自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

珍珠宮

環保接龍勳章

~緣~ 發表於 18-11-16 10:02
何官之前都有諗過驚太大競爭,因為好多band1生都會拎嚟做保險線

九龍城區大把band 1中學, 年年都聽到band 2生夠胆博, 可以碌入band 1中學。 真係band 1生唔會入到何官, 除非填表乙一至乙五都非常進取。

呢排好多中學有open day/簡介會, 去睇多幾間中學, 其實去沙田及葵青區方唔方便? 呢2區都有好多band 2好中學, 唔一定限住讀九龍區。

子爵府

pillarfung 發表於 18-11-16 10:05
其實中學唔係講你鍾意定唔鍾意,係講你嘅仔女讀唔讀得到,如果間中學同你嘅仔女係夾嘅話,交通麻煩少少先 ...

呢個道理當然明白 ,揀得佢都知道程度同 教學理念 係啱小朋友

子爵府

回覆 ~緣~ 的帖子

主要睇你小朋友對呢間學校有幾喜歡啦... 因為係佢讀, 同埋日日都咁搭車的話, 都應該幾累下. 小朋友上課及課外活動都已經累了, 上學放學的交通最好方便一點, 否則可能令佢累的.自己大人返工放工都想搵份唔洗坐車坐太耐太轉折的工做啦.
所以你都要同小朋友了解下除了呢間, 有無其它學校可取代.

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

~緣~ 發表於 18-11-16 09:48
好彩有兩間揀, 另一間會選擇交通方便, 跟住就交畀個天決定,大抽獎既時候先再諗過點填
...
近來我都見有小朋友派左一區內數一數二band1學校A,最後扣門到一條地鐵線盡頭的band1學校B,當然兩間都係好學校,B更是傳統名校。但要走咁遠,我就問自己,如果我會唔會去扣呢?我都存疑,可能我會接受校A就算。

子爵府

tester5 發表於 18-11-16 10:25
近來我都見有小朋友派左一區內數一數二band1學校A,最後扣門到一條地鐵線盡頭的band1學校B,當然兩間都係好 ...

呢個情況緊係揀a學校但係問題就係我附近啲學校一係就好Top一係就好地獄, 好top嗰啲真係入到都做包尾大王

子爵府

AWma 發表於 18-11-16 10:22
回覆 ~緣~ 的帖子

主要睇你小朋友對呢間學校有幾喜歡啦... 因為係佢讀, 同埋日日都咁搭車的話, 都應該幾累 ...

啱呀,你講得夠中肯 ,因為仲有兩個月時間我哋都仲有好多學校未參觀,暫時就覺得呢間最好

子爵府

gracelam 發表於 18-11-16 10:10

九龍城區大把band 1中學, 年年都聽到band 2生夠胆博, 可 ...

第二區更加唔熟悉所以冇諗過 不過聽完你咁講我都會留意下

男爵府

~緣~ 發表於 18-11-16 01:43
唔好意思呀~想問下你平時見到馬神啲學生係咪好斯文,好乖唔會響度大叫大跑架
...
我住附近,啲學生都好斯文

wcpcelia    發表於 18-11-17 15:12

伯爵府

回覆樓主:

如果入到我會搬屋

子爵府

pui-e 發表於 18-11-16 10:41
我住附近,啲學生都好斯文

唔該你呀~

翡翠宮

減齡達人勳章

~緣~ 發表於 18-11-15 22:38
九龍城去大坑東

大坑東邊間??

大宅

~緣~ 發表於 18-11-15 22:26
見到間學校唔錯但係由我屋企返學係冇車直達 要行一段路搭mtr再轉小巴再行小小路先返到學大家會否考慮? :fun ...

一定要看,初小F1-2都好點到高小高中讀書很緊迫都沒時間還有浪費時間在交通上,除非你搬屋,加上小朋友身體發展,一日睡少幾個鐘長期身體健康怎會好?沒好身體如何捱過長長讀書生涯,我就寧願選家附近中上學校,好過跨區坐校車要比其他人早1-2小時起床上車,自己坐車又要大人帶去帶回或要早起迫車,讀那區學校到高小高中升學又要在學校附近補習,補得來回家早都7⃣️點幾遲9點左右,想下早上5點多或6點就要起床到晚上7點左右才回家,回家還要再溫書、做功課或做綱上功課搞得來幾點吃飯和洗澡時間都沒有很辛苦,想下自己番工幾個鐘?除非你有工人和車車番學放學請名師上門補習。

大宅

kirstyau 發表於 18-11-15 22:43

有D轉折,行>MTR>小巴>行

沒錯!當年我仔選中學我是喜歡Band 12⃣️間教會學校,去程行去坐小巴或巴士學校門口和附近都有站落,回程大件事要行落山才有巴士、小巴、地鐵回家,最後放棄選了家附近Band 1官校

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

gracelam 發表於 18-11-16 10:10

九龍城區大把band 1中學, 年年都聽到band 2生夠胆博, 可 ...

不過呢幾年唔得喇,太多學生,band 1唔夠位❨某d 區❩, 呢兩年識人子女明明成績band 1 但跌出band 1pool, 喊到豬頭咁,好慘!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

會睇小朋友意見 我家公子講明唔鐘意搭車返學

水晶宮

~緣~ 發表於 18-11-15 22:55
要50分鐘到一個鐘左右

仲辛苦過番工.

我自己覺得交通, 半小時內..最多

珍珠宮

環保接龍勳章

魚兒小寶貝 發表於 18-11-16 11:33
不過呢幾年唔得喇,太多學生,band 1唔夠位❨某d 區❩, 呢兩年識人子女明明成績band 1 但跌出band 1pool, ...

九龍城區難得好區, 仲夠位。 第2 D區好早已經唔物band 1位。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

水晶宮

只會著重學校成績點,校風,如果係間好學校,佢有本事考入,一定會鼓勵佢去讀,幾遠都會去

我小學成績唔錯,小學校長叫我父母比我考誇區名中,佢地話太遠,結果比我讀村校

男爵府

回覆樓主

「唔錯」,不考慮。傳統名校才會考慮。

子爵府

wcandtt 發表於 18-11-16 12:14
只會著重學校成績點,校風,如果係間好學校,佢有本事考入,一定會鼓勵佢去讀,幾遠都會去。

我小 ...

舊式父母係咁~嘥咗 所以話呢一代嘅小朋友好幸福

首頁
45678...10

尾頁

跳至