自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

我小朋出世後身體出現左少少狀況,到而家一歲情況有 d 好轉至敢同人分享吓,有 d 野唔可以掉以輕心,我好鍾意睇恐佈片,不過冇諗過會發生喺我身上,一切由我老婆陀住阿 b 開始......

自從老婆有咗之後,屋企就出左 d 狀況,例如 D 野冇啦啦移左位, 冇啦啦唔見左,又忽然出現返........,咁呢 D 都可能只係自己冇記性。

除左呢 d 古怪問題,更陸續出現左好多家居事故, 首先廁所花灑架成支跌左落黎;忽然漏煤氣要換喉;水龍頭漏水漏到成灶底係水,3 件事都係懷胎 10 月內發生。當 BB 出左世後,就出現咗 D 更加解釋唔到既事......

吉比gilby21    發表於 18-11-16 10:43

子爵府

回覆樓主:

別墅

Aryung 發表於 18-11-16 08:03
我小朋出世後身體出現左少少狀況,到而家一歲情況有 d 好轉至敢同人分享吓,有 d 野唔可以掉以輕心,我好鍾 ...

有一日,我太太發現屋企廳牆腳出現左 2 個英文字母, "L" "N",因為位置都幾當眼, 所以都好肯定係憑空出現, 果 2 個字母, 重要係刻落去有筆順。全屋只得 2 個大人, 1 個 B 同 1 隻貓, 貓都唔夠力刮到咁深, 咁邊個刻落出㗎呢?初初都以為係嚟探 bb 嘅小朋友多手,後來至發現小朋友都重未學寫字嘅, 果下我地就驚一驚嘞!

有次我倒完貓糧後入廚房, 前後唔夠20秒, 出返廳見到有10零粒貓糧放左喺廳中間, 重要好整齊咁堆左個圓形, 而我隻貓就棟左喺兜貓糧隔離, 望住中間果堆貓糧!好彩係日頭, 唔係就真係堅驚, 我即刻掃左佢, 廢事俾我老婆知,其實不斷有古怪野發生,但係唔入肉又冇傷害性,所以唔太理會

JD930    發表於 18-11-16 09:00

別墅

Aryung 發表於 18-11-16 08:05
有一日,我太太發現屋企廳牆腳出現左 2 個英文字母, "L" "N",因為位置都幾當眼, 所以都好肯定係憑空出現, ...

直至最恐怖嘅一次,有一晚我餵緊奶,bb 忽然好 alert 咁望住天花,之後好似跟住野追望,最後視線落喺我後面張吧枱,然後我就聽到 boom 一聲,嚇到我成個彈起,原來有野跌低左.......呢下堅驚嘞,後來搵左相熟嘅專業人士處理左間屋,而家已經平靜左!有時諗返,如果當初見唔對路就搬,可能會對 bb 好d .......

解決左間屋之後,bb 4 個月果陣被證實發展遲緩,冇反應唔識笑唔識郁,初初不斷出入醫院睇醫生做 training, 做評估,一直到半歲都亳無進展,已經又灰又急,完全冇諗過同呢d嘢有關係.....

別墅

直至最恐怖嘅一次,有一晚我餵緊奶,bb 忽然好 alert 咁望住天花,之後好似跟住野追望,最後視線落喺我後 ...

忽然有日叮一聲將所有野串埋,心諗唔係之前屋企有嘢影響到 bb 嘛,果下個心慌一慌,自己又冇宗教信仰,唔通又要搵返相熟嘅專業人士處理一下?忽然靈機一觸,求人不如求己,點解唔求下自己祖先呢?果個週日即刻買左 2 份衣包,跑上山拜阿爺阿嫲,喺佢地墳頭真係忍唔住爆喊,哭訴呢幾個月嘅辛酸野,求佢地保祐下 bb.....

可能只係巧合,果日返落山之後,bb 就識笑到 gap gap 聲,所有好轉就由果日開始.........

