自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

K3時打過一針,學校已經有幾單!
發得唔係好勁,已睇醫生,希望食左藥快啲好,好怕野到個女,小一,讀同一小學!
有咩注意一下,飲啲咩,食咩咩比較好呢?謝謝各位

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

水痘,無藥食㗎喎...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

煲嚟竹䉀茅根水

珍珠宮

popo_0213 發表於 18-11-16 01:09
發得唔係好勁,已睇醫生,希望食左藥快啲好,好怕野到個女,小一,讀同一 ...

點解要食藥既?
食藥咪禁住佢羅 有佢發晒出黎清晒佢啦,之後比膨魚腮佢飲清毒,最緊要唔無吹風

我小朋友入育嬰園時出左了,野到返黎,未識r, 早啲出好過,越大越辛苦

已刪除用户

回覆樓主:

公爵府

發得唔係好勁,已睇醫生,希望食左藥快啲好,好怕野到個女,小一,讀同一 ...

我大仔剛生完,我地反而好想细仔一齊生,咁以后就唔洗怕,可惜不成事。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你一係望個女一世唔出水痘,一係早d 出冇咁大反應。

水痘未發出黎時已經有傳染力。

可以俾大仔搽臘梅油,沖芫茜水涼,食彭魚腮粥。

侯爵府

大女細過時已打水荳針, 細女5年前想打的時候水荳針短缺買左無貨, 要做退款無打到, 之後讀k2被同學傳染到,由頭出到落腳, 手指腳指都有, 睇西醫都無藥食,只比藥膏, 其實都岩既等的病毒發晒出來, 食藥襟住反而仲衰, 煲多的竹蔗水,介口, 飲多的水, 休息下, 最緊要唔好抓, 好左之後睇中醫清一清。

侯爵府

bosch 發表於 18-11-16 05:35
你一係望個女一世唔出水痘,一係早d 出冇咁大反應。

水痘未發出黎時已經有傳染力。

我都有幫亞女搽臘梅油, 沖芫茜水, 仲搵襪套住佢對手, 因為佢連手指都有, 都幾陰公
以前唔興打兩針, 大女只打左一針水荳針, 但都無被亞妹傳染。

大宅

唔該曬各位!
醫生開咗藥,所以都選擇相信醫生!同埋要查藥膏!
我尋晚都有諗過,如果囡囡出咗都好,唔使煩有免疫能力!
好彩真係打咗一支水豆針,唔使爆得咁勁!我細個真係出到成身都係勁灰!

wcpcelia    發表於 18-11-17 11:04

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

popo_0213 發表於 18-11-16 09:26
唔該曬各位!
我尋晚都有諗過,如果囡囡出咗都好,唔使 ...
有水痘的人, 第時會生蛇。
所以最好唔好出水痘。

wcpcelia    發表於 18-11-17 14:47

大宅

我女尋日都係學校被傳染到水痘了,我都想佢傳染埋比細老,一次過,出咗唔使煩,剛好又考完試

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

祝早日康復

大宅

Poyau 發表於 18-11-16 13:21
祝早日康復

謝謝

Poyau    發表於 18-11-16 16:37

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 KMALL特別版勳章

公爵府

好媽媽勳章

popo_0213 發表於 18-11-16 09:26
唔該曬各位!
我尋晚都有諗過,如果囡囡出咗都好,唔使 ...

我成年出都有食藥,印象中係抗病毒藥物,因為年齡愈大出愈麻煩,我出左痘第二日眼都發埋炎

珍珠宮

環保接龍勳章

細個出左好過我咁,成20歲先出
人生本是苦

公爵府

回覆樓主:

其實水痘針係打兩針, 打咗兩針被傳染嘅機會真係非常低。 同意樓上有jm講,出過水痘就有機會生蛇, 避唔到就冇得講, 但心想最好都唔好出水痘~

大宅

Mrs.Kangaroo 發表於 18-11-16 05:30
我大仔剛生完,我地反而好想细仔一齊生,咁以后就唔洗怕,可惜不成事。
...

我細個出水痘時,我呀媽即刻叫我細妹同我玩多啲,我唔知幾開心! 大個咗先知道原因 。最後我出完輪到我細妹.

大宅

mymarigold 發表於 18-11-16 18:18
其實水痘針係打兩針, 打咗兩針被傳染嘅機會真係非常低。 同意樓上有jm講,出過水痘就有機會生蛇, 避唔到就 ...

係,真係應該打兩針,我記得個時周圍都無針。。。可能咁,醫生叫我打一支算了!
如我仔好返,女又無中,我會幫佢補打支水豆!免得佢辛苦!
1月仲要打小一個支針,又話會腫又痛,又發燒,真擔心

首頁

尾頁

跳至