特區護照更換

TPMummy
|
請問特區護照快要到期,打算遲D去旅行。

想問有冇人知,以到期日計,最少幾耐之前,才可以申請更換。
ryan_mami
|
TPMummy 發表於 18-11-15 23:00

隨時吧
cy101
|
幾時都可以!無人會理!
TPMummy
|
ryan_mami 發表於 18-11-15 23:04
隨時吧

因為如果回鄉證,要有效期不足六個月或者已過期、損毀、遺失等,才可以申請換或補發。

唔知特區護照有冇規定,又search唔到,所以先問下。
TPMummy
|
cy101 發表於 18-11-15 23:08
幾時都可以!無人會理!

因為如果回鄉證,要有效期不足六個月或者已過期、損毀、遺失等,才可以申請換或補發。

唔知特區護照有冇規定,又search唔到,所以先問下。
Chole
|
TPMummy 發表於 18-11-15 23:23

唔知特區護照有冇 ...

應該冇,我幫小朋友早年幾換。
HoshiSora
|

冇規定的。
Poyau    發表於 18-11-16 03:20
TPMummy
|
唔該曬
bbbuskellyly
|
我護照3月到期,今個月頭去左換
|
我出年6月初到期,上星期已申請換証。
wing514
|
應該冇掛
我女個本下年2月到期
我今個月幫佢換左
TPMummy
|
bbbuskellyly 發表於 18-11-16 00:22
我護照3月到期,今個月頭去左換

下年3月到期,今個月換當然可以呢。
好多地方旅行,護照都要有半年期才可以呢。
你仲唔換,根本去唔到旅遊呢

TPMummy
|
wing514 發表於 18-11-16 00:44
應該冇掛
我女個本下年2月到期
我今個月幫佢換左

下年2月到期,今個月換當然可以呢。
好多地方旅行,護照都要有半年期才可以呢。
呀女仲唔換,根本去唔到旅遊呢
bosch
|

記得有jm 問過入境處,係冇限期話幾時至俾換。你要確實答案的話,都係問番入境處好d。
brindlewin
|

冇限定,唔見咗,損壞咗,隨時都可以重做。
好多地方要求有6個月有效期才可入境,咁expire date前一年換都make sense, 係要俾錢啫。

但印製精美,有法律效應,有領事保護,抵過張N無連正式文件都唔算嘅回鄉證多多聲啦。
cattz288
|
wing514 發表於 18-11-16 00:44
應該冇掛
我女個本下年2月到期
我今個月幫佢換左

我女都係2月到期, 不過唔係個個地方需要6個月有效, 遲d先換
bb2
|
冇規定,自己預最少半年有效期就得,不過就算你刭期一年前換都得,有d人移左民都好難就半年期嘛
happeecc
|
到期前一年
TPMummy
|
唔該曬大家:)