時事熱話

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

危言聳聽講歪論
李柱銘繼續多次赴美告洋狀後,今年又頻頻赴歐洲「唱衰香港」,他先後與戴耀廷、羅冠聰、練乙錚9月30日至10月4日在英國執政黨保守黨大會的周邊小組會,發表「香港自由、法治和自治的侵蝕」等危言聳聽歪論,又遊走倫敦三間大學,惡意攻擊中國,稱香港言論、結社自由受壓,羅冠聰更以「人辦」自居,立法會議員可無理被「DQ」雲雲,這一眾亂港派海外說的「台詞」與美國國會報告書撰寫的劇本配合默契。

http://news.wenweipo.com/2018/11/16/IN1811160005.htm
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

禁止訪問

大宅

Charitymami 發表於 18-11-17 02:58
香港和美國貿易係順差, 即係美國入口大過香港出口。

香港最大收益來自地產, 金融, 和服務行業; 香港 ...

Good! 雖然我唔認同你所講嘅嘢,但起碼有context!

伯爵府

回頭看1989 北京天安門事件只是美國另一種顏色革命.

子爵府

wsyggk 發表於 18-11-17 01:24
政治家本身就係無恥,無論中國、美國、英國定係香港特首,都無一個係真心為香港好,個個都只顧自己利益。 ...

中國無農業, 咁街市幾元斤的菜係邊度來ga ? 段估唔係外星人種啩 ?

如果中國快連工業都無, 咁講緊嘅2025中國製造又係咩呢 ? 工業都無但又高科技?
你係咪講緊五維空間的概念 ? 用地球人的概念好難明喎 !

你的時序好有問題, 搵快錢資本主義的香港竟然要向行左幾十年共產主義的大陸學習?
高地價政策係彭定康搞出來,製造泡沫經濟 ,你懂嗎? 97前炒到癲, 回歸後跌到癲,
太古城都試過跌到2百萬, 當時好多人負資產, 當然又係政府的問題啦 ! 邊個想回歸咁唔順利 ?
肯定係朋友啦 !~

講感受無問題,但唔該跟番少少事實, 咩....你呢個話題喺度討論又有d嘥氣,
唔好咁睇得起自己,我明你唔明,高智能VS低智能.總之, the fact is telling the truth 啦 !

refer to 571# post

男爵府

一夜傾情 發表於 18-11-16 21:04
仲可以點講?你睇下林鄭果堆口吻
人地美國果邊發言人已經出左warining letter
唔止係國會問題.已經去到國務 ...

你傻呀?唔通跪求李柱銘或陳浩天去美國叫唔好?你驚乜野?睇左你咁多留言,你講到無左關係法香港就唔能夠生存,只係到嚇大家,而家香港有幾多出口去美國?我相信你都答唔到。其實你居心如何?你幾時走呀?你有無移民資格我都有疑問!

珍珠宮

wsyggk 發表於 18-11-17 01:24
政治家本身就係無恥,無論中國、美國、英國定係香港特首,都無一個係真心為香港好,個個都只顧自己利益。 ...

你說中國無農業是完全錯誤的, 中國農業最多, 能養活十幾億人口, 能自供自給。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

restahaus 發表於 18-11-17 11:22
回頭看1989 北京天安門事件只是美國另一種顏色革命.

X 2

如果畀佢成功分裂中國,引發內戰分分鐘要死幾千萬人中國人~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

Charitymami 發表於 18-11-17 03:14
你移左民係咪移左入井底?

中國以農立國,又被西方國家稱為血汗工廠, 基建狂魔

以農立國,你思想還停留在四五十年代的中國。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

mln 發表於 18-11-17 14:49
你說中國無農業是完全錯誤的, 中國農業最多, 能養活十幾億人口, 能自供自給。
...

用心了解一下中國及西方國家是如何支持農業的你便明白了。還有了解一下現在中國還剩多少農地。
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

wsyggk 發表於 18-11-17 15:22
以農立國,你思想還停留在四五十年代的中國。

你仲係井底睇世界?

中國幾千年來都係以農立國, 無足夠糧食就會有飢荒, 產生大量流氓到處搗亂。

只靠進口糧食會被外人練住命脈,中國進口糧食只是減低貿易逆差

日本都要靠係大陸東北租地種大米來維持本土需要,
埃塞俄比亞都要靠大陸農田水利技術幫助達到自供自給, 呢十幾年來都冇飢民賣廣告慕捐。
仲有種咸水稻技術, 已經令世界驚呀!

中國農業唔發達? 你的思想停留在蠻荒年代
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

水晶宮

Charitymami 發表於 18-11-17 03:14
你移左民係咪移左入井底?

中國以農立國,又被西方國家稱為血汗工廠, 基建狂魔

還有只可祝你繼續拿綜緩了,反正這福利我不稀罕,我也懶得跟你比較兩地的福利,反正我不以唔使交稅也能拎綜緩為傲。香港低稅率的代價是甚麼你知道嗎?話唔定我其實移民咗去朝鮮,真正的共產國家仲有,我融唔融入呢度個社會同我關唔關心世界係無關係嘅,我一樣鬧美國,你唔使咁玻璃心喎。

水晶宮

hightable 發表於 18-11-17 12:32
中國無農業, 咁街市幾元斤的菜係邊度來ga ? 段估唔係外星人種啩 ?

如果中國快連工業都無, 咁講緊嘅2025 ...

