懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

水晶宮

CaTHycth 發表於 18-11-15 22:12
生完兩胎之後,妹妹真係鬆左!老公入個陣,仲無咩感覺。。。老公雖然無講咩,咩,不過感覺唔係幾好。。。。 ...

嗰時有做運動,即係幾時?而家無做?骨盆底肌肉運動係一路都要做,日日做先有效㗎。而且要確定方法正確。

大宅

EstrellaDamm 發表於 18-11-16 00:29
嗰時有做運動,即係幾時?而家無做?骨盆底肌肉運動係一路都要做,日日做先有效㗎。而且要確定方法正確。
...

係咪即係要做多啲忍尿嘅動作?

水晶宮

chaxxcha 發表於 18-11-16 13:30
係咪即係要做多啲忍尿嘅動作?

類似,但唔好真係去廁所先嚟做喎。

詳細睇以下衛生署資料

https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/woman/9946.html

禁止訪問

複式洋房

要日日做

禁止訪問

男爵府

生完第一胎,順產,都無呢個問題,我無專登做會陰運動,但仲係好緊喎

回覆 CaTHycth 的帖子

Hello CaTHycth, 可以多做盆骨底肌肉運動, 仰臥著、坐著或站立著並將雙膝微微分開, 收緊尿道、陰道和肛門肌肉, 每次持續十秒, 然後放鬆, 有助促進盆骨底肌肉回復正常機能及彈性架, 可能需要2個月以上先見到成效, 需要持之以恆, 媽媽加油!
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

sunnypoon 發表於 18-11-18 17:14
做收陰運動有用既,不過慢!個陣我同樓主一樣生左兩胎,先發現鬆弛問題愈黎愈嚴重,最後要加埋做機 ...

做機既話幾耐開始有效?會唔會痛?

禁止訪問

大宅

sunnypoon 發表於 18-11-21 22:58
我4個月內做4次都有明顯改善,老公話係feel到既HAHHA!我去搵婦科醫生做磁頻venus部機,之前有人同 ...

貴吾貴架?

禁止訪問

複式洋房

sunnypoon 發表於 18-11-21 22:58
我4個月內做4次都有明顯改善,老公話係feel到既HAHHA!我去搵婦科醫生做磁頻venus部機,之前有人同 ...

我自己開刀生,妹妹無明顯鬆好多!不過我呀嫂上年順產生完,都有做機,唔知係咪呢部,佢話有效同唔痛

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至