証實係大腸癌

BK999
|
未開刀,就不可能知第幾期?
80 幾歲,家人拒絕化療,現在只在電療中? 有用嗎?
Money.ngaiTse
|
BK999 發表於 18-11-15 23:23
未開刀,就不可能知第幾期?
80 幾歲,家人拒絕化療,現在只在電療中? 有用嗎?
...

其實80幾歲 老人家又真係好怕呢啲嘅。所以 拒絕醫治好正常。家人就唯有由得佢啦。喺呢段時間 陪佢多啲,做佢想做嘅嘢啦。等佢開開心心咁 過埋呢段時間。
Adayung
|
是否照腸鏡發現,粒瘜肉有幾大?
Adayung
|
你可試睇朱X華醫生,佢是腸專科
BK999
|
Adayung 發表於 18-11-21 10:49
是否照腸鏡發現,粒瘜肉有幾大?

其實已正實係大腸癌,但唔開刀,唔知第幾期
Adayung
|
BK999 發表於 18-11-21 21:38
其實已正實係大腸癌,但唔開刀,唔知第幾期

朱醫生是一位好好的醫生,睇多位醫生聽多個意見。
BK999
|
Adayung 發表於 18-11-22 15:59
朱醫生是一位好好的醫生,睇多位醫生聽多個意見。

多謝資咗!
bbkk707
|
回覆 Adayung 的帖子

確診腸癌, 係睇腫瘤科專科架.
bbkk707
|
回覆 BK999 的帖子

建議照PET CT, 怕癌有擴散咋.
Mami4
|

我62當年都係大腸, (有做手術SO 知道第幾期) 佢做完我地問醫生幾期, 醫生答得好妙, 第幾期咁重要嗎? 幾多期都係去醫! (曲線安慰了我們)
因為最後我地知道佢係晚期 (未叫末, 應該四期) , 仲要成為研究個案.

正面去醫便好, 62係10年前有, 當年都67 架喇, 有手術, 有化, 有電加埋標巴呀仲要有造口 (基本上都無得收番, 但佢一年後都收得番) , 他還很健康咁生活緊.

加油!!!
babybeauty
|
回覆 bbkk707 的帖子

想問如果照... PET CT,,, 知唔知邊到照比較平同有報告出?
謝謝

bbkk707
|
Mami4 發表於 18-11-27 18:09

我62當年都係大腸, (有做手術SO 知道第幾期) 佢做完我地問醫生幾期, 醫生答得好妙, 第 ...

你62可過這關,我99都有造口,約一年就走了。
bbkk707
|
babybeauty 發表於 18-12-6 13:32

想問如果照... PET CT,,, 知唔知邊到照比較平同有報告出?

叫政府寫信出去照,平好多。
babybeauty
|

想問政府門診...或急証醫生可以寫嗎?
因為家人已痛左幾個月,,,經常出入醫院... 但專科醫生要係出年先睇...

我係想佢開專介信,,, 快D照左去...安心D..