一歲係咪一定要食到固體食物?

tinaw8
|
仔仔呢輪唔肯食粥又唔肯食糊仔,糊仔食兩啖就推開,淨係肯飲奶粉同食水果,其實咁樣有冇問題架…?
我要做媽媽
|
都唔系話一定要食到既,咁佢有時候冇胃口唔肯食都冇辦法架。你試下煮D意粉之類俾佢食
EstrellaDamm
|
tinaw8 發表於 18-11-16 11:44
仔仔呢輪唔肯食粥又唔肯食糊仔,糊仔食兩啖就推開,淨係肯飲奶粉同食水果,其實咁樣有冇問題架…? ...

要學咀嚼,否則影響口肌發展,甚至影響說話。不過水果你係點畀佢?如果唔係打蓉食咁都好啲。一歲其實可以食好多嘢,大人飯、pasta、麵、麵包等等,有冇畀佢試過?又或者水果撈乳酪之類。
cookingbaby
|
係囖,其實一歲可以食好多嘢,你可以俾下其他佢食下。
ireleu
|
試下俾佢食唔同既,練下口部既肌肉
puppydingo
|
一歲要食倒啦。
比多d finger food
1歲3餐固
bchuma
|
tinaw8 發表於 18-11-16 11:44
仔仔呢輪唔肯食粥又唔肯食糊仔,糊仔食兩啖就推開,淨係肯飲奶粉同食水果,其實咁樣有冇問題架…? ...

有問題。有無試過食軟飯
haha748494
|
我覺得6個月開始試食固體,到1歲最好要習慣食固體喇。
tsellen
|
佢鍾意就得啦,奶粉都好夠營養,過多一排俾佢食就OK
tinaw8
|
我要做媽媽 發表於 18-11-16 14:57
都唔系話一定要食到既,咁佢有時候冇胃口唔肯食都冇辦法架。你試下煮D意粉之類俾佢食 ...

無胃口既話好似大人咁煮D酸野有冇幫助架?
tinaw8
|
EstrellaDamm 發表於 18-11-16 16:32
要學咀嚼,否則影響口肌發展,甚至影響說話。不過水果你係點畀佢?如果唔係打蓉食咁都好啲。一歲其實可以 ...

大人飯,麵同麵包都有呀,但唔係次次肯食,水果撈乳酪點整架?
tinaw8
|
bchuma 發表於 18-11-16 23:35
有問題。有無試過食軟飯

都有呀,但好似食兩三餐之後又無興趣,搞到都唔知整咩俾佢食好
bchuma
|
tinaw8 發表於 18-11-19 18:03
都有呀,但好似食兩三餐之後又無興趣,搞到都唔知整咩俾佢食好

關注點輔食論壇,變住花樣整咯,只能係咁。
我要做媽媽
|
回覆 tinaw8 的帖子

我覺得可以架,你試下煮俾佢食,睇吓佢有冇興趣喇
EstrellaDamm
|
tinaw8 發表於 18-11-19 18:02
大人飯,麵同麵包都有呀,但唔係次次肯食,水果撈乳酪點整架?

水果視乎大小、軟硬,切粒或整蓉,撈原味無加糖乳酪食。例如香蕉粒、熟啤梨粒、士多啤梨粒、藍莓、蘋果粒/蓉等等。
emimi
|

我女就快10個月,上兩星期先開始出牙,仲係食緊結粥,早餐飲完奶有食麵包但要mit細粒,大舊d嘅食物佢得兩點牙仔真係咬唔到,但好多人話我要俾成舊野佢咬
以前哥哥5個月出牙,1歲同我一齊食大人飯啦
sammiso
|
1歲有牙仔肯定係可以食到固體嘅。
蝴蝶so
|
我bb初初都唔太食固呀, 但之後試過用illuma organic開米糊佢又肯食
estherfu
|
可以食固架啦,但有時佢唔肯食都真係無法子,唯有試下唔同既野食
RubyYu07
|
一定要食!對佢語言發現,咀嚼能力,都有幫助。