美國會促將香港歸納為中國關稅區管制對其科技出口

super_aries
|
一夜傾情 發表於 18-11-15 21:47
主耍係睇bno.英國會唔會開綠燈

https://youtu.be/Av2hXz0cxhw

你聽聽他說吧……正正講緊你講既野
一夜傾情
|
super_aries 發表於 18-11-15 21:45
現今香港……我只會低頭揾$就算,不問世事,不要問政治,不要管,不要多說話……

中國……就係要我們咁
依家美國都開到聲.就睇香港仲會唔會玩到好串
佢要取消你.即係準備埋制裁.一視同仁
我剩係唸港元同美金掛勾.金融已經玩完
之後仲話埋填海.咩人工島5000億.香港到時個經濟都已經玩完
呢下林鄭.689玩得太過份
super_aries
|
artroboy 發表於 18-11-15 21:50
要準備食草,梗要預捚香港啦,咁多人話未來香港應面向國內。
...

沒錯……與中國共享繁榮……啱聽嗎?
super_aries
|
一夜傾情 發表於 18-11-15 21:53
我剩係唸港元同美金掛勾. ...

明日大愚
artroboy
|
super_aries 發表於 18-11-15 21:53
沒錯……與中國共享繁榮……啱聽嗎?
有錯字,係共患難呀,繁榮比北京、上海都唔會到香港啦。大灣區深圳後花園就差不多。
Mm233
|
tinlong22 發表於 18-11-15 21:50
美國不嬲都一時一樣四圍搵戰場架啦

有本事咪全國其他國家一齊跟住制裁香港囉

人地無話過要制裁
只係考慮當香港係中國國內一個普通城市咁樣一視同仁 制唔制裁就睇中美點傾
一夜傾情
|
tinlong22 發表於 18-11-15 21:50
美國不嬲都一時一樣四圍搵戰場架啦

有本事咪全國其他國家一齊跟住制裁香港囉

人地咪話已經搵緊其他地方
到時就出埋制裁呢招.到時中國會迫香港同美國
港元同美金正式脫勾.呢度金融已經大地震
依家唔止美國.佢唔認香港係獨立關稅區既話
歐美日都可以唔認.到時所有行業都死晒

如果唔係香港依定唔洗咁驚.不停出報告
又話要去美國遊說

Chirley    發表於 18-11-16 12:30
一夜傾情
|
Mm233 發表於 18-11-15 21:56
人地無話過要制裁
只係考慮當香港係中國國內一個普通城市咁樣一視同仁
...
有.唔比高科技比香港
koala904
|
其實全香港人一齊陪葬攬炒,有乜好驚
Chirley    發表於 18-11-16 12:30
吉比gilby21    發表於 18-11-16 10:54
tinlong22
|
Mm233 發表於 18-11-15 21:56
人地無話過要制裁
只係考慮當香港係中國國內一個普通城市咁樣一視同仁
...

限制潛在軍事科技輸出香港....

講緊iPhone 定 PS4?

alicemic
|
一夜傾情 發表於 18-11-15 21:47
主耍係睇bno.英國會唔會開綠燈

今時今日仲諗住本bno?! 會唔會好天真好傻?
tinlong22
|
一夜傾情 發表於 18-11-15 21:57
有.唔比高科技比香港

真心問, 之前香港收過美國咩高科技?
artroboy
|
一夜傾情 發表於 18-11-15 21:53
我剩係唸港元同美金掛勾. ...

漏咗「痛腳」,條𡃁係美國做人質中,提都唔提下,「像是從來未認識過~~」
一夜傾情
|
tinlong22 發表於 18-11-15 21:58
真心問, 之前香港收過美國咩高科技?

其實好多.包括依家香港準備話要做創新科技
美國禁運既話.香港已經做唔到
剩係講晶片.佢禁運既話.咩都要用晶片

tinlong22
|
一夜傾情 發表於 18-11-15 21:56
人地咪話已經搵緊其他地方
到時就出埋制裁呢招.到時中國會迫香港同美國
港元同美金正式脫勾.呢度金融已經 ...

???
派左邊個出去遊說?

一夜傾情
|
tinlong22 發表於 18-11-15 22:00
???
派左邊個出去遊說?
張建宗話要去同美國高官傾
tinlong22
|
一夜傾情 發表於 18-11-15 22:00
其實好多.包括依家香港準備話要做創新科技
美國禁運既話.香港已經做唔到
...

放心啦, 一日有莫乃光係度
美國禁唔禁運都係一樣, 乜都做唔到

既然有好多
不如分享下之前美國輸出過咩高科技俾香港
等我學下野
SIRIABABY    發表於 18-11-16 16:12
knifesheep    發表於 18-11-16 11:41
fukuoka_saga
|
alicemic 發表於 18-11-15 21:58
今時今日仲諗住本bno?! 會唔會好天真好傻?

咪係囉,笑死人
一夜傾情
|
tinlong22 發表於 18-11-15 22:02
放心啦, 一日有莫乃光係度
美國禁唔禁運都係一樣, 乜都做唔到
鍾國斌今早在節目上表示,香港在中美夾縫中很脆弱,任何一方有動作必會影響香港經濟發展,「當了香港是中國其中一個普通城市,香港可以說都玩完」。他稱早前的FCC(外國記者會)及馬凱事件,令香港新聞提升至國際層次,今次報告正是其擔心的後果。他又認為,美國總統特朗普的招數難以觸摸,香港不能掉以輕心,期望當局盡快派人到美國華盛頓,或與美國領事及駐港美商進行游說工作,以平息事件。同場的公民黨黨魁楊岳橋表示,國際金融中心是需要國際認可,內地及美國是香港最大貿易伙伴,缺一不可。他說,假如香港對美國不再是獨立於內地的關稅區,被視為普通內地城市,便會波及港人出入境美國、資金及投資、戰略物資與科技產物的入口等規定,又指目前提出《基本法》23條立法,或會為美國製造藉口,讓對方重視檢視香港的特殊地位

tinlong22
|
一夜傾情 發表於 18-11-15 22:02
張建宗話要去同美國高官傾