自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2023年兔年勳章

有無辦法可以唔再怕?

象牙宮

回覆樓主:

邊有人鍾意比人鬧架

大宅

回覆樓主:

俾邊個鬧先?

男爵府

2023年兔年勳章

無話可說 發表於 18-11-15 21:24
邊有人鍾意比人鬧架

咁又係

男爵府

2023年兔年勳章

回覆 Feimuichai 的帖子

試過俾屋企人啦, 公司同事上司啦, 路人ABC都試過, 好唔開心.......

珍珠宮

回覆 saming999 的帖子

比屋企人和上司鬧,都叫正常,但為何比街外人鬧呢?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

saming999 發表於 18-11-15 21:32
回覆 Feimuichai 的帖子

試過俾屋企人啦, 公司同事上司啦, 路人ABC都試過, 好唔開心....... ...

我都怕畀人鬧。後生時如果上司鬧,我係有錯,我會認。冇錯,我會據理力爭。路人就算啦,而家好多傻人,我唔會同佢哋一般見識。屋企人就睇情況啦
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

2023年兔年勳章

crystal媽咪 發表於 18-11-15 21:49
我都怕畀人鬧。後生時如果上司鬧,我係有錯,我會認。冇錯,我會據理力爭。路人就算啦,而家好多傻人,我 ...

我個問題係我有錯, 我會認, 我冇錯, 我都照認, 啞忍, 唔敢出聲........

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

saming999 發表於 18-11-15 21:58
我個問題係我有錯, 我會認, 我冇錯, 我都照認, 啞忍, 唔敢出聲........
...

你冇錯都照認,咁人哋就會覺得你工作能力好低。又或者以後會踩住你上。 我冇錯,但據理力爭,我啲語氣係堅定,不過唔惡。所以講完之後同上司關係都冇變
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

...

你怕到一個地步,係明知自己冇錯都照認錯…
你覺得同自己成長經歷有關嗎?

寶石宮

2023年兔年勳章

...

有時息事寧人未必係辦法
反而適當時候要據理力爭

男爵府

2023年兔年勳章

Feimuichai 發表於 18-11-15 22:02
你怕到一個地步,係明知自己冇錯都照認錯…
你覺得同自己成長經歷有關嗎?
...

我都唔知, 所以想問吓, 有冇辦法, 因為我有學歷, 也在城大讀咗Juris Doctor, 但因為没有A級成績, 所以無得上去讀律師牌, 而做其他野, 也不太順利, 例如Admin文員等等, 也試過做醫院清潔呀姐, 但又因為做得慢, 俾人閙爆..........我是一個十分失敗的人.........可能係我自己身體唔好.........個人唔夠中氣............

男爵府

2023年兔年勳章

Poyau 發表於 18-11-15 22:24
有時息事寧人未必係辦法
反而適當時候要據理力爭

多謝你呀! 我估我要操fit自己, 唔係就唔q為自己講野

珍珠宮

saming999 發表於 18-11-15 22:25
我都唔知, 所以想問吓, 有冇辦法, 因為我有學歷, 也在城大讀咗Juris Doctor, 但因為没有A級成績, 所以無得 ...

養好自己身體為首要。
再發掘一下自己的長處,加以發揮

男爵府

我都好怕,對方大聲小小,或者有個勢既人大聲講嘢我就笠矖水,成個人騰曬

子爵府

畀面勳章

saming999 發表於 18-11-15 22:25
我都唔知, 所以想問吓, 有冇辦法, 因為我有學歷, 也在城大讀咗Juris Doctor, 但因為没有A級成績, 所以無得 ...

點解讀完大學要做清潔呀姐?唔可以做返自己專長?
我都怕比人鬧,但當極唔合理,或者勁嬲我就會爆出黎,但幾年都唔會有一次
我諗首先你要有自信,欣賞自己先,比人鬧時先可以據理力爭,你長期咁樣怕你會有壓力,變成情緒病,要搵方法減下壓

男爵府

2023年兔年勳章

多謝大家的鼓勵,因為我性格比較blue,所以比較怕睇一啲催淚嘅韓劇日劇,也怕聽一啲悲慘的音樂,有次在小巴入邊,個小巴司機播啲好慘情的歌,我聽聽下,就爆喊了出來了,嚇死隔離嗰個乘客。又有次在教堂入邊,一齊唱「奇異恩典」的時候,我自己唱唱下,悲從中來,又爆喊了出來,完全失控,因為啲音樂和歌詞實在太感觸。有次在教會幫詩歌班司琴,因為首歌比較悲情,所以彈彈下又喊咗出來,邊彈邊喊,非常尷尬。

男爵府

就咁睇,樓主自我形象相當低,所以周圍嘅人都會蝦你。最重要係建立自我形象,培養自信心。

別墅

saming999 發表於 18-11-16 01:10
多謝大家的鼓勵,因為我性格比較blue,所以比較怕睇一啲催淚嘅韓劇日劇,也怕聽一啲悲慘的音樂,有次在小巴 ...

有啲人天生係比較易情緒化,有研究話係基因影響腦內分泌,所以某啲人响面對同樣嘅外在因素下,比其他人更容易得情緒病。

jm你可以試吓睇多啲心靈成長嘅書籍或文章,或其他方式,找尋適合自己嘅方法去強化自己嘅自信心,同情緒調適。

男爵府

2023年兔年勳章

moon.n 發表於 18-11-16 02:25
有啲人天生係比較易情緒化,有研究話係基因影響腦內分泌,所以某啲人响面對同樣嘅外在因素下,比其他人更 ...

謝謝你的回覆,我真係幾情緒化。

首頁

尾頁

跳至