時事熱話

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tester5 發表於 18-11-16 12:36
記者唔係告緊trump trump啦咩?應該架。

香港人就,算吧啦,言論自由?咩黎架?最緊要有得返深圳飲茶、食 ...

哦,所以你就無發表過任何野勒,明白
天朗氣清

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

agnesbee 發表於 18-11-16 12:27
邪教歷久不衰係有原因的

大宅

回覆樓主

卑躬屈膝,俯首稱臣,定係揸頸就命

‘美國認為北京干預同壓制香港,所以就決定將香港定一個非獨立關稅區,停止輸入高科技’

我相信就算北京停止美國所講嘅干預同壓制,美國仍然會用其他理由,硬要將香港定為非獨立關稅區,停止輸入呢樣果樣

呢啲係經濟戰,經濟損失冇得避免,普通市民諗黎都多餘,除非你有幾千億身家,就話諗下轉移資產,移民等(但難保你移民去嘅國家,美國唔會對佢經濟制裁)

高科技配件可能係美國生產,但配件材料可能中國生產,而生產材料嘅原材料可能又係嚟自美國,唇齒相依,依家睇吓邊個能夠搵到其他嘅國家合作,減少對對方嘅依賴,保障自己國家嘅經濟利益,同民主扯不上任何關係

即係你諗吓,‘嗱!我哋美國自由民主國家,我哋依加睇唔過眼中國,壓制干預香港嘅民主自由,我哋一向都好支持香港有民主自由㗎,而家擺明中國就唔係一國兩制啦,所以我哋決定加你稅,係呀!你冇聽錯啊,係加你稅啊,同埋停止輸入高科技,等中國俾返啲民主自由你哋’

要幫香港爭取民主自由,就要制裁香港,停止輸入高科技,咁爛嘅藉口,點諗都諗唔通,所以當美國神咁拜嘅,麻煩醒醒

elacha    發表於 18-11-16 21:14

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

BB_Baby 發表於 18-11-16 12:44
卑躬屈膝,俯首稱臣,定係揸頸就命

‘美國認為北京干預同壓制香港,所以就決定將香港定一個非獨立關稅區, ...

好彩香港唔係敘利亞,無咁多傻人以為推翻個政府就有美國關照,有得上敘利亞BK。
咪傻啦,人地唔接收難民架,睇住架船沉,班美軍都話救人唔係佢地既責任。

天朗氣清

子爵府

tester5 發表於 18-11-16 12:20
當馬凱被粗暴被拒工作簽證,香港人可以不聞不問。
當馬健既文學活動,被自行取消,香港人冇所謂。
當丟草 ...

馬凱有粗暴咩,我又唔覺

伯爵府

美國真正的目標不僅是貿易, 美國害怕與中國競爭將以任何藉口擊敗中國. 中國人勤奮聰明, 美國人只對玩感興趣. 香港人和中國人必須團結起來.

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

lo913 發表於 18-11-16 12:57
馬凱有粗暴咩,我又唔覺

傻既,應該唔批啦。仲沒收得遲添,你話係咪?

禁止訪問

伯爵府

回覆 tinlong22 的帖子

IPHONES! 美國虛張聲勢!

禁止訪問

琥珀宮

畀面勳章

A_lcy 發表於 18-11-16 03:45
侵侵係傻,但人地有吉士
由打貿易戰,個傻佬求其講一句已經寸到大陸一棟都無,難得仲有一班人深信中國佔上 ...

中國是否佔上峰我就唔知啦,但香港一定被陪葬就係必然既事囉,唔明點解有些人會覺得唔關自己事咁呢

男爵府

醒目開學勳章

super_aries 發表於 18-11-15 21:23

遲早的問題!

而家口號是大灣區人

珍珠宮

restahaus 發表於 18-11-16 13:08
美國真正的目標不僅是貿易, 美國害怕與中國競爭將以任何藉口擊敗中國. 中國人勤奮聰明, 美國人只對玩感興趣 ...

美國最叻就係利用香港人打內地。自己不費任何乒力就可以拉低中國形象。
香港班(白心)幾時肯瞓醒

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

一夜傾情 發表於 18-11-15 07:42
不管香港特首林鄭月娥如何再三強調“一國兩制”在港行之有效,但美國國會美中經濟與安全審查委員會,在14日 ...

樓主應該加返事件發生原因, 以証視聽:
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20180905/00176_027.html

港獨陳浩天再去信美國, 成功爭取促撤港特殊待遇

千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

伯爵府

choc_choc 發表於 18-11-16 09:32

你快啲上中南海同啲領導講,尤其Pooh Pooh, 佢哋啲仔女 ...

去埋人地國家仲唔係叫走狗?

伯爵府

choc_choc 發表於 18-11-16 09:53
係呀?毛主席夾埋日本人打中國人,仲好多謝日本侵華添,佢有無份係漢奸先?
...

講咁耐都唔敢講毛主席係咪漢奸
難為平時對小日本咬牙切齒嘅中國人

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wantaima 發表於 18-11-16 13:20
美國最叻就係利用香港人打內地。自己不費任何乒力就可以拉低中國形象。
香港班(白心)幾時肯瞓醒:questio ...

唔會醒,佢哋一直話冇外國勢力,美國係基於民主自由為香港發聲,用制裁香港嚟威脅中國俾自由香港

象牙宮

Charitymami 發表於 18-11-16 13:24
樓主應該加返事件發生原因, 以証視聽:
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20180905/00176_027.html

港獨陳浩天再去信美國, 成功爭取促撤港特殊待遇

原來係陳浩天,港獨人士為禍香港

大宅

DoReMi媽媽 發表於 18-11-16 13:28
唔會醒,佢哋一直話冇外國勢力,美國係基於民主自由為香港發聲,用制裁香港嚟威脅中國俾自由香港

常常看电視新聞
外交部常批評 別國干於内政
現在 別國的內政
其實我們都不應該理會
做好自己便可

象牙宮

Danny3101 發表於 18-11-16 13:32
常常看电視新聞
外交部常批評 別國干於内政
現在 別國的內政

我冇理,亦唔到我理,從來冇開舖講佢哋內政,只係當有人撐別國干預香港中國內政時,舉例子俾對方罷了,咁~唔算係理吧?

首頁

尾頁

跳至