懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

出院第三天,知道坐月要穿長袖衫,唔好吹到風,冇得洗頭沖涼,又出汗,真係好辛苦,當同屋企人呻熱,想洗頭、沖涼,就會話唔著長袖入風就麻煩,沖涼就可以一星期抹一次身,頭就一定要坐完月先可以洗,我好想天氣快啲涼,咁會舒服啲,bb身體有少問題,應該過兩日可以出院,怕自己成日出汗好唔衞生咁....

子爵府

回覆 Connie_cat 的帖子

你屋企人唔俾你煲水沖涼?一般係可以沖涼洗頭,不過通常都係煲薑水,桂皮/桂枝水等

水晶宮

Connie_cat 發表於 18-11-16 12:01
出院第三天,知道坐月要穿長袖衫,唔好吹到風,冇得洗頭沖涼,又出汗,真係好辛苦,當同屋企人呻熱,想洗頭 ...

我順產,一胎冬天生,一胎秋天,都係日日沖涼,隔一兩日洗一次頭。 衛生最緊要,尤其係餵人奶/要掂BB。除咗衛生問題,我覺得沖涼令人精神啲、心情好啲,沖個靚涼洗個頭,我更有精神心力去應付顧新生兒。

別墅

HOPEFORBB 發表於 18-11-16 12:20

你屋企人唔俾你煲水沖涼?一般係可以沖涼洗頭,不過通常都係煲薑水,桂皮/桂枝水等 ...

佢哋話洗頭一定要坐完月先可以洗,洗咗會有頭風,沖涼就可以唔知用咩煲水抹身,唔可以沖

珍珠宮

環保接龍勳章

如果唔俾洗頭,用乾洗粉頂住先。
人生本是苦

別墅

EstrellaDamm 發表於 18-11-16 12:30
我順產,一胎冬天生,一胎秋天,都係日日沖涼,隔一兩日洗一次頭。 衛生最緊要,尤其係餵人奶/要掂 ...

我都覺沖涼洗頭令個人清爽啲,心情都好啲,我怕到時要照顧BB搞到自己心情低落,我就係打算為人奶啊,怕影響到心情都冇人奶....

子爵府

吓,咁都幾辛苦吓喎,呢個年代真係好少仲要跟呢啲咁o既習俗,我媽咪都比較傳統都未至於咁.......

JM辛苦你喇

別墅

KarenC 發表於 18-11-16 12:41
如果唔俾洗頭,用乾洗粉頂住先。

買咗,但好似冇咩用....不過心理上都好過啲嘅

別墅

HOPEFORBB 發表於 18-11-16 12:45

吓,咁都幾辛苦吓喎,呢個年代真係好少仲要跟呢啲咁o既習俗,我媽咪都比較傳統都 ...

係啦,當我話洗頭嘅時候,做陪月嘅親戚同朋友都叫我唔好洗頭呀~

大宅

其實可以冲涼洗頭,最緊要馬上吹乾吾好吹風
衛生好重要噶,以前舊社會條件吾好先話吾好冲涼洗頭而已

大宅

回覆樓主

坐月成日出汗又唔沖得涼,都唔知點算,我而家未生已經成日出汗好熱

別墅

efren 發表於 18-11-16 14:18
坐月成日出汗又唔沖得涼,都唔知點算,我而家未生已經成日出汗好熱

我就係生之前都有啲怕熱,早排屋企人仲話天氣涼,風扇都唔使開,但我生之前日日都要開風扇

男爵府

我冇理咁多,出院用花灑即刻沖涼洗頭,保持衛生
著短衫短褲,好易出汗又熱,我照開風扇

伯爵府

Connie_cat 發表於 18-11-16 12:40
佢哋話洗頭一定要坐完月先可以洗,洗咗會有頭風,沖涼就可以唔知用咩煲水抹身,唔可以沖
...

我生完第二日就沖喇,第一台咩都唔識

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得而家D天氣都幾涼爽喇,起碼唔熱...你係咪著得太多衫喇

水晶宮

Connie_cat 發表於 18-11-16 12:58
係啦,當我話洗頭嘅時候,做陪月嘅親戚同朋友都叫我唔好洗頭呀~

咁慘。。。我媽六十幾歲,都唔信呢啲喇。佢話當年佢生完都有沖涼洗頭。以前冇獨立浴室大毛巾暖風機風筒自來水熱水爐先至唔沖涼洗頭啫。

別墅

我要做媽媽 發表於 18-11-16 14:41
我覺得而家D天氣都幾涼爽喇,起碼唔熱...你係咪著得太多衫喇

我著普通長袖睡衣咋~

別墅

EstrellaDamm 發表於 18-11-16 15:08
咁慘。。。我媽六十幾歲,都唔信呢啲喇。佢話當年佢生完都有沖涼洗頭。以前冇獨立浴室大毛巾暖風機風筒自 ...

我都係咁同屋企人講,話最緊要洗完頭吹乾就冇問題,點知有個讀中醫嘅陪月話千其唔好,話濕咗個頭就入咗風,話三十日唔洗頭換三十年健康,真係激死,我暫時仲頂到,想到十二朝洗頭

水晶宮

Connie_cat 發表於 18-11-16 16:21
我都係咁同屋企人講,話最緊要洗完頭吹乾就冇問題,點知有個讀中醫嘅陪月話千其唔好,話濕咗個頭就入咗風 ...

竟然。。。我見而家都唔係個個中醫咁講㗎喎。

BTW 我媽都仲係幾健康㗎。

男爵府

Connie_cat 發表於 18-11-16 12:01
出院第三天,知道坐月要穿長袖衫,唔好吹到風,冇得洗頭沖涼,又出汗,真係好辛苦,當同屋企人呻熱,想洗頭 ...

唔比沖涼,但唔沖涼抱bb好似唔係甘好啦,就算唔比用花灑沖涼,至少都用薑水抺身,洗頭我就一星期一次

首頁

尾頁

跳至