時事熱話

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-11-16 13:28
唔會醒,佢哋一直話冇外國勢力,美國係基於民主自由為香港發聲,用制裁香港嚟威脅中國俾自由香港

我只知美國人民都無百分百民主既&到底香港有幾唔民主?有無人比D實證來?
美國要幫香港人爭取連美國自己都唔會有既野?真係無知

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

daisy17772 發表於 18-11-15 19:46
但係呢件呢度啲人問,香港有高科技嘅咩?

如果係高科技嘅嘢乜都冇, 早派 大陸就唔會話 想搵埋香港 搞research 啦.

香港起高科技應用上, 有不少來至美國 ,不過呢度啲人可能唔知。

香港真係有高技發展咩?
試舉例並說明之?

香港投資大陸設廠發展高科技產業就有聽聞過

香港科技界代表莫奶肛玩政治就叻, 佢已經表明依家係敏感時刻, 勿推23條, 有為科技界發聲嗎? 說到底又係為阻23條而鋪路

https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20181115/s00001/1542267823059

千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

大宅

DoReMi媽媽 發表於 18-11-16 13:35
我冇理,亦唔到我理,從來冇開舖講佢哋內政,只係當有人撐別國干預香港中國內政時,舉例子俾對方罷了,咁 ...

好多香港人真係冇骨氣
有利益嘅就係中國人
背靠祖國
國家受到貿易戰 制裁
就話香港不是中國
重用 護照是不同顏色
真係羞家

水晶宮

wantaima 發表於 18-11-16 13:39
我只知美國人民都無百分百民主既&到底香港有幾唔民主?有無人比D實證來?
美國要幫香港人爭取連美國自己都 ...

香港連瞓街塞馬路成兩個月都得,呢啲民主自由連美國都冇

水晶宮

Charitymami 發表於 18-11-16 13:40
香港真係有高技發展咩?
試舉例並說明之?

香港高科技係咪指payme,麥當勞點餐機,點餐App?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wantaima 發表於 18-11-16 13:39
美國要幫香港人爭取連美國自己都 ...

最好笑係以制裁香港嚟為香港爭取

子爵府

koala904 發表於 18-11-15 21:25
有BNO揸手唔怕

真的嗎?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

好似香港仲未實行徹底洗腦式教育,上網也冇防火牆㗎,點解咁多人被人賣咗仲幫人數緊錢,依㗎係先進嘅制度向落後嘅制度靠攏,有咩事有錢人和精英隨時可以走,留低都係底層,我唔知特區官員了唔了解中國歷史,大陸嘅官員就相當熟歷史,所以佢哋係搏命貪然後轉移資產,老婆仔女也移民走,呢個世界針唔到肉唔知痛,最驚有啲人嘴上愛國實際隨時能夠走,帶歪節奏。

珍珠宮

wantaima 發表於 18-11-16 13:20
美國最叻就係利用香港人打內地。自己不費任何乒力就可以拉低中國形象。
香港班(白心)幾時肯瞓醒:questio ...
毒果民煮教既信徒係喚唔醒既, 我巳經懶得回佢哋.

美國用咩藉口都好, 佢同中國打既係國運戰, 因為中國如無阻滯將會喺各方面超越美國, 香港係美國打中國既其中一個戰場, 所以一定被波及. 無論中國點妥協, 美國都唔會放棄打壓中國至無法超越美國既地步, 日本既遭遇有版俾中國睇. 80年代日本快將喺經濟上超越美國之際, 被美國迫其將日元昇值, 導致日本經濟泡沫, 最後喺幾年後爆破, 直至宜家都未能回復當年之勢. 日本喺二戰後巳經聽晒美國話, 無軍隊, 俾美國喺日本駐軍, 只係諗住經濟上超越咋. 班信徒仲傻到相信完全係中國既問題, 完全無視最根本既問題所在.

