自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

畀面勳章

無法,大人是面鏡⋯我99又係個人好求其,佢幫我叔仔湊小朋友,個個學曬佢d衰野,例如撩鼻屎仲要同小朋友講有鼻屎梗要撩出來之後仲要彈走
終於叔仔老婆同我99爆餐頸,而家小朋友叔仔外母湊,d壞習慣都糾正唔到

你自己湊返還好,好醜教出嚟你自己負責任,我叔仔換左外母湊,又係無say

ChanBi    發表於 18-11-16 17:19

別墅

回覆 ccw1830 的帖子

為母則強,我愈來愈體會到

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

ChanBi 發表於 18-11-16 17:12
回覆 bubu7 的帖子

依家係自己湊返呀,但住得近,成日會見

見少啲得唔得呀?

別墅

回覆 lovelybaby2015 的帖子

彈走真係不得了!!!

大宅

回覆樓主:

3,4歲小朋友已經有思考能力, 同小朋友解釋點解食物跌落地唔食得好過執著老人家點講, 當小朋友知道/理解就自然會跟自己果套。

別墅

回覆 vivibabyvivi 的帖子

會返去食晚飯

別墅

噤又唔使講到有小三噤嚴重呀?兩公婆都係互相體諒,無論搵錢定湊仔都一樣可以有壓力掛

子爵府

回覆樓主:

自己凑自己教,教識呀仔,下次見到嫲嫲執起跌左落地下嘅食物,要同嫲嫲講:跌落地好多細菌架,唔食得架! 如果你喺側邊,仲可以贊下個仔講得啱,識得教返嫲嫲。

ChanBi    發表於 18-11-16 17:36

水晶宮

畀面勳章

ChanBi 發表於 18-11-16 17:14
回覆 ccw1830 的帖子

為母則強,我愈來愈體會到

所以你應該慶幸響佢未長大時可以接手,否則大個左,想佢改變都好難。
睇下你同99可否減少見面?如果本身同99关系只是一般,我會直接了當同佢講:而家自己湊返,希望仔女可以聽返我話
c6方面就算吧啦丶佢都係你99教出來,就算有咩壞習慣佢唔認同,多多少少都習慣曬啦

sorry剛看到原來係樓主個fd,仲以為是樓主添

ChanBi    發表於 18-11-16 17:36

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

就算會同嫲嫲成日見, 媽媽做左ftm對仔女的時間一定比嫲嫲多, 媽媽只要私下用道理同仔女解釋邊樣啱與唔啱便可, 至於老公自小受佢阿媽薫陶而且夾係兩個中間, 確係好難要佢點的。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

ChanBi 發表於 18-11-16 17:27

噤又唔使講到有小三噤嚴重呀?兩公婆都係互相體諒,無論搵錢定湊仔都一樣可以有壓 ...

跌左啲食物食唔食都叫有壓力,咁你一定贏晒啦

Miulo    發表於 18-11-16 17:44

男爵府

其實跌一跌落地下,無事的,可以叫99自己食

ChanBi    發表於 18-11-16 17:41

公爵府

你朋友已經做ftm,自己凑小孩,對小孩時間多過99啦,咁又有乜問題啫,係佢自己無辦法教到小孩,就咪將責任推落99度啦。你朋友現在有大條道理,有咁遠搬咁遠,以後同99不相往來,咁佢嘅小孩將來就一定係人中之龍,人中之鳳。

侯爵府

畀面勳章

坦白講,朋友呻就一定係避重就輕講,講出來一定係人地錯曬丶自己啱曬,一定加左個人感情落去講,有時朋友講既野聽下就算,可能得6丶7成係真,當埸安慰下佢就得,無謂幫佢開post"宣揚"

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ChanBi 發表於 18-11-16 15:56
朋友自從有咗細妹之後就轉做ftm,以往哥哥都係99湊開,因為老人家都係偏放任,接手果陣都花左好多時間調節個仔 ...

2對1,輸硬喎。
算囉,唔係點?都唔夠佢地講。

如果小朋友肚痛,佢負責帶睇醫生就可以。

利申,有冇聽過「五秒法則」?跌左落地5秒之內係不沾菌既

瑪瑙宮

大廚勳章

ChanBi 發表於 18-11-16 17:27

噤又唔使講到有小三噤嚴重呀?兩公婆都係互相體諒,無論搵錢定湊仔都一樣可以有壓 ...

但日呻夜鵝。。。個老公最多吾出聲。。但心已好煩厭。。。男人覺得呢d小朋友雞毛蒜皮都同我投訴一餐。。。。相對面對職場腹背受敵人事問題上司下屬問題真係會覺得好小事。。。

久而久之都唔係好願返屋企。。因為我老婆一返嚟就有一堆投訴。。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

別墅

其實咪話係其中一件事囉...
唔緊要啦,大家都無壓力就最好啦 -_-

我都係想幫下朋友,睇下大家有無好d意見,
見到佢原本有份啱啱有成績嘅工作要放棄,
忽然要全職一拖二,唔好話跌唔跌個包,本身已經好有壓力...

咁兩公婆唔係你分享就我分享咖啦,
唔係下下要分大小事先講得呀?

又不過每對夫妻相處都唔同,
多謝你意見:)

珍珠宮

三四歲都返KG啦,學校生活都學到好多習慣,而家有幾何見到三四歲重會執地下食物?

別墅

回覆 seaheart88 的帖子

又唔係日講夜講秒秒講,呢個都唔係佢地唯一話題,
只係一講到佢99,老公就無反應,
所以依家都少同老公講
變左同我呢d多事朋友講,
開post都係集思廣益,想睇下幫唔幫到朋友啫

伯爵府

ChanBi 發表於 18-11-16 15:56
朋友自從有咗細妹之後就轉做ftm,以往哥哥都係99湊開,因為老人家都係偏放任,接手果陣都花左好多時間調節個仔 ...

其實都有少少關你朋友既問題, 因為當日俾99湊既時候, 佢點解唔教阿仔正確既方向, 放任99點教, 到而家自己湊返先知個問題嚴重?我諗呢d壞習慣並非一朝一夕訓練出來囉

首頁
12345...6

尾頁

跳至