香港呀 ! 多得佢唔少。

侯爵府

A_lcy 發表於 18-11-16 03:45
侵侵係傻,但人地有吉士
由打貿易戰,個傻佬求其講一句已經寸到大陸一棟都無,難得仲有一班人深信中國佔上 ...

侵侵越癲越愛,支持佢連任

oolong817    發表於 18-11-26 00:09

男爵府

一夜傾情 發表於 18-11-15 22:34
其實仲有好多.剩係物流呢行.香港已經玩完
香港唔再係中轉港

侵侵真的會???

侯爵府

2024年龍年勳章

choc_choc 發表於 18-11-16 06:47
侵侵越癲越愛,支持佢連任

support too

大宅

回覆樓主:

個心向外!那有團結一致的睇法!

珍珠宮

畀面勳章

一夜傾情 發表於 18-11-15 22:28
因為美國係比優勢比香港
如果香港等同中國既一個城市
咁所有野都會無限影響
原來香港長久以來的優勢系美國比的,怪不得咁多人憎大陸愛美國啦~長知識了

首頁

尾頁

跳至