自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

del

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

清水亞樹 發表於 18-11-15 22:15
最近聽個教書嘅朋友訴苦 話我地啲做家長嘅唔好亂咁去同學校高層講啲芝麻綠豆咁細嘅事 九成你一講完 背後所 ...

我唔會,因為我知而家d老師好辛苦

水晶宮

回覆樓主:

而家咁鍾意投訴,冇得避,有d 家長當個小朋友係寶,郁少少就投訴

wcpcelia    發表於 18-11-17 15:58
good_pig    發表於 18-11-15 22:22

大宅

hellohelloruby 發表於 18-11-15 22:17
我唔會,因為我知而家d老師好辛苦

朋友舉左好多例子 真係你唔會諗得到可以咁樣叫老師做 難聽講句真係折磨老師

用戶要求終止服務

我只覺得學校最叻耍太極

大宅

回覆樓主:

宜家係又投訴唔係又投訴, D家長最鼓勵人搞大件事, 好似咁樣先顯得自己有見識

子爵府

好媽媽勳章

iamlazy 發表於 18-11-15 22:21
而家咁鍾意投訴,冇得避,有d 家長當個小朋友係寶,郁少少就投訴

有好經典
有啲小朋友屢教不改,家長仲投訴老師罰他小朋友企
老師病咗請假,又話:啊?請假?就快考試喔~
病咗都唔可以抖咩
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

公爵府

回覆樓主:

朋友做a校老師,佢小朋友讀b校,成績一般
有日上堂老師鬧小朋友“我唔知你呀媽教書間學校嘅老師學生係咪咁差咁hea,連功課都唔幫你檢查就是但交出去”

子爵府

清水亞樹 發表於 18-11-15 22:22
朋友舉左好多例子 真係你唔會諗得到可以咁樣叫老師做 難聽講句真係折磨老師
...

其實做老師好慘,如果自己仔女唔同一間學校,學校活動如旅行、開party好難話請假去,所以通常參加唔到。
就算同一間學校都要照顧自己教的學生。

你朋友有冇經典折訴例子?
(emoji)

珍珠宮

環保接龍勳章

最近聽個教書嘅朋友訴苦 話我地啲做家長嘅唔好亂咁去同學校高層講啲芝麻綠豆咁細嘅事 九成你一講完 背後所 ...

我好多親友做老師, 聽聽埋埋好料, 你想像唔到D家長有幾怪獸得咁怪獸

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

大宅

回覆樓主:

呢樣知咗好耐好耐
100%認同, 現實真係咁。

大宅

emimi 發表於 18-11-15 22:39
朋友做a校老師,佢小朋友讀b校,成績一般
有日上堂老師鬧小朋友“我唔知你呀媽教書間學校嘅老師學生係咪咁 ...

咁我覺得係b校個老師說話有問題。功課從來都是學生責任,檢查功課可以喺學生本人做返, 又或身邊長輩(父母/兄姐/補習老師..)加以協助,好睇每個學生個人學習特質而定。甚至有學校老師會鼓勵家長每日功課可以檢查(以了解學生進度),但即使發現學生功課有錯,也不用抖正,咁樣老師先可以知道學生功課上嘅問題,再指導學生及調整教學內容。b校老師上堂公然批評學生及其母(a校老師), 實在要不得。b校老師個意思即係a校老師(媽媽)教得唔好, 教到d學生好hea, 功課無要求, 話人唔掂咁解。

但唔見得b校位老師都教得好, 個學生明明係佢教 有本事就教到班學生個個自己嚟唔洗人幫啦。

公爵府

colormama 發表於 18-11-15 23:00
咁我覺得係b校個老師說話有問題。功課從來都是學生責任,檢查功課可以喺學生本人做返, 又或身邊長輩(父母/ ...

我都覺得老師有問題,叫佢去學校投訴,佢自己都係老師,話投訴都冇用,只有小朋友受罪

男爵府

如果學校話家校合作呢?真係明事理就明囉!有D家長係覺得要監察學校架,做過兩屆家職會,遇著麻煩既人提出意見,好彩既仲有清泉(社工咁形容我)係表決發揮作用,撳得停既就撳,佢哋個別搵老師既就只要老師自己應付。

伯爵府

有家長曾手在家長會指自己個仔沖涼沖好耐,建議學校推行沖涼沖五分鐘運動。
有家長覺得個仔成日放學打波,質疑學校點解放學比學生打波。

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我想像到佢地有幾忙!
啱啱有朋友講佢女學校,有新入職老師辭職了。
對25-33學生,仲有背後33×2家長,仲有行政,開會……
所以我盡量唔會打攪老師

子爵府

iamlazy 發表於 18-11-15 22:21

残院家長都投訴,院長對社工加壓,社工對訓練員,PCw加壓

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

慎言謹行

伯爵府

D家長少好小事都話揾老師
佢地點會得閒
我有事只會寫手冊
除非大事要解釋

琥珀宮

但問題係家長同老師講完冇反應,咁家長未要下下都去同校長講囉,講真,打電話,寫手冊都冇任何回應,咁未同企係門口個校長講囉,其實要搵班主任聽個電話,試過打左5次先有人聽,留電話從來冇人覆,我都唔想下下為左芝麻綠豆嘅事去搵校長囉

首頁

尾頁

跳至