唔餵人奶仲有咩選擇?

berberbb
|
如果唔餵人奶,仲可以俾咩BB食?大家有咩建議?
ipcs
|
berberbb 發表於 18-11-16 11:33

BB幾大?
唔餵人奶就畀配方奶粉,如果佢有5、6個月就開始餵糊仔。
EstrellaDamm
|
berberbb 發表於 18-11-16 11:33

唔知你BB幾大喎,答案視乎佢年紀。六個月以前/未加固體食物嘅BB只可飲母乳或初生嬰兒(一號)配方奶粉。
ireleu
|
年紀細就一定係得奶粉,大左既話都仲可以加固
Lai1010
|
奶粉
tsellen
|
咁要睇下個B有幾大,如果仲細既話,唔係人奶就係奶粉架啦
berberbb
|
ipcs 發表於 18-11-16 11:58
BB幾大?
唔餵人奶就畀配方奶粉,如果佢有5、6個月就開始餵糊仔。

出左世無耐,一個月都未夠
berberbb
|
EstrellaDamm 發表於 18-11-16 15:19
唔知你BB幾大喎,答案視乎佢年紀。六個月以前/未加固體食物嘅BB只可飲母乳或初生嬰兒(一號)配方奶粉。
...

未夠一個月呀,我好似唔係好夠奶咁,有冇咩方法可以多D?
ipcs
|
berberbb 發表於 18-11-19 17:30
出左世無耐,一個月都未夠

唔夠奶就餵1號初生嬰兒奶粉,我都係咁,一向乳汁分泌都不多,奶粉唔係毒藥,唔夠人奶就補奶粉吧!
pigpiglamlam
|
berberbb 發表於 18-11-19 17:31
未夠一個月呀,我好似唔係好夠奶咁,有冇咩方法可以多D?

唔夠奶就要補奶粉,同時你亦可以多飲湯水,努力埋身,試呢d方法睇下有冇改善
mclau2012
|
如果BB啱啱出世嘅話可以試試1號奶粉(初生奶粉),但要試過先知邊個牌子同你B夾,我仔跟住醫院食過S26都OK(比你參考)
sinaman167
|
我BB係一出世就食illuma,兩個月個時去健康院成長線75
fongchan778
|
人奶會好D,唔喂就奶粉
estherfu
|
咁細個都係人奶同奶粉既者,可以既話就盡餵人奶,唔夠先補奶粉
josephine48
|
我個b補緊雅培HMO奶粉, 所有野同全人奶一樣,成長線又跟到!
leecting
|
如果決定飲奶粉既話要慢慢試下邊隻夾你bb
EstrellaDamm
|
josephine48 發表於 18-11-20 19:53
我個b補緊雅培HMO奶粉, 所有野同全人奶一樣,成長線又跟到!

所有嘢同人奶完全一樣?你肯定?

如果有嬰兒配方奶粉同人奶完。全。一。樣。應該係天大新聞,可惜人類科技仲未先進到咁。

唔係話飲配方奶粉有問題,只不過事實要搞清楚,誤導其他人就唔好了。
heidisooo
|
你BB咁細個都係奶粉架啦,可以就全人奶啦,對BB最好,真係唔夠先補奶粉
~soso~
|
leecting 發表於 18-11-21 11:31
如果決定飲奶粉既話要慢慢試下邊隻夾你bb
仲可以去產前講座試飲下添, 有d自己都覺得太甜就唔好啦

Nekonana
|
~soso~ 發表於 18-11-23 17:34
仲可以去產前講座試飲下添, 有d自己都覺得太甜就唔好啦
我報左美x臣12月頭個talk, 到時應該都可以試試