心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個女已經8個幾月,依家就同6299住既,但係啲生活習慣,衛生,語氣態度我覺得好差,尤其個女開始大,又成日依依啊啊,我真係好怕佢學哂佢地啲黑人憎語氣。所以我會間唔中就返娘家休息下放鬆下,但係一返到唻,我爸媽真係乜都攪掂哂,我明白有人幫手係好,但係佢地幫到我連抱個女都冇抱過咁濟…一去到呢啲時候,我一係就暱入廁所喊下(不過唔敢有聲),一係就落街hea,我一諗到個女好似冇我都得,我就有一下想衝出馬路/搵個地方跳落去。就算同身邊既人講,講既時候人地咪會安慰話:唔係咁架,唔好亂諗,佢始終係你個女。但係當真係發生呢啲情況既時候,偏偏就唔會有人理我感受

男爵府

理解樓主感受 ! 有苦自己知 !
好多上一代6299就係咁,難聽就叫好心做壞事!
落力幫手超越界限,有好有唔好。

間接好似取代新一代父母地位,莫視主角存在。
佢地唔明親子關係既意義 ! 亦冇細心顧及身邊人!

同佢地和氣商討下喇,任務崗位分配問題,
但又唔好自己攞返晒來做,否則老人家又少氣!

留意自己有冇患上產後抑鬱??
靜雞雞咸係唔值得囉!放開心情,培養靚靚情緒準備未來!
努力 !加油 !

別墅

cedarcone 發表於 18-11-17 00:25
理解樓主感受 ! 有苦自己知 !
好多上一代6299就係咁,難聽就叫好心做壞事!
落力幫手超越界限,有好有唔好 ...

多謝你啊~其實我都會問自己究竟喊乜,但係真係好忍唔住。我都覺得自己有啲癲癲地…我亦都清楚,經常同自己講啲老人家係錫孫先會咁,但不過我就覺得自己好似冇左個女咁。認真,我好努力叫自己唔好諗埋一邊,但係真係搵唔到可以傾訴對象,個女變得唔需要我,我唔知自己仲可以做啲咩…但係生完咁耐,就算產後抑鬱都好應該唔會就唻9個月都有啩~

男爵府

傻喇!點會無咗個女呢!等佢大啲識得叫媽媽時,你就會感覺好窩心咖!
將來有好多親子活動,保證你同個女難分開添!

而家暫時有人幫你手,但未必長久,呀囡成長階段都需要媽媽的。
幼稚園至小學,你就會大把野做,例如學校家長日,溫書教功課……
好多野要媽媽親力親為 ! 你地位好重要! 俾啲信心自己 !

產後抑鬱潛伏會長達一年或以上,
希望你既係情緒病,但如果成日谷埋谷埋,都有機會升級變抑鬱。

努力 ! 加油 !

別墅

雖然我未有小朋友, 不過大概可以想像照顧小朋友既壓力有幾大...也很明白有了小朋友後整個世界變得圍住佢轉. B女8 個月大, 相信你為左佢努力足8 個月. 你要為自己既努力俾掌聲自己..愛她之餘也要愛自己.

喊, 是因為心情鬱住鬱住太大壓力吧.

不如問下自己, 如果有一小時break, 你會想點慰勞自己? 食返夠本? 行街買衫俾自己?

別忘記對自己好先識得對人好啊...

別墅

cedarcone 發表於 18-11-18 01:17
傻喇!點會無咗個女呢!等佢大啲識得叫媽媽時,你就會感覺好窩心咖!
將來有好多親子活動,保證你同個女難 ...

我已經經常同自己講,我比起好多人好好多架喇,有自己阿媽同奶奶幫,但係就係唔知點解突然之間情緒到,就覺得好似個女唔係我既,我個女唔會好痴我,唔會扭我抱,我覺得自己唔識做人阿媽

別墅

pnylw 發表於 18-11-18 11:31
雖然我未有小朋友, 不過大概可以想像照顧小朋友既壓力有幾大...也很明白有了小朋友後整個世界變得圍住佢轉. ...

其實我同奶奶住都算多自己時間,只不過就算落街買野,個心都好想快啲返去見個女(當然亦有唔放心成分),老公帶我出街,我睇唻睇去都只會睇佢兩父女既野,自己野點都睇唔上眼,我生完果陣都覺有啲唔妥,但唔算嚴重,只係冇諗過咁多個月後仲會咁

水晶宮

回覆樓主:

反健康院做評估,你有產後抑鬱傾向哦~

別墅

spikenard 發表於 18-11-18 22:29
反健康院做評估,你有產後抑鬱傾向哦~

咁都屬於產後抑鬱

複式洋房

udonmom 發表於 18-11-18 22:00
我已經經常同自己講,我比起好多人好好多架喇,有自己阿媽同奶奶幫,但係就係唔知點解突然之間情緒到,就 ...

我都係6299幫手湊b,佢地係好錫好錫bb,個程度係去到我放工返屋企,佢地都繼續抱住阿b唔放手,我主動話要抱一陣之後佢地又要求抱番,d人話有人錫你個bb咪好囉,身在福中不知福,但我真係好想放工後獨佔阿b,覺得阿b好似俾人搶走左咁,經常悶悶不樂,有時諗會唔會係自己問題,都怕有產後抑鬱,之後我同個朋友傾,原來佢都有類似嘅情況,當時佢唯有好努力主動咁要求想抱想陪bb玩,漸漸佢6299可能feel到我個朋友咁樣,有時都會主動俾番我朋友抱,所以我而家想抱就會主動講,6299都明白,所以家人溝通其實好緊要,總之記住有咩事講出黎就ok喇,好過估估下, 咁樣好大壓力架

別墅

Bear27 發表於 18-11-23 17:33
我都係6299幫手湊b,佢地係好錫好錫bb,個程度係去到我放工返屋企,佢地都繼續抱住阿b唔放手,我主動話要 ...

