婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

在我,咩理由都唔同意人哋嚟住,因為:唔慣
為免傷感情,不如一開始就 say no
寧願幫佢出一半住宿費

子爵府

回覆樓主:

你肯,叔仔老婆都唔肯啦。

大宅

komekome 發表於 18-11-16 12:52
叔仔長住外國,每年回港一次,年年都係住6299屋企,點知99同老公講話唔想煩,叫我老公叫叔仔住酒店,一係就 ...

你99味講左一係住你道,—係住酒店丫嘛!酒店呀,你99有幾煩呢?

子爵府

我也有房多,但我父母回港探我,我也是比錢幫佢地book酒店,大家舒服

男爵府

回覆 komekome 的帖子

我住在外国, 也是一年回来一次, 主要是探親人。 其实,一家四口,買机票已很贵。 如果父母/妹妹/哥哥有地方, 我们感情OK, 但仍要我们租酒店, 我会很难过。

水晶宮

BK Milk勳章

everydaymom 發表於 18-12-14 07:47

我住在外国, 也是一年回来一次, 主要是探親人。 其实,一家四口,買机票已很贵。 ...

父母都吾收留
老實兄弟姊妹我就介意
住酒店最好
大家習慣又吾同
香港地方吾係大
一屋都係人

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

everydaymom 發表於 18-12-13 23:47

我住在外国, 也是一年回来一次, 主要是探親人。 其实,一家四口,買机票已很贵。 ...

一家4口,都好難收留

大宅

我愛Corina 發表於 19-1-7 04:52
一家4口,都好難收留

同意, 輪住用廁所/梳洗/沖涼/洗衣機洗衫/瞓覺地方先係問題.........

公爵府

komekome 發表於 18-11-16 12:52
叔仔長住外國,每年回港一次,年年都係住6299屋企,點知99同老公講話唔想煩,叫我老公叫叔仔住酒店,一係就 ...

一年先翻一次都咁,你99好極都有限

公爵府

牛年勳章

有時,老人家年紀大左,執拾係辛苦的,有些老人家,為求見多d, 顶硬上,有些就吾想,都係體諒來的,她講得出辛苦,又耍明白她的難處

人有時,係好兩難,我覺得樓主內心,其實只係吾愤氣被安排,什至必須耍接受硬食而吾想,並非想到好吾方便或者吾夠地方,如果這件事,套用於自己親家姐或妹妹,妳會点做呢?

我自己曾經也招呼過我姑奶來住,而且係去完旅行回來,但我也好歡迎她們,因為,我每二年招待她們一次,我和老公好開心,見到她二姐弟有傾有說,小孩又一起飲飲食食,一起玩,衫就拎去冼衣店洗,我自豪既,係我奶奶吾冼煩惱

子爵府

everydaymom 發表於 18-12-14 07:47

你兄弟姊妹肯招呼,唔代表佢配偶想招呼你,貴就隔幾年先返,香港留食不留宿。
老實講:嬲你又唔知,話你又唔好意思,無謂攪到人啦。

大宅

其實你自己都話唔介意叔仔嚟住,咁就無謂鬥氣啦,令自己激心,又會影響同老公感情,如果叔仔一家人品無問題,老公又希望俾佢哋係到住,何況只係一年一次,我唔會令老公難做,仲會做好凖備招乎佢哋

首頁

尾頁

跳至