自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

1)離職原因
其實來來去去也是做得唔開心,人工低架啦!點解要答D不是真正的原因既原因呢?
請問大家會點答?

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

老細問都多餘,總有問題先會走!係要人講門面說話 ! 最好理我要翻屋企照顧小朋友.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都覺多餘。有好offer唔通話因為公司孤寒唔肯俾?做得唔開心唔通話d人衰格老闆賤咩

Ivan1023    發表於 18-11-16 15:43
JD930    發表於 18-11-16 09:03
good_pig    發表於 18-11-15 23:36

伯爵府

回覆樓主:

唔一定喎!人望高處,有更大發展都可以走,working holiday又得,進修都得。Exit interview都係想了解一下,比機會申訴,有時離職先聽到真心話。

wcpcelia    發表於 18-11-17 15:10

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

Hanayori 發表於 18-11-15 23:16
唔一定喎!人望高處,有更大發展都可以走,working holiday又得,進修都得。Exit interview都係想了解一下 ...

離職先唔會講真心話,唔通同佢講老細好衰, 公司福利太差,都決定走,咪算叫做好嚟好去。 其實決定走,都已經放棄呢間公司,一定唔會教精佢。

伯爵府

我覺我 真心話做appraisal時講 講左公司唔理嘅 有本錢咪搵過份 遞信時公司又要問原因 唉 咪一早講左囉

伯爵府

ChloeMa 發表於 18-11-15 23:22
離職先唔會講真心話,唔通同佢講老細好衰, 公司福利太差,都決定走,咪算叫做好嚟好去。 其實決定走,都 ...

Agree with you. 如果老闆公司肯聽肯改善,同事就唔會走啦!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

busyguide 發表於 18-11-15 23:00
1)離職原因
其實來來去去也是做得唔開心,人工低架啦!點解要答D不是真正的原因既原因呢?
請問大家會點答 ...

係啦...做得好地地, 又點會走

伯爵府

離職先唔會講真心話,唔通同佢講老細好衰, 公司福利太差,都決定走,咪算叫做好嚟好去。 其實決定走,都 ...

都係例行程序,唔想講冇人迫到,我傾過慨同事都OK, 大家對事不對人,人工福利唔夠大公司比較,辭職好正常,無需敵對,仲可以收下料; 世界輪流轉,有D行頭窄食回頭草好平常。

公爵府

回覆樓主:

我蠢,唔識講大話,同老闆講做得唔開心好大壓力所以走,點知俾佢鬧左我一個鐘,雖然我番工唔多,但我冇一個老闆係我走時唔係留我,係鬧我,所以明明有13個月糧同bonus都唔要都要年尾走

珍珠宮

kck811 發表於 18-11-15 23:03
老細問都多餘,總有問題先會走!係要人講門面說話 ! 最好理我要翻屋企照顧小朋友.
...

X2

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

Hanayori 發表於 18-11-15 23:36
都係例行程序,唔想講冇人迫到,我傾過慨同事都OK, 大家對事不對人,人工福利唔夠大公司比較,辭職好正常 ...

我係間誇國公司做過hr, 知道exit interview 係 formality。 大家都明,好傾還好傾,但會有d語言的藝術,將事情淡化,而最決定性離開嘅原因,有幾多會講。 而hr 聽完d feedback, 有幾大程度上可以推動公司作出改變? 細公司我唔知,我當其時的公司係完全唔會改變。

伯爵府

1)離職原因
請問大家會點答 ...

Well said!

珍珠宮

仲要作一個對方留唔到自己ge故仔

大宅

同意

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

例行公事

JD930    發表於 18-11-16 09:04

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

ChloeMa 發表於 18-11-15 23:53
我係間誇國公司做過hr, 知道exit interview 係 formality。 大家都明,好傾還好傾,但會有d語言的藝術, ...

所以都係好行咁答就算

我都唔會數,數黎無用,好黎好去算

珍珠宮

1)離職原因
請問大家會點答 ...

例行好來好往啫,咪應酬下。
有些職位敏感嘅,咪deliver埋reminders.

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Hanayori 發表於 18-11-15 23:16
唔一定喎!人望高處,有更大發展都可以走,working holiday又得,進修都得。Exit interview都係想了解一下 ...

係喎,臨走問我我都會講真話,出面人工高啲就更加會講。

水晶宮

1)離職原因
請問大家會點答 ...

純粹大家好黎好去, 得個知字。你講左, 佢亦未必記係心。

唔問就好似唔比面, 你走佢都唔 care。問左, 大家好落台。
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至