論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人姐姐1月完約。工人話可以自己搞掂手續。
佢填晒份新合約叫我簽
新約commencing day 寫舊約完約日八星期前。
想問下係咪一般正常做法應該寫返舊約完約前一日?
佢話寫早啲係因為驚搞唔切手續,我覺得好奇怪

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

keep-calm 發表於 18-11-16 12:59
佢填晒份新合約叫我簽
新約commencing day 寫舊約完約日八星期 ...

寫舊約完後果日! 因為新約係緊接舊約的!
放下自在

水晶宮

keep-calm 發表於 18-11-16 12:59
佢填晒份新合約叫我簽
新約commencing day 寫舊約完約日八星期 ...

你工人对於 "完約前8星期" 一知半解。完約前8星期係可開開始去领事館及入境處搅續約手續。而新合約上的 commencing date 絶不是舊合約完之前8星期。

新約 commencing date 應是接住舊約的 last day. 如舊約 last day 為2019年 1日10日, 新約 commencing date 就係1月11日。

舊約的 last day 係工人入香港境開約果一日+2年。如工人2017 年1月11日入境, 合約 last day 就係2019年1月10日。visa expiry date 就係2019年1月11日。

複式洋房

birdbird 發表於 18-11-16 13:46
你工人对於 "完約前8星期" 一知半解。完約前8星期係可開開始去领事館及入境處搅續約手續。而新合約上的 co ...

請問係唔係自己幫工人續約,最快要等到完約前嘅8星期先可以去申請續約,早過8星期領事館係唔接受申請?謝謝

大宅

cheukhim829 發表於 18-11-26 13:12
請問係唔係自己幫工人續約,最快要等到完約前嘅8星期先可以去申請續約,早過8星期領事館係唔接受申請?謝謝 ...

8 星期前係入境處最早接受申請嘅時間,唔係領事館。

最近試過完約前3個月交去領事館,諗住預鬆啲時間,但佢話唔收,俾咗個日期我叫我果日打後先好交俾佢。佢俾嘅日期係完約前9星期,你可以參考下。

複式洋房

MichEAL82 發表於 18-11-26 15:12
8 星期前係入境處最早接受申請嘅時間,唔係領事館。

最近試過完約前3個月交去領事館,諗住預鬆啲時間,但 ...

唔該哂您詳細講解,我明白了,謝謝

大宅

想請問去菲領事館嗰度是否要姐姐本人去遞表?

大宅

hoho1230 發表於 18-11-26 17:39
想請問去菲領事館嗰度是否要姐姐本人去遞表?

僱主去都得,我就係自己去,因為唔想俾自己嘅身份證副本經佢手。

但有好多僱主會口中姐姐去搞,視乎你個人選擇啦~

大宅

MichEAL82 發表於 18-11-26 22:33
僱主去都得,我就係自己去,因為唔想俾自己嘅身份證副本經佢手。

但有好多僱主會口中姐姐去搞,視乎你個 ...

謝謝回覆! 我都係咁諗。

大宅

另外請問去菲律賓領事館遞表係咪去統一中心嗰度? 唔記得邊度見過話係灣仔

僱傭合約見證人是否其他家庭成員都可以?

謝謝!

大宅

hoho1230 發表於 18-11-27 11:17
另外請問去菲律賓領事館遞表係咪去統一中心嗰度? 唔記得邊度見過話係灣仔

僱傭合約見證人是否其 ...

交表嘅話交去灣仔美國萬通大廈16樓,交完後佢會俾張紙你,叫你指定日期或以後去統一中心攞。所以交表同攞返係唔同地方。

見證人求其搵個識簽名嘅人就得

大宅

MichEAL82 發表於 18-11-27 14:07
交表嘅話交去灣仔美國萬通大廈16樓,交完後佢會俾張紙你,叫你指定日期或以後去統一中心攞。所以交表同攞 ...

唔該晒!

大宅

回覆樓主:

我工人都係1月完約,請問可否詳細講解,怎樣自己去續約?謝謝幫忙

大宅

請問一式4份藍色合約系咪一定要打字機打?手寫得唔得?thanks

另交入境處個兩份表內的合約no系賣新續個份對嗎?謝謝

大宅

回覆樓主:

我都想了解多D,因我家工人都係2月完約

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

KeyC 發表於 18-12-11 12:54
請問一式4份藍色合約系咪一定要打字機打?手寫得唔得?thanks

另交入境處個兩份表內的合約no系賣新續個份 ...

我續三次都係手寫
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

大宅

喺菲領事館取回文件後,如用投遞方式交表去入境處,請問份合約(ID407)係咪交晒三份? 到領簽證時會比番兩份?

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

hoho1230 發表於 18-12-12 14:23
喺菲領事館取回文件後,如用投遞方式交表去入境處,請問份合約(ID407)係咪交晒三份? 到領簽證時會比番兩份? ...

問過話交1份。想知visa 費用點比如果郵寄
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

大宅

alicialee1210 發表於 18-12-12 16:22
問過話交1份。想知visa 費用點比如果郵寄

謝謝回覆。

費用係收到信通知去攞visa時交

首頁

尾頁

跳至