減唔減泵好?點減會好啲?

tsu
|
我係全泵媽
辛辛苦苦追奶
3星期前 終於追到夠阿囝食
而家阿囝2個大 每日食緊6餐 每餐160ml
每日約960ml(32oz)

我返左工都唔敢懶
每日泵6次 每次30分鐘 日日如是
半夜當然都起身泵
返工都係眼瞓都頂硬上

而家有進展左 每日有約1250ml -1350ml不等
但雪櫃冰格又放唔落 又唔想倒
咁我就開始諗不如俾自己泵少次 由6次轉做5次
多返啲時間
但心又驚以後佢會之後唔夠食
睇啲育兒書又話2-6個月會食一樣量

想問下大家經驗呢!減唔減好?定等佢3個幾月先減

如減泵 我應 行邊個時間好呢?
1) 0720 1120 1630 2130 0200
2) 0720 1120 1530 2030 1200

謝謝

freshrose
|
tsu 發表於 18-11-16 17:17
我係全泵媽
辛辛苦苦追奶

如果你半夜唔泵,奶量好易跌,所以1 會比較好,但會辛苦
helenaki17
|
我bb真係2-6個月食一樣量
由5安去到7安但時間已經隔開左d所以其實差不多
我都覺得1好d
半夜泵一轉好緊要
你泵多個幾月會頂唔順零晨起身架啦
你盡量而家起到身就起
JpAurora
|
我都覺得 1好啲,時間隔得平均啲,而且夜晚都有4-5小時好好瞓。
scmtse
|
我有兩個小朋友,兩個都全泵,大既已經六歲,細既九個月仲泵緊,兩個小朋友三個月過左猛長期,已經食少左,到五個半月加固仲少。我第一個小朋友到過左四個月先減半夜泵,第二個好早已經隔五六個鍾先泵,因為冇較閙鐘,有時候夜晚訓好d,起身仲多奶。我三個月左右都泵大約1.1-1.2L 完全夠食,依家九個月食得750ml ,所以我覺得你減半夜泵冇問題。
tsu
|
tsu 發表於 18-11-16 17:17
我係全泵媽
辛辛苦苦追奶

最後我而家行緊 1
因為我太怕會跌到唔夠囝囝食⋯

中途醒真係辛苦啲
但跟本到4個幾鐘都會谷到醒醒地⋯
咁樣嘅話,就有規律啲咁泵吧!
少左一泵晚上時間好洗好多!可以陪下囝玩
唔駛一個人係房對住個泵

到而家為止,減左做5泵4日。
暫時無跌過⋯仲係1.2-1.3L
希望保持住⋯
Misspeach
|
tsu 發表於 18-11-30 18:16
最後我而家行緊 1
因為我太怕會跌到唔夠囝囝食⋯

我想問你開頭一日泵幾次 滿月時泵幾次
幾時開始變5泵架?
tsu
|
Misspeach 發表於 18-12-1 12:17
我想問你開頭一日泵幾次 滿月時泵幾次
幾時開始變5泵架?

我一開始係埋身。睇返記錄,一日有6-8次埋身。

埋身3星期後我轉做全泵。
一日7-8次每次30分鐘。加每日powerpumping 1次

返工前一星期開始由7轉6泵
一直奶量慢慢上,由一開始2邊次加埋8-90ml
每十日八日就會多啲啲又多啲啲
到囝佢2個幾3個月 我奶量追到佢食量有多3-40%以及已返工幾星期就開始考慮轉5泵了。

momotang
|
tsu 發表於 18-12-3 18:19
我一開始係埋身。睇返記錄,一日有6-8次埋身。

埋身3星期後我轉做全泵。

我想問下點樣由7泵轉6泵,尋日開始延長3.5個鐘泵一次,今日再試4個鐘一次,但我3個鐘到就已經谷奶,忍住唔舒服都要忍到4個鐘,但有時4個鐘感覺到硬硬地了,有時泵唔清,係咁按摩,好驚塞。
tsu
|
momotang 發表於 18-12-8 18:38
我想問下點樣由7泵轉6泵,尋日開始延長3.5個鐘泵一次,今日再試4個鐘一次,但我3個鐘到就已經谷奶,忍住唔 ...

我7泵嗰時,係晚上隔4.5小時 日間每3個鐘一次。
所以轉做6次其實個胸都唔會太唔慣。
係會好似夜晚咁谷
所以我一來就即轉⋯
但我每次一定會泵足30分鐘,其間引多啲奶陣 清快啲,再最後擠清佢。

但咁樣都好,去到某個奶量,其實真係點都塞
一時左一時右⋯好煩又痛⋯
的確好擔心發炎發燒就咩奶都無晒⋯