時事熱話

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

hightable 發表於 18-11-17 22:26
即係發展高科技係要工業啦 ! 問題在於低淨高啫 ! 中國無工業的論點係咪唔成立先 ?

國家發展好依賴人嘅me ...

而我喺前面已經講咗對美國嘅睇法了,唔重覆,從來都唔鍾意呢個國家,只係好多大陸人前仆後繼咁要移民過去(幾諷刺),但樓主講嘅中英聯合聲明係無咩人認真答過,結果又演變成港獨唔港獨嘅爭拗。樓主想表達嘅應該係美國唔再給予香港特殊地位係有根有據,唔係話佢鍾意就做。不過中英聯合聲明我無研究,就無謂表達意見了。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

子爵府

wsyggk 發表於 18-11-17 23:47
我諗係大家睇嘅角度唔同,或者係我表達得唔好。所謂嘅無農業無工業係指如果你問我中國嘅經濟係靠乜嘢,我 ...

呢個係全球化的問題, 中國亦在轉型中, 過程中會出現陣痛,
正如你所看到的部分問題, 但唔好以偏概全.

除左樓股以外你又講得出幾多其他行業呢 ? 股票何謂股票 ?
無實業支持點發股呀 ? 想呃人之前點都要有盤數睇下啩 ?
全中國你估只係得碧桂園同雅居樂呢類股咩 ? 下下炒概念的
亦玩唔到幾耐啦 !

大陸以前咁慘都捱得過,更何況而家 ? 我真係唔擔心.

子爵府

wsyggk 發表於 18-11-17 23:51
而我喺前面已經講咗對美國嘅睇法了,唔重覆,從來都唔鍾意呢個國家,只係好多大陸人前仆後繼咁要移民過去( ...

每個人要唔要移民總有他的原因, 有人為自由,為理想.
但隨住美國收緊移民政策, 都多左海歸派回國. 做人好
簡單, 對自己,邊度好就去邊度啦 ! 夠大把外國人想留在
中國工作, 每個人總有自己需要.

講咩中英聯合聲明唧 ? 有人借題發揮唔準搞港獨就係等於
破壞
中英聯合聲明, 咁樣嘅前設實有根有據嗝 ! 無都做到有啦!
唔係點玩嘢呀 ? 搵條陳浩天出嚟,再配合其他政治演員搞場大龍鳳,
哈哈 ! 你仲唔死? 相信樓主的貼文都係配合一下,加幾錢肉緊, 營造

緊張的氣氛, 好驚呀 ! 好驚呀 ! 明天大家就會一齊死了, 真係要移民喇 !
香港回歸後好亂,法治已死 ! 一國唔再兩制呀 ! 死喇 ! (都係呢d啦!)

呢種套路, 似曾相識 ! 講大陸唔掂,講足廿年, 核爆中國都未爆, 咩葫蘆
賣咩藥, 唔知你懂唔懂, 反正我唔會上當.

看香港政治平常心 ! 得閒去食下自助餐咁啦! 畢竟生於亂世,有種責任要食飽d,
咁先對得住自己, 對不對?

大宅

tinlong22 發表於 18-11-17 02:06
晨早叫左你地唔駛講架啦
係驚既拿拿林去銀行排隊啦
星期五換左未呀?

嘩 好激動喎 我講一句你駁十句 唔講以為殺左你全家呀
唔好五十笑百步喇 大家都係留緊係keyboard前面姐!有乜咁神奇! 你鐘意就繼續吠啦 我就唔覆架喇

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

FortuneFountain 發表於 18-11-18 12:28
嘩 好激動喎 我講一句你駁十句 唔講以為殺左你全家呀
唔好五十笑百步喇 大家都係留緊係keyboard前面姐!有 ...

我覺得無事就梗係係keyboard 前面恥笑啦,係有d人係覺得好大鑊又唔郁先攪笑丫嘛

你自己話唔覆架,咪轉頭又忍唔住理我呀,專心d去銀行排隊啦
天朗氣清

子爵府

DoReMi媽媽 發表於 18-11-16 12:38
facebook監控用戶,已經唔係新聞,再講,親子王國係咪已經有深圳親子王國?之前見有會員講喺中國都上到 ...

大陸一直都可以上親子王國,因我正正長期身處在大陸,如果block左,你地應該唔會見到我,有颱風黎時咁得閒係BK分析吹水

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

leungszeon 發表於 18-11-19 11:47
大陸一直都可以上親子王國,因我正正長期身處在大陸,如果block左,你地應該唔會見到我,有颱風黎時咁得 ...

所以好奇怪點解會話上唔到BK。

FB,google, yahoo哩啲成日都傳被監控,中國唔俾佢哋入中國,有幾奇?講到中國要封鎖消息咁,但事實又成日有人知道中國消息ga喎。話中國困咗成百萬人,但又可以走漏消息,真奇怪。

大宅

回覆 choc_choc 的帖子

又係呢D低智回覆 你咁唔愛國 又飲東江水? 又食大陸蔬菜? 又着made in China底褲?

首頁

尾頁

跳至