自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

清潔情況一般
無乜特別

只有小心d細細粒嘅野唔週圍放
同朱古力嗰d放曬入柜
怕佢誤食

珍珠宮

冇,同之前一樣,當然對佢有毒嗰d會避一避,但整體上都冇乜特別

公爵府

好媽媽勳章

養左9年幾隨心啦到我女出世都無特別乾淨,大家一齊健健康康咁生活

公爵府

好媽媽勳章

有一樣野改變,屋企養貓後任何植物都無種過唔記得邊種有毒邊種無毒一刀切唔準擺係屋企最安全

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我係同貓一齊訓嘅人
老實講,驚佢污糟我,多過我污糟佢啦!

複式洋房

bluetulip 發表於 18-11-16 05:23
我對養貓一無所知,所以好好奇乜貓咁脆弱咁難養架嗎?我住的地方,大部分貓都係放養,週街走入人地花園屋企 ...

Sorry我第一次養貓
唔知原來貓既生命力咁強

複式洋房

SullytheMonster 發表於 18-11-16 08:56
除咗蒜頭嗰樣,其實我同樓主你差唔多。

同是天涯……

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

反而忍不住佢地每次大大完都要幫佢地抹pat,怕佢地坐到四圍係,但其實應該尤得佢自己處理

伯爵府

iki 發表於 18-11-19 14:22
反而忍不住佢地每次大大完都要幫佢地抹pat,怕佢地坐到四圍係,但其實應該尤得佢自己處理
...

我哋會望實有冇整到腳同尾,有都會捉住抹

大宅

回覆樓主:

我只係每日拖地,厠所同厨房加門栅

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我養前養後都一樣 無乜特別

珍珠宮

wecaneattgt 發表於 18-11-16 00:01
養貓之後,好驚隻貓會接觸到污糟野
出街鞋唔會放入屋(附近好多車房)
返屋企未換衫洗手之前唔敢掂隻貓,出 ...

完全無理衛生問題禾。照著鞋入屋, 唔會抹任何野,食過乜跌落地都無抹地。 十年了,好健康無病過。 可能佢本身就是係街執返黎既家貓,所以無特別注意衛生。 反而我依家有左阿女, 就勁勁衛生有強迫症! 而隻貓一直是住娘家,由我同妹共同養,所以依家跟妹妹住,唔係我咁強迫潔癖症都對隻貓有壞影響

洋房

我預左番工成身貓毛, 唔抱佢就咁返工又唔安樂~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

我會每日吸塵拖地,因為我啲貓鍾意周地瞓

伯爵府

回覆樓主:

我只係鞋唔會踩入屋同埋會洗手先掂佢

首頁

尾頁

跳至