跌打敷藥可以敷幾耐?

jacky1666_hk
|
20150618bb 發表於 18-11-16 17:37
應該唔係位置唔同,佢可以唔收錢比你走,因我女兒帶左500元佢收160無錢找比我女兒,佢話你走先回,頭先比錢佢, ...

好,Thanks
kavenzou
|
「跌打佬要佢敷過夜」我睇嗰個都係咁,不過係第二日瞓醒自己拆,拆完先去覆診
lam133
|
jacky1666_hk 發表於 18-11-16 15:45
西區。350/一次

美孚300元一次
中藥80-90元一次
|
kavenzou 發表於 18-11-16 21:02
「跌打佬要佢敷過夜」我睇嗰個都係咁,不過係第二日瞓醒自己拆,拆完先去覆診
...

姐姐食完飯覺得痕,拆左啦
yanfaifai
|
藥如果用酒開,不能敷太久
有些用蜜糖開,就可24小時
|
yanfaifai 發表於 18-11-16 23:39
藥如果用酒開,不能敷太久
有些用蜜糖開,就可24小時

原來係甘,長知識,Thanks
kavenzou
|
jacky1666_hk 發表於 18-11-16 22:49
姐姐食完飯覺得痕,拆左啦

通常沖完涼,濕左水焗住就會痕
當然,痕就最好拆左佢
cinda72.
|
jacky1666_hk 發表於 18-11-16 13:17
姐姐扭親腳睇跌打,但係跌打佬要佢敷過夜,叫我第二日先帶佢黎拆同再敷,一般係米甘嫁?
我媽話吾會敷多過8 ...

係架,full過夜,第2日再睇換藥
但要留意,有機會皮膚好痕同紅晒
拗柴較移位我都試過,起碼要連睇2星期鐵打換藥,中間唔好停呀,唔好濕水,腳趾果d用濕布沒下就算
一定要睇到消腫,唔係既驚第時風濕
emoh
|
20150618bb 發表於 18-11-16 16:02
150至200元左右做得好好[有醫德],有興趣比個位置你.

可以pm 我嗎?
Amy1974
|
kubiwong2009 發表於 18-11-16 17:06
如果冇進展,又太腫,摸下有冇發熱感覺,試下西醫,食消炎藥快的好,我覺得消腫和發炎西藥會快好的。
...

其實醫病唔可以一味講快。

無錯,口服消炎藥食落肚,當然係快見效。但係諗下,點解啲人仍然會用消炎止痛藥貼?

主要係劑量嘅問題,直接由皮膚滲落去患處,就可以用低嘅劑量達到相同療效。消炎藥對身體有害,免得過都唔想食咁多。

身體係自己嘅,如果唔係急住返工,慢慢調理都唔係壞事。
|
update 返先,第二日再敷到夜晚姐姐覺痕,就拆左,其實我眼見無乜野嫁啦,但係佢呢就話仲腫仲痛。

之後隔左兩日,我媽帶左佢入粉嶺睇,粉嶺個個聽講好出名,不過佢睇完話已經無乜野,敷多6個鍾藥。
20150618bb
|
emoh 發表於 18-11-22 09:27
可以pm 我嗎?
在#12....20已經有
catiou627
|
敷得太耐容易敏感,敏感就唔可以繼續敷,所以多數敷過夜,第二朝起身就拆。
peony_so_hk
|
8個鐘差唔多
hideewong0514
|
一晚應該可以吧