自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

blackberry 發表於 18-11-16 01:29
煲嚟竹䉀茅根水

今天買了養和堂既竹庶馬蹄水比佢飲

大宅

bosch 發表於 18-11-16 05:35
你一係望個女一世唔出水痘,一係早d 出冇咁大反應。

水痘未發出黎時已經有傳染力。

請問支油係邊到買到架?
芫茜水,係咪煲好撻涼,比佢沖身用?煲細耐架?
謝謝你

男爵府

唔好返學,退左都唔好返兩三日住,多啲訓,等生長激素出黎啲皮膚會快啲好

子爵府

popo_0213 發表於 18-11-16 09:26
唔該曬各位!
醫生開咗藥,所以都選擇相信醫生!同埋要查藥膏!
我尋晚都有諗過,如果囡囡出咗都好,唔使 ...

我仔暑假出左, 中四, 我估佢暑假做義工時中左(因佢話返第一個星期有好多小朋友, 第二個星期唔見左好多, 話病左. 第三個星期再唔見幾個), 佢好開心, 放多2星期假先返學. 醫生只開退燒藥同藥膏, 佢係由頭發到腳, 超多.

wcpcelia    發表於 18-11-18 11:25

男爵府

popo_0213 發表於 18-11-16 09:26
唔該曬各位!
醫生開咗藥,所以都選擇相信醫生!同埋要查藥膏!
我尋晚都有諗過,如果囡囡出咗都好,唔使 ...

我女舊年小五九月開學剛出水痘,從無打針,结果出了百幾粒,看了私家醫生開了藥,搽藥膏,看了三次,放了九日假,最後有一粒最早出果粒唔謝,我改了看政府醫生,二次,政府無藥食,只搽藥膏,粒痘謝了。亚女話辛苦到極點,但佢居然話打了針都會出,不如,一次過出晒,如果再比我選擇都係打咗針無咁辛苦,出了好多。

男爵府

popo_0213 發表於 18-11-17 01:27
請問支油係邊到買到架?
謝謝你

是,冲涼

煲竹庶馬碲水飲

公爵府

搭單問,當年打了一針,未出,會唔會求安心,再去打一針,求解,謝謝,依家咩價錢?謝謝你們

大宅

十分鐘 發表於 18-11-17 16:23
搭單問,當年打了一針,未出,會唔會求安心,再去打一針,求解,謝謝,依家咩價錢? ...

我打算,如果今次女無出到,我會幫佢補打一支!價錢未問,2013年打,好似五百幾呀!

大宅

2007WNIP 發表於 18-11-17 15:53
是,冲涼

煲竹庶馬碲水飲

謝謝

大宅

2007WNIP 發表於 18-11-17 15:52
我女舊年小五九月開學剛出水痘,從無打針,结果出了百幾粒,看了私家醫生開了藥,搽藥膏,看了三次,放了 ...

我細個爆到。。。。。七彩,記得超辛苦!我仔查了藥膏,好了,但成日嗌痕!

大宅

popo_0213 發表於 18-11-18 03:26
我打算,如果今次女無出到,我會幫佢補打一支!價錢未問,2013年打,好似五百幾呀!
...

我仔查呢隻藥膏同食呢隻藥,仲有一隻止痕的

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

popo_0213 發表於 18-11-17 01:27
請問支油係邊到買到架?
謝謝你

藥房應該有賣.

你可似參考 #22 個方法.

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=7979593&page=2

不過我心急, 冇等撻涼, 用d 凍水溝暖d 芫茜水就俾仔女浸浴. 我果陣只能買到好少芫茜, 所以我煲完芫茜後將d 芫茜揸爛晒, 等d 水濃d.

浸麥皮浴都可以止痕, 外國人用既偏方. 用個袋仔裝住d 麥皮, 浸響暖水一陣至俾小朋友浸浴.

男爵府

popo_0213 發表於 18-11-18 03:27
我細個爆到。。。。。七彩,記得超辛苦!我仔查了藥膏,好了,但成日嗌痕!
...

我女最毒果頭發現,最尾都不謝,宜家有痘印……手指公

公爵府

十分鐘 發表於 18-11-17 16:23
搭單問,當年打了一針,未出,會唔會求安心,再去打一針,求解,謝謝,依家咩價錢? ...

打完第二針免疫效果高過第一針好多, 我對仔女係2013年之前出世,兩個都係一歲嘅時候打第一支mmrv, 到小一入學前個暑假就去打第二支mmrv

如果獨立一支水痘針,早排見bk jm話有啲地方冇貨, 你最好打去家庭醫生問一問

大宅

bosch 發表於 18-11-18 05:34
藥房應該有賣.

你可似參考 #22 個方法.

唔該曬

大宅

mymarigold 發表於 18-11-18 09:03

打完第二針免疫效果高過第一針好多, 我對仔女係2013年 ...

唔該曬

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

popo_0213 發表於 18-11-16 01:09
K3時打過一針,學校已經有幾單!
發得唔係好勁,已睇醫生,希望食左藥快啲好,好怕野到個女,小一,讀同一 ...

蛋,豉油吾食,太濕毒吾食,仲要吾好吹風。

公爵府

2007WNIP 發表於 18-11-17 15:52
我女舊年小五九月開學剛出水痘,從無打針,结果出了百幾粒,看了私家醫生開了藥,搽藥膏,看了三次,放了 ...

哗,百幾粒真系由頭生到脚趾尾~

我仔有打針,出左唔夠二十粒,但最大粒系鼻樑,又r 損左,之后发炎,而家仲有蕉,希望淡印啦。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

男爵府

Mrs.Kangaroo 發表於 18-11-18 19:29
哗,百幾粒真系由頭生到脚趾尾~

我仔有打針,出左唔夠二十粒,但最大粒系鼻樑,又r 損左,之后发炎,而 ...

係呀!頭皮至腳指都有,看見佢都辛苦及肉痛

大宅

jacky1666_hk 發表於 18-11-18 12:28
蛋,豉油吾食,太濕毒吾食,仲要吾好吹風。

好的知道,已經戒口食得好清

首頁

尾頁

跳至