因為我係同6299住,平時都係自己湊女,返到娘家我爸媽就會抱住個女唔願放手,所以我又唔想好似霸住個女唔比佢地咁(加上我個女都中意公公婆婆)所以我成日都要自己天使同魔鬼掙扎…其實我覺得佢唔會同公公婆婆陌生係好架,但係又會覺得個女唔需要我,自己好似冇左個女咁,好失落…但我好似控制唔到叫自己唔好咁諗

複式洋房

udonmom 發表於 18-11-24 02:13
因為我係同6299住,平時都係自己湊女,返到娘家我爸媽就會抱住個女唔願放手,所以我又唔想好似霸住個女唔 ...

我而家唔係同6299住,不過遲些會搬番去,其實我之前同你諗法差唔多,我見到6299咁鍾意抱阿b,若果我都搶住黎抱,好似唔係咁好,又怕6299唔鍾意,但我個心真係好想抱,但又唔可以表現出黎,一直去到有一次...同6299c6一齊出去酒樓食飯,6299全程都抱住阿b,完全無意識俾阿b我同c6抱,c6 feel到我有d唔開心,所以就主動向99話想抱阿b,咁我同c6就抱左阿b出去睇海鮮石斑咁,睇左一陣返埋位,62已經表示要抱,我不情願咁俾62抱番,62一直抱到搭車離開時先俾番我地,我當晚向c6發脾氣,我同c6夾埋抱左唔超過10分鐘

複式洋房

回覆樓主:

我同c6講點解6299唔諗下,我地返工成日無見係好掛住阿b,佢地湊左成日點解仲要霸住黎抱,c6話我可以主動表達想抱就可以,唔需要太過理會人地,仲要嗰個係自己b,若果成日都諗人地先,咁就咩都做唔到,跟住會自責,最後變成後悔,我個朋友c6都話主動講就可以,無咩好怕,所以你試下主動同你爸媽表達就可以了

別墅

Bear27 發表於 18-11-24 15:36
我同c6講點解6299唔諗下,我地返工成日無見係好掛住阿b,佢地湊左成日點解仲要霸住黎抱,c6話我可以主動表達 ...

有啊~但係我唔知點解一開聲就會鼻酸眼濕濕,跟住因為唔想喺個女面前喊所以就自己行開左…其實我唔係想喊架,但係就係忍唔住,攪到我爸媽呆哂,唔知我做乜

複式洋房

udonmom 發表於 18-11-25 02:00
有啊~但係我唔知點解一開聲就會鼻酸眼濕濕,跟住因為唔想喺個女面前喊所以就自己行開左…其實我唔係想喊 ...

其實我都有同感,有時見阿b好痴62,而99又成日同我地講阿b好痴62,我嗰刻都諗會唔會阿b唔需要我?我c6都成日話我胡思亂想,可能真係做媽媽先明,所以我覺得係正常架,不過我又不至於會喊囉,可能遲些bb識叫你媽媽時可能會好d,媽媽個形象會鮮明好多

別墅

Bear27 發表於 18-11-25 15:35
其實我都有同感,有時見阿b好痴62,而99又成日同我地講阿b好痴62,我嗰刻都諗會唔會阿b唔需要我?我c6都成 ...

希望係啦…我唔想比人覺得我痴痴地 但係我個女4,5個月果陣已經會“巴…巴”咁發音,到依家9個月都未媽過

複式洋房

udonmom 發表於 18-11-27 16:25
希望係啦…我唔想比人覺得我痴痴地 但係我個女4,5個月果陣已經會“巴…巴”咁發音,到依家9個 ...

人地話好多時叫爸爸先,不過開頭係無咩意識咁叫

別墅

Bear27 發表於 18-11-28 11:13
人地話好多時叫爸爸先,不過開頭係無咩意識咁叫

其實好多專家都話佢地只係開始發音,但係c6興奮到傻,低低地
不過講返正題,呢幾日上網都睇到有啲人產後抑鬱係幾年後都會發生,我真係擔心自己控制唔到…

複式洋房

udonmom 發表於 18-11-28 17:34
其實好多專家都話佢地只係開始發音,但係c6興奮到傻,低低地
不過講返正題,呢幾日上網都睇到 ...

係呀,有時d爸爸好單純架 似佢地咁都幾好!幾年後都有? 咁好嚴重喎!希望我地兩個都唔會有啦,其實我覺得好多時抑鬱係自己將d負面情緒鬱鬱埋埋係個心度,舒發唔到出黎,所以有時適當咁發下脾氣係需要嘅 有時我都發c6脾氣

別墅

Bear27 發表於 18-11-29 04:31
係呀,有時d爸爸好單純架 似佢地咁都幾好!幾年後都有? 咁好嚴重喎!希望我地兩個都唔會 ...

係啊~網上有講,有啲可能3,4年後先唻料,有啲可能6,7年,都係啲小朋友開學果啲交接期,唉…希望唔關我地事啦 c6……正一c6唻架,好地地果陣咪叫我有咩同佢講囉,到我真係情緒到(無論係發爛咋定喊),佢塊面黑過我啊!淨係問:咩事啊你?到事後我再用佢講返,又一臉內疚咁既樣,我真係乜都攞哂出唻插佢

首頁

尾頁

跳至