自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

busyguide 發表於 18-11-15 23:00
1)離職原因
其實來來去去也是做得唔開心,人工低架啦!點解要答D不是真正的原因既原因呢?
請問大家會點答 ...

循例問下啫

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

門面吹水,禮貌啫。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

離職原因,唔一定得幾個答案
可以係搬屋,可以係就翻小朋友返學,亦可以係薪金吸引........多種理由

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

1)離職原因
其實來來去去也是做得唔開心,人工低架啦!點解要答D不是真正的原因既原因呢?
請問大家會點答 ...

其實對你離職既原因一d都冇興趣。只系想有d野用黎打留低既人,明嗎?

公爵府

揾個話題且,唔使咁認真

珍珠宮

我知有人想食回頭草,hr 攞番出黎睇,其實,當初離職理由全部都是廢話

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

雖然係少少多餘,但正等於你Join 左一間公司做會員,你突然決定退會,佢都會問你點解啦,都係做個紀錄啫

用戶要求終止服務

我自己做hr,唔鍾意個直升機老闆,遞信最咪話照顧家庭,唔通講我勁討厭你呀老細咩!Exit interview, inhouse做嘅employee survey and appraisal一樣,係我眼中都係超多餘。

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

點都要客套問下留下人既
如果咩都唔講,你走就即say yes
我會覺得自己原來喺呢間公司冇咩價値

大宅

只不過係policy裏面嘅一個procedure,目的係填好份form,你咪答想換下環境囉。
[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

男爵府

S_family 發表於 18-11-15 23:40
我蠢,唔識講大話,同老闆講做得唔開心好大壓力所以走,點知俾佢鬧左我一個鐘,雖然我番工唔多,但我冇一個 ...

我都好想照直講,但有些事情真的不能説真喔⋯⋯

男爵府

titanlow 發表於 18-11-16 07:20
我自己做hr,唔鍾意個直升機老闆,遞信最咪話照顧家庭,唔通講我勁討厭你呀老細咩!Exit interview, inhou ...

我也想同新老板講,我舊公司就係有位直升機上司煩到嘔,所以我先走。唔知會不會唔請我呢?

大宅

唔會答真話囉

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

1)離職原因
請問大家會點答 ...

睇情況,有講過真話。身體問題、要照顧屋企人……

試過轉工因人工高啲,又升咗職。問咩原因我費事講。我話私人原因。上司嬲到拍枱,話梗係你有問題啦,你有原因啦。唔通我有原因你走咩
不要從別人的嘴裡去認識我

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ChloeMa 發表於 18-11-15 23:53
我係間誇國公司做過hr, 知道exit interview 係 formality。 大家都明,好傾還好傾,但會有d語言的藝術, ...

明顯啦
我公司年年有survey。有年有人話祕書節公司無表示,你知點改善丫!下年開始有e card,真係多謝晒!

而家年年都有人表示想公司加家人醫保(optional自費咋!)講足幾年,連summary都無提,即唔想攪啦!真係嘥氣。我話俾我做HR就醒d,介紹公司醫保sales俾全世界,plan係電視賣廣告果隻全家醫保,公司員工特惠平兩蚊!咁咪又解決左問題,幾完美!

伯爵府

想生BB熱投

吾想講咪填私人理由
再補多句搵到工啦
就不會多問

公爵府

busyguide 發表於 18-11-16 07:46
我都好想照直講,但有些事情真的不能説真喔⋯⋯

其實我都冇講曬真相,只係講左“唔開心好大壓力” 6個字,我走係遲早ge事,知道某件事ge同事一個一個俾佢同另一個manager玩走曬,放完個產假已經換曬個manager d親信就知咩事la, 幾個走左ge同事都係咁叫我走,留係度俾人玩咩,就係開始黎玩我我就話走,玩唔到咪鬧我一個鐘lo

子爵府

我上份工離職原因係因為我間公司摺咗...
聽講有D老細會覺得唔好腳頭

男爵府

jasmineoj 發表於 18-11-16 12:46
我上份工離職原因係因為我間公司摺咗...
聽講有D老細會覺得唔好腳頭

象牙宮

回覆樓主:

想知員工係咪有心做掛,不過我公司請人無問

首頁

尾頁

跳至