美國會促將香港歸納為中國關稅區管制對其科技出口

tinlong22
|
Mm233 發表於 18-11-15 22:33
睇而家邊個緊張咪知邊個怕囉

咁你聽朝好快d去銀行換美金
祝你好運

SIRIABABY    發表於 18-11-16 16:28
secretrose
|
ms_maybb 發表於 18-11-15 22:34
未有決定

建議下?(emoji)(emoji)
tinlong22
|
cattz288 發表於 18-11-15 22:33
如果要咁驚! 真係快d賣樓走算喇!

真係咁驚既話, 仲得閒係度吹水
拿拿林拎定d存摺樓契, 聽朝一早去銀行排隊啦

一夜傾情
|
林鄭叫美國三思

美中經濟與安全審查委員會發布年度報告,特意提到香港在北京加強「壓制和干預」香港的背景下,建議美國商務部應考慮將香港和中國內地視為同一個關稅區域,限制潛在軍用化的高科技輸港。

特首林鄭月娥在外訪巴布亞新畿內亞前夕,再回應有關報告,她批評美國國會議員以雙重標準和有色眼鏡看待香港與中央關係,又指香港是美國全球最大貿易順差的經濟體,取回對香港的政策會損害美國利益
Reminder
|
一夜傾情 發表於 18-11-15 22:06
好簡單.細細粒既晶片已經係美國輸出
中國歐洲係無晶片嫁

歐洲無晶片?

真的嗎?
Mm233
|
tinlong22 發表於 18-11-15 22:35
咁你聽朝好快d去銀行換美金
祝你好運
去呀 話唔到仲見到林鄭 鐘國斌都係銀行換緊

講笑姐梗係知佢地有秘書
ms_maybb
|
secretrose 發表於 18-11-15 22:37
建議下?(emoji)(emoji)

未有決定,又未用,點建議
secretrose
|
ms_maybb 發表於 18-11-15 22:39
未有決定,又未用,點建議

(emoji)(emoji)
tinlong22
|
Mm233 發表於 18-11-15 22:38
去呀 話唔到仲見到林鄭 鐘國斌都係銀行換緊

講笑姐梗係知佢地有秘書

真心, 你真係擔心, 聽朝早d去
我呢d唔信既, 就話抵我死啫
你信都唔做, 就真係重慘過我架啦

一夜傾情
|
Reminder 發表於 18-11-15 22:38
歐洲無晶片?

真的嗎?
如果係微晶片全部係美國
其次係南韓.同台灣

caryfox
|
tinlong22 發表於 18-11-15 22:29
有, 不過唔想係度拗
既然有人講到脫硬既話

脫唔脫勾!唔係係度拗吓就成事,

香港一向都有別於大陸其他城市都唔係三言兩語就可以説明,係前人努力得來的成果,

從前簽訂的關稅協議,一下比推反,香港其中一優勢,就失去了一個,

你唔識、唔知、唔明,就算了!

就算你換掉所有身家財產做美金也是短期的,非長久之計⋯⋯
Mm233
|
歐洲無晶片?

真的嗎?
你真係好中意質問人 但自己就咩都唔講 想揭人底牌又唔肯出牌

美國晶片...咁快唔記得半年前單新聞嗎

secretrose
|
歐洲無晶片?

真的嗎?

我聽人講歐洲晶片個主要原料係美國提供。
tinlong22
|
caryfox 發表於 18-11-15 22:41
脫唔脫勾!唔係係度拗吓就成事,

香港一向都有別於大陸其他城市都唔係三言兩語就可以説明,係前人努力得 ...

係架, 所以我都話算格, 你地由我就得

不過有版友講到實牙實齒係脫硬, 又好大鑊咁
咁大鑊都唔聽朝一早去銀行排隊
真係十言十語我都唔明勒
Mm233
|
tinlong22 發表於 18-11-15 22:40
真心, 你真係擔心, 聽朝早d去
我呢d唔信既, 就話抵我死啫
你信都唔做, 就真係重慘過我架啦
我都話去 駛你講咩你似係見細路食緊飯都會鬧佢叫佢快d食飯個種人
secretrose
|
Mm233 發表於 18-11-15 22:42
你真係好中意質問人 但自己就咩都唔講 想揭人底牌又唔肯出牌

美國晶片...咁快唔記得半年前單新聞嗎:go ...

係呀,晶片大陸都抄到但個主要個原料唔記得叫咩,得美國有。
caryfox
|
一夜傾情 發表於 18-11-15 22:32
其實係香港人都知呢單野係要緊張.仍係好大件事
因為隨時影響未來幾年.你仲會唔會起香港住
從來冇禁止過!精神病患者上網㗎!

tinlong22
|
Mm233 發表於 18-11-15 22:44
我都話去 駛你講咩你似係見細路食緊飯都會鬧佢叫佢快d食飯個種人
...

我擔心你地換唔切嘛

我為你好咋

一夜傾情
|
secretrose 發表於 18-11-15 22:42
我聽人講歐洲晶片個主要原料係美國提供。
唔洗聽人講.係真係全部美國
包括電腦.細到手機.大到飛機.
alicemic
|
Reminder 發表於 18-11-15 22:35
天真的人以為有BNO就天下無敵。。

講得呢句, 我已經無興趣睇落去, 無知唔係罪, 但唔識用腦分析仲以為好有point 先攞命!