奶粉可以食到幾大架?

eso502
|
我見有d細路4-5歲都仲食緊奶粉, 大家多數會食到幾歲?
我要做媽媽
|
我仲見有D7歲都食。不過講真,到4歲我就會俾我bb飲鮮奶
EstrellaDamm
|
eso502 發表於 18-11-16 11:49

大B嗰時一歲幾唔肯飲人奶就試過下奶粉,冇幾耐之後都轉晒飲全脂奶,唔買奶粉了。而家三歲幾,大概一日一杯牛奶,另加芝士、乳酪等等。細B而家歲幾仲食人奶,亦有加芝士、乳酪做小食。如果之後唔食人奶就直接畀牛奶,唔會畀奶粉。我自己覺得奶粉冇需要食到咁大個。
cookingbaby
|
我會一直俾,到佢唔食為止,依加差唔多3歲喇,都食緊。
ireleu
|
我見都可以係食到幾歲你,可以食到佢唔食為止
RubyYu07
|
配方奶粉4歲以上都有。繼續食都無問題架
RubyYu07
|
cookingbaby 發表於 18-11-16 18:16
我會一直俾,到佢唔食為止,依加差唔多3歲喇,都食緊。

我仔仔都係,3歲都食緊,不過就無咁大癮
haha748494
|
系吖,我大囝當時都系飲奶粉飲到好大。
Vickylxt
|
eso502 發表於 18-11-16 11:49

我鄰居個仔食到7歲啊!只係臨訓前飲,唔肯飲鮮奶
matata
|
我女而家都仲食緊illuma organic,都係早晚食,無影響正餐就ok
eso502
|
EstrellaDamm 發表於 18-11-16 16:00
大B嗰時一歲幾唔肯飲人奶就試過下奶粉,冇幾耐之後都轉晒飲全脂奶,唔買奶粉了。而家三歲幾,大概一日一杯 ...

但芝士乳酪呢D歲幾已經消化到??
eso502
|
RubyYu07 發表於 18-11-16 21:25
我仔仔都係,3歲都食緊,不過就無咁大癮

唔飲係唔係訓唔到教呀?
RubyYu07
|
eso502 發表於 18-11-19 18:21
唔飲係唔係訓唔到教呀?

又唔會啊,一個星期可能就飲兩次咁
EstrellaDamm
|
eso502 發表於 18-11-19 18:20
但芝士乳酪呢D歲幾已經消化到??

當然可以啦!芝士同乳酪營養豐富,BB唔使一歲就可以開始畀,反而普通純全脂牛奶要一歲以上先可以。其實芝士同乳酪比起普通牛奶反而冇咁易致敏。最重要係識選擇,芝士最好揀鈉比較低嘅,乳酪就揀原味無額外加糖嘅。兩者又以成分越簡單、越少添加劑為佳。芝士可以切細粒畀BB當 finger food,或加入飯仔/pasta煮溶。乳酪可以就咁食,或加入水果、穀物等做早餐或小食。我兩個小朋友都係未夠一歲就食。
ami703
|
可以食到7歲都得,大人都會食啦
estherfu
|
通常都係食到佢地唔肯食為止
leecting
|
小朋友想食既話可以一直比佢食到唔肯食為止,始終有營養
heidisooo
|
最起碼都食到歲幾,之後就睇下bb肯唔肯食架啦,肯既話可以諗少兩餐食咩,如果唔係餐餐都要煮要諗都幾煩~
coriqt
|
我嗰個飲到一歲就轉鲜奶。