請大家不要再浪費食物了

kicoting115
|
岩岩經過某商場,見到清潔啊姐清潔緊個垃圾桶。見住佢係個垃圾桶夾出2個KXC既大飯(蘑菇飯和雞皇飯)。係完整冇開過。隨即啊姐即刻收入自己個袋度(有d心痛)。其實地球資源真係有限,好多人真係食得冇咁食。如果閣下真係唔食既,可以向餐廳提出唔要/俾有需要既人。其實之不過係講一聲,對自己並無損害而又有可能幫到人,何樂而不為呢?純粹有感而發,不喜忽插。
siujanjan
|
kicoting115 發表於 18-11-16 21:02
岩岩經過某商場,見到清潔啊姐清潔緊個垃圾桶。見住佢係個垃圾桶夾出2個KXC既大飯(蘑菇飯和雞皇飯)。係完 ...

唔要冇錢退番,應該怕蝕底都要咗先⋯ 不過現場唔食都拎番屋企吖,總會食到(雖然kfc啲飯唔好食)
kicoting115
|
siujanjan 發表於 18-11-16 21:06
唔要冇錢退番,應該怕蝕底都要咗先⋯ 不過現場唔食都拎番屋企吖,總會食到(雖然kfc啲飯唔好食)
...

我都試過照要,冇理由蝕俾大公司
但係我明知食唔到,會問隔離左右要唔要。
(當然係未開過,同埋岩岩捧餐出去就問)
kicoting115
|
siujanjan 發表於 18-11-16 21:06
...

雖然係唔好食,但係對於冇咩餘錢既伯伯/婆婆,佢地會好開心(個人覺得)
Edisonedith2907
|
成日去連鎖食市會見到呢d情況,真是唔明食唔曬咪攞走,有幾難
wcpcelia    發表於 18-11-17 15:40
kicoting115
|
Edisonedith2907 發表於 18-11-16 21:14
成日去連鎖食市會見到呢d情況,真是唔明食唔曬咪攞走,有幾難

或者就算唔想攞走,咪擺返係張枱度囉。實有人拎既
都敏俊C
|
kicoting115 發表於 18-11-16 21:09
我都試過照要,冇理由蝕俾大公司。
但係我明知食唔到,會問隔離左右要唔要。
(當然係未開過,同埋 ...

我都試過,kxc 有好多老人家坐,我試過成盒飯俾佢地,佢地好開心。不過佢地唔鍾意汽水,送都唔要
二小姐
|
我一定打包拎走,唔好浪費食物
panyeung
|
推介大家add Facebook 一個叫食物放提free food flow 嘅page ,非常好非常環保,只要你有唔啱食嘅食物,就可以放上去,送比人,個個都以"不浪費"為大前提,概念非常好
ksbb68
|
panyeung 發表於 18-11-16 21:56
推介大家add Facebook 一個叫食物放提free food flow 嘅page ,非常好非常環保,只要你有唔啱食嘅食物,就 ...

謝謝介紹,剛申請加入group
Ashleycorina
|
推介大家add Facebook 一個叫食物放提free food flow 嘅page ,非常好非常環保,只要你有唔啱食嘅食物,就 ...

非常好,我一直都想咁做
MA33IE
|
香港係資源豐富嘅地方....
檸檬檸檬
|
ksbb68 發表於 18-11-16 22:17
謝謝介紹,剛申請加入group

Me too
cattz288
|

幾好喎!
anyuser18
|
都敏俊C 發表於 18-11-16 21:48
我都試過,kxc 有好多老人家坐,我試過成盒飯俾佢地,佢地好開心。不過佢地唔鍾意汽水,送都唔要
...

汽水高糖,老人家若糖尿或三高都唔適合飲,凍嘢其實老人家都少飲嘅
boboblublu
|
kicoting115 發表於 18-11-16 21:02
岩岩經過某商場,見到清潔啊姐清潔緊個垃圾桶。見住佢係個垃圾桶夾出2個KXC既大飯(蘑菇飯和雞皇飯)。係完 ...

我啱啱响第二個post留言。。我表姐做吉之島的,通宵更d姐姐會執佢地掉的食物 (大的綠色垃圾桶) 吉之島都還好,另外兩間惠X同百X我見到佢地响後巷尊登整爛d食物先掉
wcpcelia    發表於 18-11-17 15:40
JR東日本
|
有很多小學生在校午膳時都是只吃一丁點,然後便整盒掉去,有少是拿取了政府資助(免費),即我們納税人的錢,真心覺得他們不應獲資助,實在太浪費了!
kicoting115
|
JR東日本 發表於 18-11-16 23:03
有很多小學生在校午膳時都是只吃一丁點,然後便整盒掉去,有少是拿取了政府資助(免費),即我們納税人的錢 ...

唔係有老師睇住限住要食3份2既咩?
money1027
|
我試過去麥記食野 叫左兩個餐拎返埋位到坐底 見到佢比多左個包我 然後我即刻行出去拎返比個收銀話比多左 點知我行轉背佢就掉左個包落垃圾筒
JR東日本
|
kicoting115 發表於 18-11-16 23:05
唔係有老師睇住限住要食3份2既咩?

最多只勸他們吃多d,如他們不肯食,也無符