0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

就算係臨生前果晚,都仲係同丈夫二人世界,洗好曬紗巾衫仔及奶樽,也舖好了床仔。一生完帶BB返家果日開始,個生活完全唔同曬。屋企無工人幫手,只可以用混亂嚟形容。話咁快,咁嘅生活(每幾個鐘一個cycle陪B食玩瞓換片)就快半年,當然係越嚟越好,開始叫做setup 得有D條理。暫時唔可以話完全習慣,但都接近7-8成了。唔知大概幾時先可以完全適應到呢?你哋嘅經驗又如何?

男爵府

babyfung61 發表於 18-11-16 17:53
就算係臨生前果晚,都仲係同丈夫二人世界,洗好曬紗巾衫仔及奶樽,也舖好了床仔。一生完帶BB返家果日開始, ...

適應,當你習慣有佢就開始適應⋯⋯ 不過翻唔到從前⋯⋯

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 bchuma 的帖子

其實我仲未完全適應,硬係有種幫人託兒嘅感覺。心中好似總覺得有個限期,而當我完成咗呢份工,我就可以回復以前嘅自由。但明知現實唔係咁。

男爵府

babyfung61 發表於 18-11-17 00:42
回覆 bchuma 的帖子

其實我仲未完全適應,硬係有種幫人託兒嘅感覺。心中好似總覺得有個限期,而當我完成咗 ...

第一個生出來 我係完全接受唔倒 然後都自稱媽媽覺得好奇怪 ⋯⋯慢慢⋯⋯ 有左感情就適應啦。無可能恢復翻以前嘠。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

bchuma 發表於 18-11-17 17:32
第一個生出來 我係完全接受唔倒 然後都自稱媽媽覺得好奇怪 ⋯⋯慢慢⋯⋯ 有左感情就適應啦。無可能恢復翻 ...

我都差不多... 每次訓醒都會諗一諗先醒起,我有個b喇.... 未係好覺得自己變左一個媽媽.... 同埋覺得好大壓力,因為個責任好大,要照顧一個bb⋯⋯ 我自己媽唔會幫手,我又衰唔想放手比99(主要因為佢好污糟),所以主力一個人湊,都幾辛苦
大事化小, 小事化毛.........

男爵府

kmbb519 發表於 18-11-17 18:34
我都差不多... 每次訓醒都會諗一諗先醒起,我有個b喇.... 未係好覺得自己變左一個媽媽.... 同埋覺得好大壓 ...

而家b幾大啦,仲要霖一霖,我一個人湊兩個又米咁,而家無上班,上班後落班99又米載翻俾我,休息又米等於佢休息,我一個人湊,而家二胎無上班佢仲衰點添,簡直就係我一抽二! 我媽都唔得閒幫我!如果自己屋企人得閒幫自己!簡直free曬! 我已經接受現實啦! 無得清閒嘠!等佢大學畢業,又要湊孫啦!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得我差唔多等佢一歲先適應到,一開始真係十分唔適應做媽媽呢個角色

珍珠宮

起碼用左一年時間適應。生活話題都圍繞住bb

子爵府

回覆樓主:

第1胎好耐先適應,差不多1年,第2胎好快適應,因為有晒經驗,除咗冇得訓,其他都冇問題

大宅

等佢有意識叫阿媽,你就覺得同佢分割唔到架啦!

mikis    發表於 18-11-19 10:47

男爵府

2024年龍年勳章

多謝大家,無法逐一回覆。我諗真係要等一年或佢識叫我阿媽時,我先會適應(認命?!)
我阿媽喺我細個湊我時好hea. 但角色上,我暫時仍自覺未及她一半. 雖然我自稱為「媽媽」,但仍然無果種感覺。就好似當日攞咗成人身份證,都唔會突然覺得自己已經變成大人嘅感覺。

珍珠宮

至少都要半年以上先可以適應到新嘅生活。

伯爵府

babyfung61 發表於 18-11-16 17:53
就算係臨生前果晚,都仲係同丈夫二人世界,洗好曬紗巾衫仔及奶樽,也舖好了床仔。一生完帶BB返家果日開始, ...

我女出世之後都有咁嘅感覺,不過好快就無

首頁

尾頁

跳至