自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

生孖仔 發表於 18-11-15 22:17
你知佢咩名、住咩邨都投訴得。公屋係應該留比有需要嘅人

真的嗎?我見online舉報要填地址,如果我唔知戶主名知道屈蛇人名又得唔得?

珍珠宮

lavender_baby 發表於 18-11-15 21:11
身邊識得有兩對夫婦都係咁
Case 1 : 男家本身住公屋,結婚後無加妻子名入公屋名冊,然後喺出面買私樓只落妻 ...

兩單都犯公屋租約條例,可舉報。

水晶宮

回覆樓主:

我朋友公屋未除名買私樓都冇事,我同佢唔熟,唔知真定假

水晶宮

YAC0601 發表於 18-11-15 22:21
真的嗎?我見online舉報要填地址,如果我唔知戶主名知道屈蛇人名又得唔得?
...

有時想舉報都唔知中文全名,都唔知點報

寶石宮

2023年兔年勳章

lavender_baby 發表於 18-11-15 22:21
即係唔可以用「唔同住」為理由就唔加

戶主結婚一定要加配偶名
但成員結婚不一定要加名

寶石宮

2023年兔年勳章

lavender_baby 發表於 18-11-15 22:21
即係唔可以用「唔同住」為理由就唔加

Case 1: 男不是戶主 女唔同住可以不加名
Case 2: 如女是戶主 男同唔同住都要加名

大宅

2024年龍年勳章

Poyau 發表於 18-11-15 22:31
戶主結婚一定要加配偶名
但成員結婚不一定要加名

假設我媽是戶主,如再婚要加另一半的名,但另一半有層樓,咁点算?

寶石宮

2023年兔年勳章

Maggieb1122 發表於 18-11-15 22:36
假設我媽是戶主,如再婚要加另一半的名,但另一半有層樓,咁点算?

跟政策要交還公屋除非符合豁免

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/public-housing/tenancy-matters/income-and-asset-declaration/index.html

禁止訪問

珍珠宮

lavender_baby 發表於 18-11-15 21:37
所以一日無俾人捉到住喺入面,一日都唔違法
但住嘅定義好難定喎,可以話放工之後去探老公、探仔女 ...

係,其實好難搜證

伯爵府

所以其實呢d case 好多, 佢地選擇吾結婚, 咁會較難check 到。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

ctsang 發表於 18-11-15 22:09
我識一對夫妻over65,起初見佢地同住一間公屋,之後話個老婆除名就可以攞多間公屋,而家每人各自有一間公屋 ...

佢呃人!

公屋除名要『原因』不是咁簡單,

另外申請一間公屋也不是『已婚人士單人』可以申請得到的,

講大話呃你就,任何時候都可以。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我識一對夫妻over65,起初見佢地同住一間公屋,之後話個老婆除名就可以攞多間公屋,而家每人各自有一間公屋 ...

我覺得佢地有假離婚。
我99同佢大仔一起買咗樓(一人一半),本來99想除名(公屋),但房署唔畀除,除非同62離婚先可以除名

侯爵府

回覆樓主:

我朋友個99一直一個人住公屋, 個個仔女都除晒名結婚搬走晒, 但前排99仙遊, 先至知原來姑仔結婚生仔十幾年都一直冇除名, 房署之後仲居然換咗間一人單位俾佢, 但佢其實有自置私樓(唔肯定聯名定老公單名), 朋友話原來呃房署咁易

男爵府

SmileFoReVeR 發表於 18-11-16 00:45
我朋友個99一直一個人住公屋, 個個仔女都除晒名結婚搬走晒, 但前排99仙遊, 先至知原來姑仔結婚生仔十幾年都 ...
咁肯定係個老公名

男爵府

SmileFoReVeR 發表於 18-11-16 00:45
我朋友個99一直一個人住公屋, 個個仔女都除晒名結婚搬走晒, 但前排99仙遊, 先至知原來姑仔結婚生仔十幾年都 ...

私樓我諗佢無名,有名實查到!

大宅

一定要離婚先有可能

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

cherry0907 發表於 18-11-16 02:36
私樓我諗佢無名,有名實查到!

房署咁垃圾邊會查

唔好講話會查到,查唔查都成問題

淨係公屋成員結左婚/離左婚都大把人無報 (親戚已經有一大堆人係咁!)

佢成員有樓有資產更加check唔到

大把人撈到風生水起都keep住間公屋做渡假屋雜物房

如果房署個system 最少check到住戶有無個人資產,我諗大把屋都可以清曬出黎,公屋個turn over rate 會快好多亦都唔洗等咁耐

而家只係靠人舉報,垃圾到暈

基本上,once 你過到要拎屋前果下審批,間屋就住一世兼代代相傳。完

男爵府

littlefunpig 發表於 18-11-16 06:06
房署咁垃圾邊會查

唔好講話會查到,查唔查都成問題

所以拎到間公屋真係冇幾多人願意交還,早二三十年前真係一買樓就還公屋,依家?thatwhy綠置居/綠表居屋都唔算太多人買,分支家庭寧願白表抽,呢個就係香港房屋政策

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

lovelybaby2015 發表於 18-11-15 21:29
老婆唔住入去應該冇問題,但老婆住入去就有問題

我都係咁諗

首頁

尾頁

跳至