話香港唔俾個英國記者嚟就係打壓言論自由, 破壞一國兩制? 一個國家/地區無權唔俾人入境咩? 美國, 英國一年都唔知拒絶咗幾多普通人入境, 咁又點? 個沙地阿拉伯記者被肢解咗咁耐, 美國又對沙地做過啲咩? 掛住個民主, 人權, 新聞自由做口號就做咩都得, 班信徒仲完全無視呢啲咁矛盾既事.

yan_mum    發表於 18-11-16 18:23

珍珠宮

ddkaka 發表於 18-11-16 13:41
香港連瞓街塞馬路成兩個月都得,呢啲民主自由連美國都冇

學生禁固教職員&粗口問候警務人員都無事。自由度肯定比任何民主國更大!

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-11-16 13:46
最好笑係以制裁香港嚟為香港爭取

無知定無腦

DoReMi媽媽    發表於 18-11-16 14:05

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

BB_Baby 發表於 18-11-15 23:44
卑躬屈膝,俯首稱臣,定係揸頸就命

‘美國認為北京干預同壓制香港,所以就決定將香港定一個非獨立關稅區, ...
今早睇英國脫歐新聞, 好似仲攪唔掂

英格蘭脫歐

蘇格蘭&愛爾蘭保持與歐盟貿易關係

歐盟要英國建圍牆確立保稅區, 橫看豎睇都似國家分裂。

別國內政不會理, 自中美貿易戰以來, 阿爺都未跪低, 老美已經心慌慌, 反而一群漢奸走狗群魔亂舞,
愛香港的, 怎會想自己地方被美國蹂躪?
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

呀爺俾人揼緊,香港都不能倖免。
明知命運如此,有人掙扎,有人會幫手磨埋刀。
做邊種人都係個人選擇

artroboy    發表於 18-11-16 15:04
artroboy    發表於 18-11-16 15:04
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

RelaxHippo 發表於 18-11-16 13:52
毒果民煮教既信徒係喚唔醒既, 我巳經懶得回佢哋.

美國用咩藉口都好, 佢同中國打既係國運戰, 因為中國如無 ...

只有盲的先睇唔到美國居心

男爵府

一夜傾情 發表於 18-11-15 22:32
其實係香港人都知呢單野係要緊張.仍係好大件事
因為隨時影響未來幾年.你仲會唔會起香港住

樓主你快D走啦,再唔走就走唔切,美國可能提高檻。無諗住bno幫到手呀!

侯爵府

978212 發表於 18-11-16 00:51
好似香港仲未實行徹底洗腦式教育,上網也冇防火牆㗎,點解咁多人被人賣咗仲幫人數緊錢,依㗎係先進嘅制度向 ...
是啊! 美國依家將嗰D高官家屬子女當質子看待, 隨便凍結佢哋財產, 希望唔好波及平民

侯爵府

ddkaka 發表於 18-11-16 00:45
香港高科技係咪指payme,麥當勞點餐機,點餐App?

珍珠宮

一夜傾情 發表於 18-11-15 20:42
不管香港特首林鄭月娥如何再三強調“一國兩制”在港行之有效,但美國國會美中經濟與安全審查委員會,在14日 ...

報告警告,中國的科技製造實力對美國國家安全構成威脅,建議國會應指導商務部重新評估美國軍用科技兩用技術的出口管控政策。報告稱目前出口管控政策對於香港仍很寬鬆,有鑒於北京方面正持續侵蝕香港的自治權利,建議應考慮是否仍將香港和中國大陸作兩個單獨關稅區處理。

美國今次玩真
大件事.成個香港會玩完

浸浸同果D所謂報告通通都係自吹自擂, 洗唔洗咁認真呀! 真係比你笑死! 你話大件事, 成件事有幾大? 你會如何應對?

伯爵府

Danny3101 發表於 18-11-16 13:41
好多香港人真係冇骨氣
有利益嘅就係中國人
背靠祖國

一向官員、建制派都話「一國」行先架啦,呢兩日又高呼「兩制」嚕

男爵府

大廚勳章 hashtag影視迷勳章

wantaima 發表於 18-11-15 19:12
其實取消舆唔取消影響香港好大?
美國真係對香港經濟影響有幾大?
台灣日本拍囇美國馬屁喇,關係又好,點解 ...

美國加州三藩市係有好多homeless,但邊個大城市無?而加州自己一個州,已成為世界第五經濟體系,超過英國整個國家。

首頁

尾頁

跳至