要種牙~但又好驚T^T

ursulalala
|
你地有冇試過種牙???我好怕痛,醫生話唔會痛,微創15分鐘搞掂!
oceandeepsea
|
種過兩隻,做時唔痛有麻醉,係聽到吉吉聲會驚,做完唔多唔少都會痛,好似剝完大牙咁,記得點都要食止痛藥,唔好唔食
wyl
|
如果要種門牙,係咪咁多個月都冇牙見人?
|
wyl 發表於 18-11-16 12:16
如果要種門牙,係咪咁多個月都冇牙見人?

會另做臨時膠牙套遮醜
wyl
|
oceandeepsea 發表於 18-11-16 12:19
會另做臨時膠牙套遮醜
請問膠牙套是否只能遮醜,不能咀嚼用?
HELRON
|
種牙不痛,不過種的過程,d鑽牙骨聲好突人驚,令人不安
ursulalala
|
oceandeepsea 發表於 18-11-16 12:13
種過兩隻,做時唔痛有麻醉,係聽到吉吉聲會驚,做完唔多唔少都會痛,好似剝完大牙咁,記得點都要食止痛藥, ...
THX!我剝牙既時候已經好驚,因為我隻大牙之前杜過牙根,剝既時候醫生好大力同D聲驚到我成個人震晒!
但我冇左隻大牙食野好唔方便,醫生又話其他牙會移位!
嘉豬媽媽
|
ursulalala 發表於 18-11-16 12:26
THX!我剝牙既時候已經好驚,因為我隻大牙之前杜過牙根,剝既時候醫生好大力同D聲驚到我成個人震晒!
但我冇左 ...

2年前種左,唔驚因會 打麻醉針,但種牙要去好多次,,,,ps我又係勁驚睇牙醫的
嘉豬媽媽
|
ursulalala 發表於 18-11-16 12:26
但我冇左 ...

依架種牙幾錢呀?thx
|
wyl 發表於 18-11-16 12:21
請問膠牙套是否只能遮醜,不能咀嚼用?

例如,門牙,唔可以咬蘋果,咀嚼用大牙
lanloo
|
兩年前種過兩隻大牙,一次遇種兩隻。其實痛係打麻醉針果下,係心理壓力大D,因牙醫會好用力咁礸D牙骨,會feel到佢好用力,每邊做了20~25分鐘,做完個嘴腫到唔見得人!
ursulalala
|
嘉豬媽媽 發表於 18-11-16 12:37
依架種牙幾錢呀?thx
$30000包埋剝牙同所有治療費用,問過幾間都差唔多價錢!
wyl
|
oceandeepsea 發表於 18-11-16 12:55
例如,門牙,唔可以咬蘋果,咀嚼用大牙
Thanks
sandymama101
|
麻醉果陣唔痛..痛醉過後就會痛..最驚係種果陣感覺...
mssss_
|
sandymama101 發表於 18-11-19 01:02
麻醉果陣唔痛..痛醉過後就會痛..最驚係種果陣感覺...

想問你植咗幾耐? 我都考慮緊植返隻大牙..
但問過兩間價錢都差9千蚊(一間韓國料, 一間瑞士料)
成個療程幾耐? 有保養, 定期跟進嗎? THANKS.