自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

雖然BB都十一個月有多,但母乳真系多,近幾個月開始加兩餐粥仔或飯仔,甘母乳只有泵出來唔要,夜晚想懶點無泵,結果塞左乳線發燒兩日,好彩唔嚴重,自己推左幾日通返!你哋會揀食粥仔飯仔,浪費母乳?定每餐食一半粥仔一半母乳?

大宅

回覆樓主:

加固係離乳既第一步, 一定係揀食固。 11個月正常可以3餐固喇。 母乳多左可以要黎沖涼, 整蛋糕, 整甜品。 但最有效既方法係減產至供需平衡。

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

其實巨飲少左母乳自然就會造少左的了,我家妹妹都11個月,6個月開始加固就得夜晚先埋身,開始幾日的時候日頭都谷,一放工返到屋企就抱巨奶身,以後就唔會谷了,一直到夜晚巨臨訓前谷小小夠巨飲,依家一晚都會醒兩三次來埋身咯

珍珠宮

兩條線 發表於 18-11-15 21:29
加固係離乳既第一步, 一定係揀食固。 11個月正常可以3餐固喇。 母乳多左可以要黎沖涼, 整蛋糕, 整甜品。 但 ...
我朋友都係咁,除此之外,佢有將啲母乳轉贈吳夠母乳的朋友

男爵府

多左既母乳亦可儲埋攞比BB沖涼。
小朋友愈大,係以固體為主,但依然可以照早晚飲母乳,直至佢唔飲/你想佢介母乳既時候。
至於你太多母乳搞到塞晒,正確做法係慢慢減少泵奶次數,唔好一次減太多,真係好易塞的。同埋可以用物品(我就係咁做:用包250ml飲品,full下個胸部一陣,身體造奶係少左),慢慢身體會知道,你係唔需要咁多奶,自然會少架啦~

水晶宮

baby彤 發表於 18-11-15 21:10
雖然BB都十一個月有多,但母乳真系多,近幾個月開始加兩餐粥仔或飯仔,甘母乳只有泵出來唔要,夜晚想懶點無 ...

食乳鴿可以減少奶量,連食三日逐日減食泵慢慢收

水晶宮

回覆樓主:

我小朋友十個月食飯,奶其次,十一個月轉奶粉

公爵府

我女一日2、3餐粥!D人奶唔夠又唔肯食奶粉!我一唔飲魚湯果日即刻冇奶!你食咪呀咁多奶嘅?

侯爵府

牛年勳章

Bb漸漸大個一定係以加固為前提,如果佢肯食,唔會因爲怕浪費人奶而唔俾佢咁多固,先固後奶,佢食完固唔夠一餐飽先補奶. 無論想收奶或減泵都要逐步,尤其奶量多,要慢慢將兩次泵嘅時間距離拉長,我係窮媽,當年減泵都要半個鐘半個鐘咁拉長,心急一下skip的話一定塞

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 Queenie_yy 的帖子

我們夜晚基本唔使食了,我都盡量唔飲湯,水晚餐後都只飲一兩啖則

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 castle100 的帖子

我無食咩呀!正常餐則,湯都無點飲過,可能遺傳,我媽都超多奶,我同細佬都食到四歲幾

子爵府

baby彤 發表於 18-11-15 21:10
雖然BB都十一個月有多,但母乳真系多,近幾個月開始加兩餐粥仔或飯仔,甘母乳只有泵出來唔要,夜晚想懶點無 ...

唔會再泵,早晚埋身餵,其他時間慢慢就唔會有奶

首頁

尾頁

跳至