乜野係USB?

櫺囹桼
|
負責國家網絡安全的政府要員,對電腦的認識應該不會太弱吧?不過據日本媒體報導,網路安全戰略副本部長兼 2020 東京奧運大臣櫻田義孝,於周三(14日)就「自爆」從未用過電腦,被議員追問下,更不知 USB 為何物。
68 歲的櫻田義孝先後被任命為奧運大臣及網路安全戰略副本部長,主要任務為應對可能在 2020 東京奧運期間密集發生的網路攻擊。日前櫻田義孝出席眾議院內閣委員會,民主黨議員今井雅人提問,是否熟識電腦操作。沒想到櫻田義孝竟然自爆:「自 25 歲以來,我都是指示我的雇員和秘書做事,自己就沒有用過電腦。」

另一名議員齊木武志問及伊朗核設施,指若遭人以 USB 記憶手指發動網絡攻擊時,櫻田義孝更顯得一頭冒水,似乎太清楚什麼是 USB,及後才回應:「使用時好像要插入一個洞的。」事後齊木武志狠批櫻田義孝身為大臣,連最基礎的知識也沒有,令人不安。日本網民亦大感詫異,語帶諷刺表示,說不定就是因為櫻田義孝完全不懂電腦,所以讓他來負責網絡安全,就什麼資訊都不會外洩了。至於櫻田義孝則反駁,認為網路安全人人有責,他並不認為自己不懂電腦,就不能負責資訊安全。
做得網絡安全大臣唔一定係電腦網絡專家,但一定要對電腦有高於常人之認識吧...唔係下屬又點同佢溝通?老細:今日有部Server(即係伺服器、即係我哋總部其中一部總機)中左毒...經檢查後發覺有病毒(即係電腦感染左外來能自我複製及不受控之程式),來源唔係嚟自網絡攻擊(即係有壞人惡意發動電腦攻擊嚟破壞或竊取我哋嘅電腦資料)...有可能係經某些同事私人之USB(即係隨身儲存記憶捧,即係插入電腦個窿果支野)感染,估計係有某同事用USB帶未完成之工作回家做造成的!

Poyau
|
之前有e-banking其實係email糸統
銀行收到指示後 會係另一部機輸入
銀行server對外無駁囗 夠晒安全
櫺囹桼
|
Poyau 發表於 18-11-16 18:37
之前有e-banking其實係email糸統
銀行收到指示後 會係另一部機輸入
銀行server對外無駁囗 夠晒安全

USB 感染真人真事:
伊朗同以色列係世仇...伊朗一直都有發展核彈,以色列一直都想破壞...派左好多間諜去伊朗,跟蹤搜尋提練濃縮鈾之工廠,員工...搵齊一切所需要之資料:提練濃縮鈾離心機數目,電腦型號,工作人員職位住所...特工開左好多間電腦舖喺指定範圍...等左好耐好耐,終於有個伊朗濃縮鈾工廠員工拎隻USB 嚟修理,就咁種左隻病毒入去,呢隻病毒對其他電腦無害,只在指定時間對濃縮鈾電腦發出指令,一舖將伊朗濃縮鈾機全部以超高速運轉...自己燒死自己...一部不留!
LokYauYau
|
櫺囹桼 發表於 18-11-16 18:21
負責國家網絡安全的政府要員,對電腦的認識應該不會太弱吧?不過據日本媒體報導,網路安全戰略副本部長兼 2 ...

不要以為日本為前衛,其實好多上了年紀的人係好抗拒科技,好自豪手艺,電腦知識好皮毛。
櫺囹桼
|
LokYauYau 發表於 18-11-16 19:21
不要以為日本為前衛,其實好多上了年紀的人係好抗拒科技,好自豪手艺,電腦知識好皮毛。
...

大陸啲老人家就叻好多,大部份都有微信支付寶,否則打的都打唔到...又識得發相發紅包
JoanC
|
如果哩件事係真,日本真係好恐怖。我可以接受佢唔係主家,可能佢管人好叻,但係對電腦係零知識,咩部門嘅話事人都唔適合啦!
wcpcelia    發表於 18-11-17 16:00
Sumyeema1
|
JoanC 發表於 18-11-16 20:02
如果哩件事係真,日本真係好恐怖。我可以接受佢唔係主家,可能佢管人好叻,但係對電腦係零知識,咩部門嘅話 ...

日本論(年)資排輩,但呢單新聞真O咀……希望佢老人家識用 smartphone.
candysandy
|
JoanC 發表於 18-11-16 20:02
如果哩件事係真,日本真係好恐怖。我可以接受佢唔係主家,可能佢管人好叻,但係對電腦係零知識,咩部門嘅話 ...

真架,琴日東方新聞已出

https://bit.ly/2zRAIfu
馬爾太
|
USB is brother of USA
jannie1223
|
馬爾太 發表於 18-11-16 21:17
USB is brother of USA

popocat
|
好羞家!其實委任佢做大臣嗰位知唔知佢原來係咁