建議你有心了解中國先了解一下全世界其它國家係點樣支持農業同工業的,同埋中國有幾多民工湧出大城市謀出路。同埋中國近幾年嘅實際經濟著重點。中國以前係世界工廠,但好多年前好多外國廠商已開始將生產線移至其它東南亞國家了,你睇下香港採購業嘅沒落就明。當然工業仲有好多種,但點樣發展就睇下下面嗰班官點樣執行國策了。都係嗰句,制度問題一時三刻改唔到。但觀乎中國近年只靠炒賣樓同股去發展經濟我睇唔到出路了。仲有不妨了解一下中國班官嘅特性。
喺BK高手係有,但大部分討論就好似隔離嗰個爸爸開post講公立同私家醫院生仔咁,兩極化,鮮有理性討論,你當我有偏見啦。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

大力大力 發表於 18-11-17 15:02
X 2

如果畀佢成功分裂中國,引發內戰分分鐘要死幾千萬人中國人~
我最唔想見到就係打仗。不過,樓主認為(即使開戰都好),如果,香港做返真正中英聯合聲明,美國就唔會搞香港。

但佢無講到…當揀咗向美國跪低,美國唔搞你,阿爺搞唔搞香港?美國到時幫香港出頭打中國,軍費邊個出?美國義務幫香港人打中國嗎?

打起仗上嚟…大陸人走難嚟到香港,美國接收?香港人嘅糧食和食水呢?改由美國入口俾香港人和難民?

諗到呢個…我都係決定去瞓覺,發個好夢吧啦!

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

wsyggk 發表於 18-11-17 16:02
還有只可祝你繼續拿綜緩了,反正這福利我不稀罕,我也懶得跟你比較兩地的福利,反正我不以唔使交稅也能拎 ...

你係叻人
明智抉擇
一路好走
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

子爵府

wsyggk 發表於 18-11-17 16:17
建議你有心了解中國先了解一下全世界其它國家係點樣支持農業同工業的,同埋中國有幾多民工湧出大城市謀出 ...

係有好多國家有補貼農業, 特別係歐洲, 東北的大豆咁好咁靚, 點解仲要同美國買呢?
你有無諗過 ? 至於工業唔係無支持, 只係睇下係咩 ? 做正佢想發展果飯, 你咪有運行囉 !
查實淘寶&微信的興起係幫到個體農戶唔少, 眼見人哋出貨出到手軟, 呢d生意真係中國獨有.

早一兩年前都有講過城市的勞動人口已經超越農民人口, 大陸可能在轉型中,
是好是壞 ? 都是觀察中.

其實中國就係走緊美國歐洲條路, 當成本上漲便開始將生產線移至其它地方,
香港 trading 的merchandiser 這行十幾年前都開始難做啦, 點解? 講到尾咪
係價錢.

你講的工業相信唔會再係低端加工技術, 唔係又點會有2025中國製造呢 ? 又
點會觸動美國的神經?

只靠炒賣樓同股去發展經濟睇唔到出路了, 這句話要寄語香港人, 同埋更加要
支持填海建地, 有供應你又點炒呢 ? 有錢人係會繼續炒賣,但至少唔會影響民生先啦 !

水晶宮

hightable 發表於 18-11-17 20:20
係有好多國家有補貼農業, 特別係歐洲, 東北的大豆咁好咁靚, 點解仲要同美國買呢?
你有無諗過 ? 至於工業 ...

所以我咪話中國要發展高科技可以拭目以待一下,起碼華為其實真係好唔錯先。我知有好多中國公司會買外國產品然後學人哋嘅技術。但係我覺得國家發展好依賴人嘅mentality同制度,但呢兩樣嘢我覺得需要好長時間先改到。但係而家發展已經好失衡,喺實體經濟未有支持情況下樓價已經炒成咁,政府又唔俾經濟硬著陸,其實只會更傷同埋需要更多時間復原。當然可能佢有更好嘅方法係我唔識㗎啦,咁咪唯有觀察囉。

子爵府

wsyggk 發表於 18-11-17 21:04
所以我咪話中國要發展高科技可以拭目以待一下,起碼華為其實真係好唔錯先。我知有好多中國公司會買外國產 ...

即係發展高科技係要工業啦 ! 問題在於低淨高啫 ! 中國無工業的論點係咪唔成立先 ?

國家發展好依賴人嘅mentality 同制度,這個絕對有關係,民主和非絕對民主的國家都適用。 行民主唔一定生活安定,行非絕對民主亦唔一定民不聊生,環觀世界有眼睇啦 !

經濟總有循環,當年的宏觀調控都死好多人啦 ! 十幾年後又咪番一番,美國而家玩貿易戰點都有d 傷嘅, 但作為中國人總有點骨氣好,無奶油畀美國㩒住打啩 !

作為中國香港人就咪天真啦 ! 美國咩料你懂的 !

水晶宮

hightable 發表於 18-11-17 22:26
即係發展高科技係要工業啦 ! 問題在於低淨高啫 ! 中國無工業的論點係咪唔成立先 ?

國家發展好依賴人嘅me ...

我諗係大家睇嘅角度唔同,或者係我表達得唔好。所謂嘅無農業無工業係指如果你問我中國嘅經濟係靠乜嘢,我唔會覺得係靠農業或者工業,我甚至講唔出除咗拆同起加埋炒賣之外佢靠乜嘢。當然唔會完全無,正如香港都有農民有自己出產嘅菜,但我唔會話香港有農業。

首頁

尾頁

跳至