自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實了解中國歷史既,又有能力既,絕對要俾自己或下一代留條後路.

伯爵府

樣禾糖 發表於 18-11-18 07:29
留加拿大for 3 weeks, 其實都係旅行, 旅行都叫悶,好明顯佢唔識玩啦
...

佢只沉醉於祖國嘅先進(支付寶),連交電話費都驚餐飽嘅阿叔,機會緊係唔會俾佢啦。
佢所謂嘅悶,但就係其他人搵到嘅享受、樂趣。
但佢次次都要衝出嚟懶係點醒你班友,佢永遠都唔會諗下自己嘅問題,自大到不行!

伯爵府

artroboy 發表於 18-11-18 13:16
哈哈!多謝你的笑話!

大陸咁多好嘢做乜咁多中國人放棄自己國家呀?

子爵府

978212 發表於 18-11-18 14:05
其實了解中國歷史既,又有能力既,絕對要俾自己或下一代留條後路.

香港一直有枝盲公竹,李氏也

子爵府

A_lcy 發表於 18-11-18 14:16
大陸咁多好嘢做乜咁多中國人放棄自己國家呀?

所以咪話大力言行一致,好過呢班偽善者。至少佢堅持所信,不斷游說人之餘自己都無偏離,總好過一些寬己嚴人,

講一套做一套。

公爵府

大力大力 發表於 18-11-17 13:20

我又唔明白,怎可說是多個選擇呢?

而家住喺香港,稱之為家嘅人,除左好小部分真係原居民嘅後代,大部份都係某一代父輩祖先從祖籍移居來的,當年嘅香港,尤其開埠初期,係一個冇人冇物嘅小漁村,相信好多內地城鄉都比當時嘅香港繁榮,佢地當年離開家鄉,恐怕都有唔少父老鄉親同佢地講過你呢番話,唔聽話堅持離開家鄉嘅,來到香港,闖出一片天,子孫有新出路。如果冇佢地當年嘅冒險,冇佢地肯離開 comfort zone,冇佢地願意自己一代辛苦,哪有我哋今日嘅安樂?

我並唔係話移民一定好過留喺香港,呢個係個人選擇,每個人都有自己喜歡嘅生活方式,也有唔同嘅願景,有 d 可以喺香港實現,有 d 外國更適合,並唔係一句主場之利就可以概括,再者,移民後,子孫喺外國長大受教育,咁佢地喺當地都一樣有主場之利,外語變成佢地嘅母語,工作機會唔見得會差過香港。你喜歡香港,生活得如魚得水,很好呀,那就繼續住開心住落去;有人覺得外國的生活更適合,也很好呀,點解唔可以祝福人地在異地找到理想的居住地,鄧人地開心?

琥珀宮

waic 發表於 18-11-18 07:49
大力兄唔使氣餒,雖然你見解有時末必被人接受,但我相信你是一個好心人,有時忠言確實會是逆耳,又或者有 ...

「沒有說誰對或錯,只係見解不同吧。 」

若尊重每人有唔同見解,就唔會話咩忠言逆耳,認為自己係好心講果d,因為係忠言,所以人地才唔啱聽!

伯爵府

artroboy 發表於 18-11-18 14:30
香港一直有枝盲公竹,李氏也
係,大陸人都佩服+x哥既政治敏感度,指路明燈,12,13左右已開始行動,依架隨時可以隔岸觀火.

珍珠宮

978212 發表於 18-11-18 15:46
係,大陸人都佩服+x哥既政治敏感度,指路明燈,12,13左右已開始行動,依架隨時可以隔岸觀火.
...
當年佢係英國買水買電, 大把人讚佢玩緊世界版大富翁,
佢呢D級數就唔單只為子孫後代, 仲係為集團利益著想,
真係有錢人, 邊有得話走就走, 大把野要部署

伯爵府

體制已決定呢個國家既命運,只會不斷循環,一個決定就可以裹挟所有國民既命運.

男爵府

artroboy 發表於 18-11-18 13:42
希臘,真心勸你唔好諗。泰國好過

請問點解咁講?

侯爵府

2018復活節勳章

artroboy 發表於 18-11-18 14:34
所以咪話大力言行一致,好過呢班偽善者。至少佢堅持所信,不斷游說人之餘自己都無偏離,總好過一些寬己嚴 ...

你估佢唔想偽善?
說穿了,是 $ 。
而家移民門檻越來越高。

子爵府

nintendo 發表於 18-11-18 16:25
你估佢唔想偽善?
說穿了,是 $ 。
而家移民門檻越來越高。

我都信佢有d銀両既,以佢個性積少成多,人民幣定期加買樓,係近廿年確有機會致富。佢個仔都以本地大學畢業,佢應該係真心信仰中國式既教育及模式。

不過以佢不斷入post 想說服自己及他人既言行,估計佢自己都開始疑惑中⋯⋯但自己抗逆能力又不滯,點算?

珍珠宮

木土土 發表於 18-11-18 15:18
「沒有說誰對或錯,只係見解不同吧。 」

若尊重每人有唔同見解,就唔會話咩忠言逆耳,認為自己係好心講果 ...

咁論壇就係要黎比持各種見解嘅人發表,有人反對大力兄,亦可有人讚同,對嗎? 論壇嘅野,大家得閒吹吓水者

大宅

54heima 發表於 18-11-17 08:27
這議題上你太保守,不是生活安逸舒服大過一切,我贊同人要出去闖,尤其年輕人,一切皆是自己選擇,只要不 ...

大宅

waic 發表於 18-11-18 16:45

咁論壇就係要黎比持各種見解嘅人發表,有人反對大力兄,亦可 ...

問題係,這個主題是討論移民。
大力入來踩塲,是他不尊重在先。

男爵府

Wish1388 發表於 18-11-18 10:46
幾十萬euro唔係投資,係用左就無。
其實正式黎講移民保加利亞係要投資51.2萬歐元(普通入籍申請)或者102. ...

意思係果30萬euro係行政費加100萬既利息?咁如果本身已有100萬euro,唔洗借錢會唔會平d?

子爵府

lovebabay 發表於 18-11-18 16:11
請問點解咁講?

留意下當地債務及現在最大海外投資者

子爵府

artroboy 發表於 18-11-18 16:37
我都信佢有d銀両既,以佢個性積少成多,人民幣定期加買樓,係近廿年確有機會致富。佢個仔都以本地大學畢 ...

條友吹咋嘛?
又樓又定期又咩個仔大學畢業,邊有人咁蠢將自己的財政私隱在網上講晒出黎?
真係有錢、仲要係男人,點會咁得閒成日上女人網認c 認p
唔怕俾熟人知道笑到面黃咩
我夠話自己半億身家有幾個藍籌屋苑單位收租自己住般咸道啦

恃住有少少見識就成人挑人機移民,講多兩講都露底啦
在加拿大住過三星期有幾出奇
去過坐移民監入左籍再回流先講啦好心

男爵府

nintendo 發表於 18-11-18 16:25
你估佢唔想偽善?
說穿了,是 $ 。
而家移民門檻越來越高。

我反而覺得佢係真心真心相信中國嘅一套。佢自己有成庭訓係老竇嘅教育底下,都係極度保守派。其實佢有呢個選擇冇問題,唔好迫其他人做信徒。仲要一副我教精你叫咗一點先討厭呀嘛。

首頁

尾頁

跳至