P.S. 上述只係個人經歷,千祈唔好太迷信,Training 好緊要,Training 好緊要,Training 好緊要,重要嘅嘢要講 3 次!

子爵府

直至最恐怖嘅一次,有一晚我餵緊奶,bb 忽然好 alert 咁望住天花,之後好似跟住野追望,最後視線落喺我後 ...

識個讀幼稚園的小朋友,一直唔識高,每年見佢都一樣高度,年年排第一,直至佢升小一時,有位高人話小朋友比“嘢” 按住,所以唔識高,位高人幫個小朋友處理左之後,好快就明顯長高左,但暫時都係比同齡矮小。

男爵府

我堅信有鬼。希望bb健康成長

男爵府

BB防敏心得分享勳章

其實任何宗教都信有鬼怪存在,如果唔係都唔會有驅鬼趕鬼哩D事蹟,希望樓主有平安的生活環境,小朋友發展遲緩有得追返!得到適切治療可跟返主流學校,祝樓主小朋友身體健康!快高長大!

wcpcelia    發表於 18-11-16 09:10

子爵府

hagupit 發表於 18-11-16 08:12
識個讀幼稚園的小朋友,一直唔識高,每年見佢都一樣高度,年年排第一,直至佢升小一時,有位高人話小朋友 ...

原來有d甘嘅嘢....我都要去問下

子爵府

最緊要牙b冇事。什麼查日腳個d可能都問到。
有時d野吾到你吾信

別墅

hagupit 發表於 18-11-16 08:12
識個讀幼稚園的小朋友,一直唔識高,每年見佢都一樣高度,年年排第一,直至佢升小一時,有位高人話小朋友 ...

哦,有d咁嘅事,遲d研究下先,Thx

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

最緊要小朋友而家冇事就好了,呻左出嚟舒服d,咪再自責

別墅

suetfunglui 發表於 18-11-16 08:14
其實任何宗教都信有鬼怪存在,如果唔係都唔會有驅鬼趕鬼哩D事蹟,希望樓主有平安的生活環境,小朋友發展遲 ...

Thanks, 而家屋企冇事嘞,bb 都 ok, 地我好積極做 training,希望 bb 健健康康

吉比gilby21    發表於 18-11-16 10:45
currypru    發表於 18-11-16 09:47
JD930    發表於 18-11-16 09:02
hellohelloruby    發表於 18-11-16 08:59

珍珠宮

Aryung 發表於 18-11-16 08:06
忽然有日叮一聲將所有野串埋,心諗唔係之前屋企有嘢影響到 bb 嘛,果下個心慌一慌,自己又冇宗教信仰,唔 ...

要train啲咩?

不過,依家無哂事就最好啦~

別墅

終極熊貓 發表於 18-11-16 08:48
要train啲咩?

不過,依家無哂事就最好啦~

OT, PT 呀
Thx

已刪除用户

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

有時少少迷信都唔係壞事,起碼你仲會覺得可以尋求解決,乜都唔信你又解決唔到,就好易絕望架啦~

寶石宮

Aryung 發表於 18-11-16 08:48
Thanks, 而家屋企冇事嘞,bb 都 ok, 地我好積極做 training,希望 bb 健健康康

最緊要一家大小平安

珍珠宮

回覆樓主:

我陪月之前同我講有個親戚又係咁
個bb夜晚成日同隻x玩
搞到個腦有問題
而家大咗都唔識講野既
真係信不信由你
佢話個bb晚晚玩到笑
到大人發覺有問題時已經太遲

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Aryung 發表於 18-11-16 08:06
忽然有日叮一聲將所有野串埋,心諗唔係之前屋企有嘢影響到 bb 嘛,果下個心慌一慌,自己又冇宗教信仰,唔 ...
BB冇事就好了

Poyau    發表於 18-11-16 13:09

首頁
12345...6

尾頁

跳至